DESIGN

Στο Μετς ένα ισόγειο 20 τ.μ. μεταμορφώθηκε σε ήρεμο χώρο ψυχοθεραπείας

Οι λιτές γραμμές και οι ήπιοι χρωματικοί τόνοι βοήθησαν στη δημιουργία ενός χώρου όπου κυριαρχεί η αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΛΗ

«Κατά τη διαδικασία του σχεδιασμού, υπήρξαν αρκετές προκλήσεις, όπως ο περιορισμένος χώρος και η βιτρίνα προς τον δρόμο, οι οποίες τελικά συνέβαλαν θετικά στη δημιουργία ενός ζεστού και αρμονικού περιβάλλοντος για τις θεραπευτικές συναντήσεις», σχολιάζει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Αποστολόπουλος αναφορικά με το μικρό ισόγειο στο Μετς που κλήθηκε να σχεδιάσει από την αρχή το γραφείο του, προκειμένου να μπορέσει να μεταμορφωθεί σε έναν ήρεμο χώρο ψυχοθεραπείας.

Ο χώρος έπρεπε να είναι απλός για να διατηρηθεί μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ηρεμίας στο θεραπευτικό πλαίσιο και να μην αποσπάται η προσοχή του θεραπευόμενου από έντονα αισθητηριακά ερεθίσματα. Έτσι, η επίπλωση κινήθηκε σε ήπιους χρωματικούς τόνους και διακόσμηση είναι λιτή με έναν τρόπο που όμως δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο.

«Βασική ιδέα ήταν η θεραπευτική διαδικασία να πραγματοποιείται σε δύο άνετες πολυθρόνες μπροστά από την τζαμαρία και όχι στο βάθος του χώρου που βρίσκεται το γραφείο», επισημαίνει ο Γιώργος Αποστολόπουλος και συνεχίζει λέγοντας πως, «Στο εσωτερικό της ξύλινης βιτρίνας προστέθηκαν επίσης ξύλινα στόρια, τα οποία προσφέρουν ιδιωτικότητα και λειτουργούν σαν ένα φίλτρο οπτικής και φωτός. Η απλότητα στον χώρο δημιουργεί και διατηρεί μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ηρεμίας στο θεραπευτικό πλαίσιο, που αναδύεται από την ιδέα του να μην υπάρχουν πολλά και έντονα αισθητηριακά ερεθίσματα που αποσπούν από τη θεραπευτική διαδικασία».

Όσο για τη χρωματική παλέτα, αυτή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενέργεια και αισθητική του χώρου, γι’ αυτό και επιλέχθηκαν απαλά και γήινα χρώματα ώστε να πλαισιώνουν την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.

«Μέσα από την επιλογή και τοποθέτηση των επίπλων και των διαφόρων αντικειμένων, προστίθενται αρμονικά οι διάφορες αποχρώσεις, δημιουργώντας ένα χώρο που συνδυάζει αισθητική και λειτουργικότητα. Η διατήρηση και η ενσωμάτωση φυσικών στοιχείων, όπως το ξύλο, τα φυτά εσωτερικού χώρου και τα έργα τέχνης πλαισιώνουν την αίσθηση χαλάρωσης δημιουργώντας ένα ζεστό και ήρεμο περιβάλλον για όλους όσους μετέχουν στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία», καταλήγει ο Γιώργος Αποστολόπουλος.

GEORGIOS APOSTOLOPOULOS ARCHITECTS INFO
  • Ζηνοδότου 9, Παγκράτι
  • Website