INTERIOR DESIGN

Σε αυτό το βραβευμένο διαμέρισμα στο Παγκράτι κυριαρχεί το ξύλο και τα παστέλ χρώματα

Το 60 τ.μ. διαμέρισμα που κέρδισε το βραβείο Big See για το 2023, ανακαινίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει πια αρκετά μεγαλύτερο και το φυσικό φως να διαχέεται ανεμπόδιστα σε όλους τους χώρους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

«Ο στόχος του προτεινόμενου επανασχεδιασμού, ήταν το διαμέρισμα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες κατοίκησης, επιτρέποντας παράλληλα την είσοδο άπλετου φωτός στο διαμέρισμα», λέει ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Παπανικολάου για το διαμέρισμα που κλήθηκε να ανακαινίσει στο Παγκράτι.

Το διαμέρισμα που βρίσκεται σε μια τυπική πολυκατοικία της δεκαετίας του 1960, ήταν χωρισμένο σε δωμάτια, γεγονός που έκανε τους χώρους κυκλοφορίας πιο στενούς και είχε ως αποτέλεσμα να μην μπαίνει αρκετό φυσικό φως στα δωμάτια. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, ο Παναγιώτης Παπανικολάου και οι νέοι ιδιοκτήτες του σπιτιού, αποφάσισαν να ρίξουν πολλούς από τους προϋπάρχοντες τοίχους.

Έτσι, το 60 τ.μ. διαμέρισμα που κέρδισε το βραβείο Big See για το 2023, μοιάζει πια αρκετά μεγαλύτερο και το φυσικό φως καταφέρνει και διαχέεται ανεμπόδιστα σε όλους τους χώρους.

«Τον πυρήνα της σύνθεσης αποτελεί ένα ’ξύλινο κουτί’, το οποίο τοποθετείται ως μια νέα διακριτή οντότητα εντός του διαμερίσματος, η οποία εσωτερικά περικλείει τον χώρο κουζίνας, ενώ εξωτερικά συνδιαλέγεται με τον χώρο διημέρευσης», εξηγεί ο Παναγιώτης Παπανικολάου. «Παράλληλα, η ξύλινη επένδυση του όγκου αυτού επιτυγχάνει την οπτική ενοποίηση και συνέχεια μεταξύ των κύριων και των βοηθητικών χώρων».

Καθώς η ιδιαίτερη ρυμοτομία της περιοχής έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη γεωμετρία του κτιρίου και του διαμερίσματος, στόχος του Παναγιώτη Παπανικολάου ήταν οι υφιστάμενες αυτές γωνίες, να αφομοιωθούν από τον προτεινόμενο σχεδιασμό, προκειμένου να επιτευχθεί ένας συσχετισμός μεταξύ της κλίμακας της πόλης, του κτιρίου, του διαμερίσματος και των λεπτομερειών του.

 

Το υφιστάμενο ξύλινο δάπεδο που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του διαμερίσματος, συντηρήθηκε και συμπληρώθηκε, ενώ τα νέα υλικά και χρώματα λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτό, δημιουργώντας παράλληλα ένα φωτεινό και ήσυχο περιβάλλον για τους ενοίκους του.


Τα πλακίδια του μπάνιου σε παστέλ – πράσινο χρώμα, καθώς και ο μαρμάρινος πάγκος αποτελούν μια διακριτική αναφορά στα Αθηναϊκά διαμερίσματα της δεκαετίας του ’60, ενώ τα πλακίδια υφής τσιμέντου επιχειρούν μια νοητή σύνδεση με το αστικό περιβάλλον.