ΒΓΕΣ ΕΞΩ

4 δράσεις για να γιορτάσεις την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Μαραθώνιοι ανάγνωσης όπου περαστικοί μπορούν να λάβουν μέρος, ραψωδίες της Ιλιάδας στο Μουσείο Ακρόπολης και ένας απόκοσμος τόπος ξενάγησης στο Νέο Υδαταέριο της Τεχνόπολης από μία διακαλλιτεχνική ποιήτρια της Gen Z.

Τις περισσότερες φορές, πίσω από τις ημερομηνίες που έχουν καθιερωθεί να γιορτάζονται οι πολλές και διάφορες Παγκόσμιες Ημέρες, κρύβονται γεγονότα όπως διασκέψεις, μαζικές διαμαρτυρίες ή άλλα ορόσημα που αναγνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να ξεχαστούν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η περίπτωση με την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που δεκαετίες πριν αποφασίστηκε να τιμάται στις 21 Μαρτίου.

Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε για έναν λόγο ο οποίος παραμένει αναλλοίωτος όσα χρόνια κι αν περάσουν: είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης, αλλιώς, η εαρινή ισημερία, όταν δηλαδή η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με τη διάρκεια της νύχτας. Κατά αντιστοιχία, η ποίηση συνδυάζει το φως και το σκοτάδι, την αισιοδοξία και το πένθος.

Η ιδέα αυτού του παραλληλισμού που οδήγησε στην επιλογή της 21ης Μαρτίου ανήκε στη Λύντια Στεφάνου, μία απ’ τις πιο γνωστές φωνές της μεταπολεμικής ποίησης, αλλά εκφράστηκε και τελικά αποφασίστηκε μέσω του Βασίλη Βασιλικού, πρέσβη της Unesco, το 1999.

Παρακάτω, οι πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για να τιμήσετε την ημέρα.

Μαραθώνιος Ιλιάδας στο Μουσείο Ακρόπολης

Μπορεί να έχουμε διδαχθεί στα θρανία το σπουδαίο ομηρικό έπος που αφηγείται τα γεγονότα του Τρωικού Πολέμου, αλλά το έχουμε άραγε ακούσει να απαγγέλλεται με ρυθμικό τόνο, όπως δηλαδή έκαναν στις αρχαίες ελληνικές γιορτές, διαδίδοντας προφορικά τα κείμενα από γενιά σε γενιά;

Φοιτητές της Κλασικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ αναλαμβάνουν να εκτελέσουν έναν ανάλογο μαραθώνιο με 12 ραψωδίες στη νεοελληνική μετάφραση, στον προαύλιο του Μουσείου Ακρόπολης, απ’ το πρωί ως το βράδυ της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Έως τις 21.00. Είσοδος ελεύθερη.

Η Α. Επίθετη στο Νέο Υδαταέριο

© BEAR SUSHI

Εάν νομίζεις ότι εν έτει 2025 η ποίηση εξαντλείται σε κλειστά σαλόνια και σελίδες βιβλίων, κάνεις λάθος – υπάρχει και ο παλλόμενος κόσμος του poetry performance και του spoken word που εκφράζεται από ανήσυχα πνεύματα ειδικά της νέας γενιάς, όπως είναι η Α. Επίθετη.

Ο κόσμος της και συγκεκριμένα ο κόσμος τον οποίο είχε πλάσει μέσω του podcast Radio Signal Transmitting From Space (ένα podcast με μία απομονωμένη εκφωνήτρια που αποζητούσε την επαφή στέλνοντας μηνύματα στο απώτερο διάστημα), πρόκειται να ζωντανέψει στο Νέο Υδαταέριο της Τεχνόπολης, δημιουργώντας έναν «απόκοσμο τόπο ξενάγησης».

Η performance θα ξεκινήσει αυστηρά στις 21:00. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Μαραθώνιος Ποίησης στα Προπύλαια

Για όλη την ημέρα, η είσοδος του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει μετατραπεί σε ανοιχτό βήμα για τη γιορτή της ποίησης, ένα σημείο όπου φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, μέλη της κοινότητας του ΕΚΠΑ, αλλά και κάτοικοι της πόλης, ακόμη και περαστικοί, έχουν το ελεύθερο να ανέβουν στο μικρόφωνο για να απαγγείλουν αντιπροσωπευτικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας ποιητικής παράδοσης.

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου Το ΕΚΠΑ στην Πόλη, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Αθηναίων.

Έως τις 22:00. Είσοδος ελεύθερη.

Οι επιστολές της Μαρία Κάλλας

© Μενέλαος Μυρίλλας/SOOC

Το δραστήριο Μουσείο Μαρία Κάλλας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ζωντανεύοντας τον λόγο και τις σκέψεις της κορυφαίας σοπράνο μέσα από τη φωνή και το εκφραστικό τόνο της Κατερίνα Διδασκάλου: Σε ένα αφηγηματικό αφιέρωμα, η γνωστή ηθοποιός θα διαβάσει αποσπάσματα από τις προσωπικές επιστολές της Κάλλας σε επιφανή πρόσωπα της εποχής, μέσα από τα οποία διαφαίνονται πάθη, εσωτερικές συγκρούσεις, θρίαμβοι και απώλειες.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με απαγγελία ποιημάτων μεγάλων ποιητών.

Ώρα: 20:00. Προπώληση εισιτηρίων εδώ (περιλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο)