INTERIOR DESIGN

Σε ένα διαμέρισμα στον Λυκαβηττό με πανοραμική θέα στην Αθήνα

Μαύρο μάρμαρο, σαμπλέ λαμαρίνα και ξύλο δρυς, είναι τα υλικά που κυριαρχούν στον εσωτερικό χώρο αυτού του ανακαινισμένου διαμερίσματος στην καρδιά της Αθήνας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΜΑΚΡΗΣ

Είναι η γειτονιά με την πιο ωραία θέα της πόλης. Στον Λυκαβηττό οι πολυκατοικίες είναι χτισμένες ανάμεσα στο πράσινο και αυτό που βλέπεις από τα περισσότερα μπαλκόνια των διαμερισμάτων, σε ανταμείβει για τις ανηφόρες που ίσως χρειαστεί να ανέβεις.

Ένα τέτοιο διαμέρισμα της δεκαετίας του 1960 κλήθηκε να ανακαινίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Αναστασίας Φιλιππαίου.

Το ρετιρέ που έχει πανοραμική θέα σε όλη την Αθήνα, ανακαινίστηκε χωρίς να γίνουν αρχιτεκτονικές επεμβάσεις στην υπάρχουσα κάτοψή του, αλλά ούτε και στην χρήση των χώρων. Αυτά είχαν γίνει σε προγενέστερη ανακαίνιση από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και ταίριαζαν και στους νέους ενοίκους του.


Αυτό που έκανε το γραφείο της Αναστασίας Φιλιππαίου ήταν να μελετήσει εκ νέου όλα τα σταθερά και κινητά έπιπλα στον ενιαίο χώρο του  καθιστικού – κουζίνας – τραπεζαρίας με βασικό στόχο να δημιουργηθεί μια εντοιχισμένη συνεχόμενη  σύνθεση που από έπιπλο κουζίνας να καταλήγει σε βιβλιοθήκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο χώρος να  προσφέρεται εναλλακτικά ως καθιστικό, χώρος φαγητού ή ως χώρος μελέτης.

Τις εντυπώσεις κλέβουν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακαίνιση και τα οποία καταφέρνουν να μοιάζουν κλασικά και μοντέρνα ταυτόχρονα.

Έτσι βλέπουμε να κυριαρχούν οι επιφάνειες από μαύρη ματ λάκα και μαύρο ματ  γυαλί, που αποτελούν πόρτες ντουλαπιών και επενδύσεις τοίχου, ενώ όλες οι παράλληλες επιφάνειες, τόσο οι  εμφανείς όσο και εκείνες που βρίσκονται εσωτερικά των ντουλαπιών, κατασκευάστηκαν από ξύλο δρυς σε φυσικό χρώμα. Τέλος, στο υπάρχον δάπεδο έγινε ειδική επεξεργασία για να αποκαλυφθεί η φυσική μορφή και υφή του.  

Το συμπαγές μαύρο χρώμα των επιφανειών  αντισταθμίζεται από τους κατάλευκους τοίχους και οροφές, αλλά κυρίως από το άφθονο φως που  εισβάλλει στο διαμέρισμα από ανοίγματα σε όλη την περίμετρο.


Το πιο εντυπωσιακό ίσως στοιχείο του διαμερίσματος αυτού στον Λυκαβηττό, εκτός από την θέα που σου κόβει την ανάσα, είναι το τζάκι. Η φούσκα του επενδύθηκε με μονοκόμματη σαμπλέ λαμαρίνα, ενώ η υπάρχουσα βάση ντύθηκε με καύσιμη επιφάνεια από ηφαιστειογενή πέτρα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο συμπεριέλαβε στη μελέτη του και τον σχεδιασμό σειράς επίπλων όπως είναι το τραπέζι  φαγητού/εργασίας σε σχήμα βότσαλου, το τραπέζι του καθιστικού και το εξωτερικό μοναστηριακό  τραπέζι με το ένθετο σκάκι.