Το διαμέρισμα στου Φιλοπάππου που συνδυάζει αυθεντικά χαρακτηριστικα με σύγχρονα στοιχεία
Σύγχρονη προσέγγιση, άνεση και λειτουργικότητα σε ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης.
- 27 ΙΟΥΛ 2024
Σε μια ανακαίνιση δεν είναι πάντα εύκολο να μπορέσεις να διατηρήσεις τα στοιχεία που κάνουν ένα διαμέρισμα να ξεχωρίζει και να έχει αυθεντικό χαρακτήρα και παράλληλα να μπορεί να είναι εύχρηστο για τους ενοίκους του. Ειδικά αν το διαμέρισμα αυτό έχει χτιστεί το 1938.
Το that studio το κατάφερε και μετέτρεψε το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου σε ένα ιστορικό κτήριο της οδού Γαληνού σε μια σύγχρονη οικεία, που όμως δεν μοιάζει σαν να έχει αποκοπεί από το παρελθόν της και κουβαλάει ακόμα όλα τις μνήμες των ανθρώπων που περπάτησαν στους διαδρόμους της.
«Το διαμέρισμα, που εκτείνεται στα 82 τετραγωνικά μέτρα, έχει προσαρμοστεί για να φιλοξενήσει μια οικογένεια τριών ατόμων», σχολιάζουν οι αρχιτέκτονες του that studio. «Η κατοικία συνδυάζει παλιά χαρακτηριστικά με σύγχρονη προσέγγιση, προσφέροντας άνεση και λειτουργικότητα σε ένα ιστορικό πλαίσιο».
Αρχικά το διαμέρισμα, ήταν χωρισμένο σε χωλ, ενιαίο χώρο τραπεζαρίας και καθιστικού, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο και αποθήκη. Μετά την ανακαίνιση όμως, η διάταξη δίνει έμφαση στους χώρους διαβίωσης, καθώς η τραπεζαρία, το καθιστικό και η κουζίνα ενώθηκαν σε έναν μεγάλο ενιαίο χώρο.
Η κουζίνα, τοποθετημένη στο κέντρο, χωρίζει φυσικά τους χώρους ύπνου από το καθιστικό. Με δύο αντικριστούς πάγκους, επιτρέπεται η άνετη κυκλοφορία και η λειτουργική ενσωμάτωσή της με την τραπεζαρία.
«Παρόλο που η κουζίνα βρίσκεται σε κεντρική θέση, η περιοχή μαγειρέματος είναι διακριτικά τοποθετημένη. Η εστία βρίσκεται σε μια κοιλότητα στον τοίχο, μη ορατή από την είσοδο και το καθιστικό, διατηρώντας την αισθητική του χώρου καθαρή και τακτοποιημένη», εξηγούν οι άνθρωποι του that studio.
Η διαχείριση του φυσικού φωτός αποτέλεσε βασικό στοιχείο του σχεδιασμού, με παράθυρα και φεγγίτες να γεμίζουν το διαμέρισμα με φυσικό φως.
Διαφανή χωρίσματα και εσωτερικά ανοίγματα επιτρέπουν το φως να διαχέεται σε όλους τους χώρους, ακόμη και στους πιο σκοτεινούς, εξασφαλίζοντας ένα φωτεινό και ευχάριστο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μερικά δωμάτια λαμβάνουν πρωινό φως, άλλα απογευματινό, ενώ ορισμένα έχουν απαλό έμμεσο φωτισμό όλη την ημέρα.
Όπως εξηγεί το that studio, «Η ανακαίνιση διατήρησε και ανέδειξε πολλά από τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του διαμερίσματος, συνδυάζοντάς τα με σύγχρονα στοιχεία. Οι αρχικές εσωτερικές πόρτες συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε νέα πλαίσια».
Η παλιά πόρτα εισόδου από ξύλο κερασιάς τοποθετήθηκε σε νέο μεταλλικό πλαίσιο, διατηρώντας την αυθεντικότητά της. Τα εξωτερικά παράθυρα συντηρήθηκαν για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.
«Τα ξύλινα δάπεδα και μέρη του παλιού μωσαϊκού διατηρήθηκαν αναδεικνύοντας την ιστορική αισθητική του κτιρίου, ενώ νέα μεγάλα κεραμικά πλακάκια σε ανοιχτές αποχρώσεις καλύπτουν το υπόλοιπο δάπεδο».
Ο κύριος χώρος διαβίωσης διαθέτει ουδέτερους λευκούς τοίχους, επιτρέποντας στα δάπεδα, τα νέα μεταλλικά χωρίσματα και το πολύχρωμο κόντρα πλακέ να ξεχωρίσουν και να προσθέσουν ζωντάνια στον χώρο.
Τα υπόλοιπα δωμάτια έχουν τη δική τους παλέτα χρωμάτων με ημιγυαλιστερές και ματ επιφάνειες, δημιουργώντας δυναμικούς χώρους που αλλάζουν με το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.