DESIGN

Στη Μαλακάσα ένα πρώην καφέ-μπαρ μεταμορφώθηκε σε μοντέρνο λοφτ

Οι σύγχρονες και λιτές γραμμές σε συνδυασμό με το φως που διαχέεται σε όλους τους χώρους ανεμπόδιστο, κάνουν αυτό το σπίτι να εντυπωσιάζει.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

«Αποτέλεσε στοίχημα για την αρχιτεκτονική μας πρόταση το πως θα επιτύχουμε να αλλάξει πλήρως η αντίληψη και η αίσθηση του χώρου, για να υποδεχθεί τη νέα χρήση κατοικίας, διατηρώντας το βασικό κέλυφος και τα βασικά δομικά σημεία του χώρου», λέει η αρχιτέκτονας Ουρανία Τύλιου, για το καφέ-μπαρ στη Μαλακάσα που μεταμόρφωσε μαζί με την ομάδα του otarch studio σε ένα μοντέρνο και φωτεινό λοφτ.

«Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της μελέτης ήταν η ένταξη της νέας χρήσης, της σύγχρονης κατοικίας, στο υφιστάμενο κτίσμα το οποίο λειτουργούσε μέχρι τότε ως καφέ-εστιατόριο μπαρ στην κοινότητα. Από την πρώτη επαφή μας με τον χώρο διαβάσαμε μια δομή παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής σε ένα διώροφο ψηλοτάβανο κτίριο με στέγη, σε ύφος ρουστίκ και με κυρίαρχα υλικά του το ξύλο και την πέτρα».

Για να μπορέσει να το πετύχει αυτό το otarch studio, αποφάσισε να καθαιρέσει όλους τους εσωτερικούς διαχωριστικούς τοίχους, προκειμένου να μπορέσει να ενοποιηθεί ο νέος χώρος, τόσο στο ισόγειο, όσο και στο πατάρι, έτσι ώστε να συνδέονται οργανικά όλα τα επίπεδα του λοφτ. Αυτή η αλλαγή όχι μόνο εξυπηρετεί τις ανάγκες των νέων ενοίκων, αλλά βοηθά και στο να διαχέεται το φως σε όλα τα σημεία του σπιτιού.

«Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της κεντρικής ιδέας έπαιξε η αλλαγή της θέσης την κεντρικής σκάλας ανόδου προς το πατάρι η οποία χωροθετήθηκε στην κεντρική σάλα του λοφτ αναδεικνύοντας την αίσθηση της σύνδεσης του ισογείου όπου υπάρχουν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι με το πατάρι όπου υπάρχει το υπνοδωμάτιο. Με αυτό το τρόπο αναδείχθηκε η ομορφιά και η τόλμη του διπλού ύψους και η οικειότητα της λειτουργίας του χώρου σε οpen plan χειρισμούς. Επίσης, ο σύγχρονος και λιτός σχεδιασμός της εξίσου ανοιχτής κουζίνας με επιλογές ήρεμων υφών και υλικών συνετέλεσε στην ενοποίηση της νέας κατοικίας σε ένα ομοιογενές και αρμονικό χωρικό σύνολο», επισημαίνει η Ουρανία Τύλιου.

Οι υφές και τα χρώματα που επέλεξε το αρχιτεκτονικό γραφείο σε συνεργασία με τους νέους ενοίκους, βοήθησαν σημαντικά στο να διαμορφωθεί μια νέα ταυτότητα στον χώρο. Συγκεκριμένα, το αρχιτεκτονικό γραφείο πρότεινε το ξύλινο δάπεδο να είναι σε φυσικό χρώμα του δρυ, ενώ για τους τοίχους και τα υφάσματα κατέληξε σε ένα ζεστό λευκό που να αντανακλά το φως σε κάθε κατεύθυνση.

«Η επίπλωση και τα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου, σε σύγχρονες και λιτές γραμμές, υπακούν τις αρμονικές γραμμές του συνολικού χώρου χωρίς να κραυγάζουν. Στοιχεία διαφάνειας και στιλπνότητας, που συναντά κάποιος στις καρέκλες τις τραπεζαρίας και τις πολυθρόνες του σαλονιού, συντελούν με ένα σύγχρονο design στην αισθητική ποιότητα του λιτού και συγχρόνως οικείου που θέλαμε να επιτύχουμε», καταλήγει η αρχιτέκτονας.