Ροζ, πράσινο και λευκό σε 107 τ.μ. στην Καισαριανή
Το Manis Office ανακαίνισε ένα καθόλου τυπικό αθηναϊκό διαμέρισμα σε μια κατά τα άλλα τυπική αθηναϊκή πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970.
- 5 ΑΠΡ 2025
Τα τυπικά αθηναϊκά διαμερίσματα των μέσων του προηγούμενου αιώνα ήταν συνήθως μικρά και χωρίζονταν σε διάφορα μικρότερα δωμάτια. Αυτό το διαμέρισμα στη συμβολή των οδών Φορμίωνος και Φιλολάου στην Καισαριανή, σε πολυκατοικία της δεκαετίας του ’70, διαφέρει, αφού εκτείνεται σε δύο ορόφους.
Στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας βρίσκουμε τα υπνοδωμάτια του διαμερίσματος, ενώ η είσοδος και το καθιστικό καταλαμβάνουν ολόκληρο τον πέμπτο όροφο, δημιουργώντας ένα γωνιακό ρετιρέ. Οι δύο όροφοι ενώνονται με μια εσωτερική σκάλα που επιτρέπει την ανεμπόδιστη κίνηση των ενοίκων.
Αυτό το ιδιόμορφο για την εποχή και την περιοχή διαμέρισμα, κλήθηκε να ανακαινίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Θανάση Μάνη, ο οποίος ανέλαβε να φέρει εις πέρας το έργο σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Σοφία Κρεμμύδα.
«Αυτή η ιδιαιτερότητα αποτέλεσε το επίκεντρο της χωρικής πρότασης για την ανακαίνιση του διαμερίσματος, με μια ελάχιστη παρέμβαση στην υφιστάμενη διαρρύθμιση», εξηγεί ο Θανάσης Μάνης. «Στον πέμπτο όροφο έγινε η ενοποίηση του καθιστικού με την κουζίνα, μια πλέον συνηθισμένη πρακτική στις ανακαινίσεις διαμερισμάτων στην Αθήνα, όπου η κουζίνα γίνεται μέρος του καθημερινού χώρου και όχι ένας απομονωμένος χώρος αποκλειστικά για μαγειρική πίσω από κλειστές πόρτες», προσθέτει.
Η κολόνα που αποκαλύφθηκε μετά την καθαίρεση του τοίχου, βάφτηκε τελικά σε ένα γυαλιστερό ροζ χρώμα, προκειμένου να διαστρεβλωθεί η μπρουταλιστική διάθεση που θα προέκυπτε από μια γυμνή κολώνα.
Ένας τοίχος -και συγκεκριμένα αυτός του λουτρού που ήταν εφαπτόμενος με την εσωτερική σκάλα- καθαιρέθηκε και στον τέταρτο όροφο. Έτσι, ο μικρός λαβύρινθος που υπήρχε πριν, έδωσε τη θέση του σε ενιαίο σύνολο κυκλοφορίας και χώρου υγιεινής και φωτίστηκε με ένα κατακόρυφο άνοιγμα από υαλότουβλα.
«Το ανοιχτό λουτρό αποτελείται από έναν μαρμάρινο πάγκο-νιπτήρα που ενσωματώνει και το πλυσταριό, ενώ το ντους οριοθετείται πάλι από έναν χαμηλό διαχωριστικό τοίχο, παραμένει ανοιχτό στο χώρο και κλείνει με μια γυάλινη πόρτα όταν είναι σε χρήση», σημειώνει ο Θανάσης Μάνης. «Το WC, ο μόνος προστατευόμενος χώρος, τοποθετήθηκε στην εσοχή της παλαιότερης ντουλάπας».
Όσο για τα πατώματα του διαμερίσματος, εκεί χρησιμοποιήθηκε χυτό υλικό για να ενοποιηθούν οι χώροι με ένα ενιαίο χρώμα-χαλί, χωρίς διακοπές ή αρμούς. Χαρακτηριστικά του υφιστάμενου διαμερίσματος πολλαπλασιάστηκαν, όπως: η εξώπορτα ως αναφορά στην πόρτα του ανελκυστήρα, ή η πράσινη βιβλιοθήκη ως αναφορά στη μεταλλική κουπαστή της σκάλας.
Τέλος, όσο αφορά στην επίπλωση του διαμερίσματος, τα έπιπλα και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που σχεδιάστηκαν για αυτούς τους χώρους τα αντιλαμβάνεσαι ως πρόσθετα στοιχεία στο χώρο, όπως το επιτοίχιο έπιπλο της κουζίνας και τον χαμηλό διαχωριστικό τοίχο του λουτρού.
Τα υλικά όπως το ξύλο και τα πλακάκια διαμορφώνουν περιοχές του διαμερίσματος ως συνθέσεις-επενδύσεις στους τοίχους.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.