Το NNT Studio μεταμόρφωσε ένα μεταπολεμικό διαμέρισμα στα Εξάρχεια
Ένα διαμέρισμα 104 τ.μ στο κέντρο της πόλης μεταμορφώθηκε με τη βοήθεια υλικών όπως είναι το γυαλί και το ξύλο.
- 24 ΑΥΓ 2024
Τα Εξάρχεια, μια από τις πιο ιστορικές και πυκνοκατοικημένες συνάμα συνοικίες της πόλης, φιλοξενούν και μερικές από τις πιο παλιές πολυκατοικίες της. Είναι εδώ που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να ανθεί η αστική δόμηση και να χτίζονται ολοένα και περισσότερες πολυκατοικίες.
Σε μια τέτοια μεταπολεμική πολυκατοικία το NNT Studio και η αρχιτέκτων Νάσια Ντελέκου ανέλαβαν να χαρίσουν νέα ταυτότητα σε ένα διαμέρισμα που φαινόταν να το έχει ανάγκη.
Το 104 τ.μ. διαμέρισμα αναπτύσσεται γύρω από το κλιμακοστάσιο που αποτελεί τον πυρήνα της πολυκατοικίας.
«Η κεντρική ιδέα σχεδιασμού βασίστηκε στη σύνθεση των χώρων με κεντρικό άξονα το κλιμακοστάσιο και την ανάπτυξη των δωματίων περιμετρικά αυτού (καθιστικό, υπνοδωμάτιο, walk in closet, λουτρό, wc, κουζίνα και τραπεζαρία). Ανάγκη και επιθυμία του ενοίκου ήταν η ριζική ανακαίνιση του διαμερίσματος και η διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας χώρου», λέει η αρχιτέκτονας του NNT Studio.
Το NNT Studio κατάφερε να διατηρήσει την εσωστρέφεια που είχε ο αρχικός χώρος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν νέοι ενιαίοι χώροι όπου το φυσικό φως και ο φρέσκος αέρας μπορούν και εισχωρούν ανεμπόδιστα. Για να επιτευχθεί αυτό το αρχιτεκτονικό γραφείο βασίστηκε αποκλειστικά στο κέλυφος του κτιρίου.
«Η βασική όψη του διαμερίσματος αντικρίζει ανοιχτό δρόμο, όπου υπάρχουν και τα βασικά ανοίγματα, ενώ η δευτερεύουσα εκτονώνεται σε ακάλυπτο χώρο. Προς τον ανοιχτό δρόμο και τη βεράντα τοποθετήθηκαν το καθιστικό και η τραπεζαρία, ενώ στην πίσω όψη εκτός της κουζίνας, βρίσκονται οι χώροι με ανάγκη ιδιωτικότητας, όπως το υπνοδωμάτιο, η γκαρνταρόμπα και οι χώροι υγιεινής. Περιμετρικά του κλιμακοστασίου ξεδιπλώνεται ο βασικός διάδρομος του διαμερίσματος, ο οποίος σε εισάγει διαδοχικά σε κάθε έναν από τους αναφερόμενους χώρους», εξηγεί η Νάσια Ντελέκου.
Για να πετύχουν το αποτέλεσμα που είχε βάλει στόχο το NNT Studio μαζί με τους ενοίκους του διαμερίσματος, συμμάχους τους είχαν υλικά όπως το γυαλί και το ξύλο σε οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες του σπιτιού.
«Επιχειρήθηκε να γίνει ο συνδυασμός των συγκεκριμένων υλικών, με στόχο την απόδοση ενός πιο ρετρό ύφους μέσω μιας σύγχρονης προσέγγισης. Χωρίς να αλλοιωθούν οι γήινες αποχρώσεις των φυσικών υλικών, χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία διακόσμησης του λευκού καμβά του εσωτερικού χώρου. Με αυτή την τεχνική το φως και το χρώμα διαχέονται στο διαμέρισμα δημιουργώντας μια αρμονική αντίθεση με το πυκνό αστικό τοπίο», καταλήγει η αρχιτέκτων.