@teroirist_athens
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

4 μπαρ και μια νεοταβέρνα που πρέπει να επισκεφθείς στα Βόρεια Προάστια

5 νέα μαγαζιά που άνοιξαν τους τελευταίους μήνες και αξίζουν την προσοχή σου.
Μπορεί να είναι καλοκαίρι και να θέλεις να βλέπεις θάλασσα, αλλά φέτος έχεις αρκετούς λόγους για να πας στα βόρεια. Γενικά τα Βόρεια Προάστια τα τελευταία χρόνια έχουν μια στασιμότητα η οποία όμως έχει αρχίζει και αλλάζει. Τον τελευταίο καιρό έχουν ανοίξει μερικά ενδιαφέροντα projects που αξίζει να επισκεφτείς.

Halfman

Ξεκινάμε με την πιο φρέσκια άφιξη στα Βόρεια Προάστια που ακούει στο όνομα Halfman. Βρίσκεται στο Μαρούσι και είναι ένα all day bar σε μια γειτονιά γεμάτη εταιρείες και corporate διάθεση. Το ολοκαίνουργιο Halfman όμως είναι χαλαρό, ανοίγει από το πρωί με καφέ και brunch και συνεχίζει με φαγητό, την επιμέλεια του οποίου έχει αναλάβει ο ταλαντούχος Άνταμ Κοντοβάς.

Πίσω από το Halfman βρίσκεται η επιτυχημένη ομάδα της ICEUP που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον πάγο στα ποτά μας. Ο Αλέξης Συμωνίδης και Λορέτα Τόσκα ήθελαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που θα σε τραβάει όλη μέρα και κυρίως για τα after office drinks σου και το κατάφεραν.

Είτε το επισκεφθείς για πρωινό είτε για lunch break οι επιλογές είναι πολλές: αυγό-sando, ομελέτα, κρέπα με μπέικον και αυγά σκραμπλ, ή το Half-Μadame πεϊνιρλί, αλλά και μοσχαρίσιο ταρτάρ με τραγανά ρεβίθια, τηγανητές πατάτες Λάτκα, αλλά και ένα σιγομαγειρεμένο μοσχάρι με κουνουπίδι και αμύγδαλο.

Όσον αφορά τα κοκτέιλ οι δυο ιδιοκτήτες αποτελούν από μόνοι τους εγγύηση. Το μενού του Halfman βασίζεται στα κλασικά και αγαπημένα αφού βρίσκουμε Bloody Mary, Daiquiri, Manhattan και Mojito, Zombie αλλά και spritzes. Φυσικά υπάρχουν και signature κοκτέιλ, τα οποία αξίζει να τα δοκιμάσεις.

Enkelt Eatery Drinkery

Ένα ακόμη νέο μπαρ στα Βόρεια Προάστια που μετρά λίγους μήνες ζωής είναι το Enkelt. Ένα all day bistro που άνοιξε στη θέση που βρίσκαμε μέχρι πρόσφατα το Σπίτι Cocktail Bar.

Το Enkelt είναι λευκό, λιτό και απλό. Ακριβώς δηλαδή ότι λέει το όνομά του στα νορβηγικά, άλλωστε αυτή είναι και η φιλοσοφία που ακολουθεί σε φαγητό και κοκτέιλ. Πίσω από την ανοιχτή κουζίνα βρίσκεται ο Πάνος Τσίκας, ένας σεφ ο οποίος έμαθε καλά τη σκανδιναβική φιλοσοφία μετά από τρία χρόνια στο δανέζικο εστιατόριο Geranium. Εδώ επίκεντρο είναι η καλή πρώτη ύλη, την οποία ο ταλαντούχος σεφ αφήνει να αναδειχθεί μέσα από την απλότητα.

Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις πατάτες Hassleback, την ποικιλία άγριων μανιταριών με χόρτα μαζί με μία σούπα μανιταριών με μαύρη μπύρα και ξύδι από elderflower, το μοσχαρίσιο σνίτσελ, με σάλτσα από πιπέρι, αρωματικό βούτυρο με πίκλες και ξύδι, cranberries, ψητό kale και πολλά άλλα.

