INTERIOR DESIGN

Χαρακτήρας και ιστορικότητα σε ένα μεταπολεμικό αθηναϊκό διαμέρισμα

Το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ιωάννας Βλαχάκη ανέλαβε να ανακαινίσει ένα διαμέρισμα του 1958, διατηρώντας τον ιστορικό του χαρακτήρα και τα στοιχεία που το κάνουν μοναδικό.

Όταν ανέλαβε να δώσει νέα πνοή σε ένα διαμέρισμα του 1958, η αρχιτέκτονας Ιωάννα Βλαχάκη είχε ως στόχο να διατηρήσει σε πρώτο χρόνο και έπειτα να ενισχύσει τη φυσική κυκλικότητα του χώρου, που οφείλεται στον τρόπο που τα δωμάτια είναι οριοθετημένα γύρω από το αυθεντικό κλιμακοστάσιο που υπάρχει στον χώρο από το χτίσιμό του.

Πολλά από τα αυθεντικά στοιχεία του 88 τ.μ. διαμερίσματος διατηρήθηκαν προκειμένου να μη χαθεί ο ιστορικός του χαρακτήρας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν έγιναν οι κατάλληλες αλλαγές ώστε να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των τωρινών ενοίκων του. Εδώ η άνεση και η λειτουργικότητα παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

«Η κυκλικότητα των χώρων διαβίωσης ενισχύεται μέσω στρατηγικών αλλαγών στη διαμόρφωση, τοποθετώντας κάθε χώρο σε μια έλικα γύρω από την κύρια σκάλα του κτιρίου», εξηγεί η Ιωάννα Βλαχάκη.

Η αρχιτέκτονας συνεχίζει λέγοντας πως, «Διατηρήσαμε τον φυσικό προσανατολισμό των κοινών χώρων διαβίωσης που κοιτούν προς τη φωτεινή πρόσοψη και παράλληλα εκμεταλλευτήκαμε τα μεγάλα παράθυρα που οδηγούν στη βεράντα, η οποία εκτείνεται κατά μήκος του διαμερίσματος. Οι ιδιωτικοί χώροι από την άλλη, κοιτούν προς το πιο ήσυχο μέρος του κτιρίου».

Το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ιωάννας Βλαχάκη ένωσε, αλλά και χώρισε παράλληλα τα επιμέρους δωμάτια με όπλο την επανάληψη της κυκλικότητας. Αυτό το βλέπουμε και στον σχεδιασμό των επίπλων, το πώς διαχέεται το φυσικό φως στον χώρο, στη σκόπιμη χρήση του χρώματος, αλλά και των διάφορων διακοσμητικών λεπτομερειών.

Το να φέρεις ένα μεταπολεμικό κτίριο στο σήμερα απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια, για να μη χαθεί η ιστορικότητά του, αλλά και σκληρή δουλειά προκείμενου το τελικό αποτέλεσμα να μπορεί να παντρεύει το χτες με το σήμερα.

Το στούντιο το πέτυχε αυτό μέσω της κατεδάφισης τοίχων, που οδήγησε αναπόφευκτα στην αναδιαμόρφωση των χώρων, αλλά και της συνεχόμενης χρήσης πρωτότυπων στοιχείων, τα οποία συναντάς στο διαμέρισμα. Το μάρμαρο στους πάγκους, τα μωσαϊκά και το ξύλο στα δάπεδα διατηρήθηκαν, ενώ custom made έπιπλα και φωτιστικά ήρθαν και ενσωματώθηκαν στο σχέδιο.

 

Στην κουζίνα ξεχωρίζει το αυθεντικό πολύχρωμο μωσαϊκό στο πάτωμα, αλλά και ο μαρμάρινος πάγκος με την καμπυλωτή άκρη και τις μεταλλικές λεπτομέρειες, του οποίου ο σχεδιασμός καθρεφτίζει τον γενικότερο καμπυλωτό σχεδιασμό του διαμερίσματος.

«Η κουζίνα έχει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και μια αρκετά μεγάλη επιφάνεια εργασίας, καθώς η λειτουργικότητα ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα των πελατών μας», τονίζει η Ιωάννα Βλαχάκη.

Προχωρώντας στην τραπεζαρία, μπορούμε να θαυμάσουμε το παρκέ που αναπαλαιώθηκε. Ο χώρος είναι ευάερος και μοιάζει να έχει μια σκόπιμα χαλαρή διάθεση. Την κυκλικότητα που συναντάμε σε όλο το διαμέρισμα, εδώ τη βλέπουμε στη στρογγυλή τραπεζαρία με το έντονο κόκκινο χρώμα.

Τέλος, πριν εισέλθει κάποιος στο μπάνιο και την κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να διασχίσει τον φωτεινό διάδρομο που ενώνει τους δύο χώρους με την κουζίνα, ολοκληρώνοντας έτσι έναν νοητό κύκλο στο διαμέρισμα. Ο ίδιος διάδρομος κρύβει ακόμα ένα αποθηκευτικό χώρο δίπλα στην προϋπάρχουσα σκάλα και το ασανσέρ.