Στο Enkelt όμως θα πας και για brunch το οποίο είναι ιδιαίτερα νόστιμο με το hot dog να πρωταγωνιστεί. Όταν πέφτει ο ήλιος τα πιάτα δίνουν τις θέσεις τους στα κοκτέιλ. Όλα τους έχουν την υπογραφή του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου. Η λίστα εδώ αποτελείται από 14 κοκτέιλ, τα οποία είναι twisted classics. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το Pisco Sour και το Americano & Cherries με τη σόδα που φτιάχνεται στο Enkelt.

Πίσω από αυτό το Enkelt βρίσκουμε τους Λέλο Γεωργόπουλο, Θάνο Τσουνάκα και Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Γιώργο Τσουροπλή (Chilangos στον Χολαργό) και Λευτέρη Χριστοφιλογιάννη (Husky στην Αράχωβα).

Μέμφις

Μία ακόμα φρέσκια άφιξη στα Βόρεια Προάστια που όμως δεν είναι μπαρ, είναι το Μέμφις. Δεν είναι δύσκολο να το βρεις αφού βρίσκεται στα Βριλήσσια δίπλα ακριβώς από το Roosters και το Forget about it.

Το Μέμφις το άνοιξε η ίδια ομάδα που έχει και τα άλλα δύο και είναι ένα μοντέρνο καφενείο στο οποίο θα πας για χαλαρό φαγητό και για να περάσεις όμορφα με την παρέα σου. Γαύρος μαρινάτος, κεφτεδάκια, θεϊκές τηγανητές πατάτες, τραγανό σαγανάκι, καλαμάρι με φρέσκια ντομάτα στο πλάι, χταποδάκι και κολοκυθοκεφτέδες είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που θα έρθουν σίγουρα στο τραπέζι σου. Εκτός από το φαγητό όμως, εντυπωσιακή είναι και η ποικιλία του καταλόγου σε τσίπουρο και ούζο.

Εδώ σε κερδίζει ο χώρος που είναι απλός, νοσταλγικός και εμπνέει χαλαρότητα. Μία χαλαρότητα που σε πάει πίσω στο παρελθόν.

Terroirist

Πριν από μερικούς μήνες τα Βόρεια Προάστια απέκτησαν έναν οινικό προορισμό που όμοιό του δεν είχαν. Το Terroirist των Δημοσθένη και Γιάννη Γεωργίου και Δαμιανού Ασημένιου, είναι ένα wine bar το οποίο θα σε συναρπάσει από την πρώτη στιγμή.

Ο εντυπωσιακός χώρος του βρίσκεται σε μια παλιά κλασική μονοκατοικία της δεκαετίας, ενώ στον κατάλογό του θα βρεις μεγάλη ποικιλία κρασιών κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα. Οι περισσότερες από τις ετικέτες προσφέρονται και σε ποτήρι κάτι που κάνει ακόμα πιο εύκολη τη διαδικασία δοκιμής διαφορετικών κρασιών.

Και επειδή το κρασί πάει τέλεια με το φαγητό, στο Terroirist θα βρεις πιάτα που έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Άγγελος Λάντος και επιβάλλεται να δοκιμάσεις πιάτα όπως η καπνιστή πέστροφα με ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά και μελάνι σουπιάς, ντομάτα και τηγανητή κάπαρη ή το χταπόδι με αμπελόφυλλα και αγιολί από μαύρο σκόρδο. Ακόμα πολύ ενδιαφέρον είναι το inside skirt από μοσχάρι black angus αλλά και ο τραχανάς του που όμοιό του δεν έχεις ξαναφάει. Επίσης, υπάρχει ποικιλία σε επιλεγμένα τυριά και αλλαντικά ελληνικής και γαλλικής προέλευσης

Last Row

Ένα φρέσκο beer bar στα Βόρεια Προάστια, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική θέση κοντά στον ηλεκτρικό του Αμαρουσίου, μια πιάτσα που παλιά έσφυζε από ζωή και τώρα ψάχνει να βρει ξανά την ταυτότητά της.

Το Last Row έχει τραπέζια στο καλυμμένο εξωτερικό του χώρο και προσφέρει 16 επιλογές σε μπύρες draft ενώ στα ψυγεία του υπάρχει τεράστια ποικιλία σε lagers, sours, stouts και ipa μπύρες από την εγχώρια και ξένη μικροζυθοποιία.

Εκτός όμως από μπύρες στο Last Row θα βρεις και πιάτα για να τις συνοδεύσεις, όπως λαχταριστά nachos με τυρί και hot dogs.

Exit mobile version