ΠΟΛΗ

5 μαγαζιά στην Αθήνα που έχουν παριζιάνικο αέρα

Bistrot, brasserie και εστιατόρια που θα σε ταξιδέψουν στην Πόλη του Φωτός.

Όταν περπατάς στο Παρίσι, σε κάθε γωνιά και σε κάθε γειτονιά συναντάς κι από ένα μικρό bistrot το οποίο μπορεί να σερβίρει θεσπέσια γαλλικά πιάτα. Λίγο πιο πέρα μπορεί συναντήσεις ένα ιστορικό καφέ που στέκει στο ίδιο σημείο για δεκαετίες.

Σε όλα τα σοκάκια της γαλλικής πρωτεύουσας υπάρχει ένας αέρας που σου υπενθυμίζει συνεχώς γιατί θεωρείται Μέκκα της υψηλής γαστρονομίας. Λίγο από αυτόν τον αέρα έχουν καταφέρει να φέρουν και στην Αθήνα κάποια μαγαζιά που μπορούν επάξια να αποκαλούνται παριζιάνικα. Μαγαζιά που με την αύρα τους μας μεταφέρουν στα Ηλύσια Πεδία, τον Πύργο του Άιφελ και το Quartier Latin.

Ami Gastrotheque

Μία από τις πιο φρέσκιες αφίξεις στην πόλη ήρθε για να φέρει αέρα από Παρίσι. Το Ami είναι το νέο εγχείρημα των Γιώργο Μελισσάρη, Γιώργου Κανελλόπουλου και Δημήτρη Μπαμπούρη, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βουλής και Απόλλωνος και ήρθε για να κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη γειτονιά που ήδη φιλοξενεί τα Birdman, Nolan, Ovio και Lobby.

Το Ami είναι όμορφο, γουστόζικο, μικρό αλλά εντυπωσιακό. Μου θύμισε αυτό που λένε ότι τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια. Η εντυπωσιακή του μπάρα με μάρμαρο και ξύλο σου τραβάει αμέσως το βλέμμα ενώ τα τραπεζάκια απλώνονται τριγύρω.

Το μενού επιμελείται ο Παναγιώτης Ζώκος τον οποίο γνωρίζεις από το Spit Jack αλλά και από το Brasserie Lorraine στο Κολωνάκι (για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω) και θα βρεις γαλλικές γεύσεις άλλοτε εντελώς αυθεντικές και άλλοτε λίγο πειραγμένες. Πίσω από την μπάρα βρίσκεται ο Θάνος Καρεκλάς που με την ομάδα του (Στέφανος Κουρής και Όλγα Χλέτσου) έχουν επικεντρωθεί στα κλασικά cocktails, ενώ η λίστα με τα κρασιά εμπλουτίζεται συνεχώς.

Chez Lucien

Παρίσι

Το μαγαζί που έμαθε την Αθήνα τι σημαίνει γαλλικό bistrot. Το μαγαζί που έκανε τη γαλλική κουζίνα προσιτή σε όλους. Η ιστορία του μεγάλη. Ο Lucien Lescanne προσγειώθηκε στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, άνοιξε ένα μικρό μαγαζάκι στην οδό Βούρβαχη και πούλαγε σάντουιτς με γαλλικές μπαγκέτες και χωριάτικο ψωμί, πατέ, ζαμπόν, τόνο και άλλα πράγματα που τότε έμοιαζαν εκτός γαστρονομικών συνηθειών των Αθηναίων. Το 2002, αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να ανοίξει ένα μικρό μπιστρό, το Chez Lucien, σε μια γειτονιά που τότε δεν είχε σχεδόν τίποτα.

Στα άνω Πετράλωνα και συγκεκριμένα στην Τρώων. Εκεί σέρβιρε μερικά από τα πιο iconic πιάτα της γαλλικής κουζίνας όπως κρεμμυδόσουπα, εντρεκότ, πατέ και άλλες νόστιμες συνταγές που μύησαν τους Αθηναίους στη μαγεία του french cuisine.

Σήμερα το Chez Lucien λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση αλλά αυτά δεν έχει αλλοιώσει ούτε την ατμόσφαιρά του, αλλά ούτε και την κουζίνα του. Όλα τα κλασικά πιάτα είναι εκεί, escargots à la Bourguignonne, πάπια, ταρτάρ, entrecote. Σε περιμένουν στο μικρό bistrot για ένα νοητό ταξίδι στο Παρίσι. Μην ξεχάσεις να κλείσεις την εμπειρία με μια crême brulée.

LE PETIT BISTROT - CHEZ LUCIEN
  • Τρώων 32, Πετράλωνα
  • 2103410590

Brasserie Lorraine

Παρίσι

Από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις στο Brasserie Lorraine νιώθεις να σε περικλείει μια αύρα γαλλική. Θυμίζει σκηνικό από το Oriente Express με τη σκουρόχρωμη μπουαζερί του, τα μαρμάρινα τραπέζια, το πράσινο βελούδο και τους καναπέδες του. Όμως το Brasserie Lorraine δεν μένει μόνο στην εμφάνιση.

Ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος, τον οποίο αναφέραμε και νωρίτερα φαίνεται ότι λατρεύει τη γαλλική κουζίνα και έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο βγαλμένο από τις brasserie του Παρισιού. Δεν θα σου αραδιάσω τα δικά μου αγαπημένα αλλά να είσαι σίγουρος ότι θα φύγει μαγεμένος και χορτασμένος. Η λίστα κρασιών είναι όπως είναι φυσικό επικεντρωμένη στον γαλλικό αμπελώνα, ενώ αν επιλέξεις cocktails θα μπορέσεις να τα απολαύσεις στην όμορφη μπάρα του.

Σπύρος & Βασίλης

Παρίσι

Αν το Chez Lucien έμαθε στους Αθηναίους τη γαλλική κουζίνα, ο Σπύρος & Βασίλης είναι αυτοί που την έφεραν στην ελληνική γαστρονομία. Μετράει πάνω από σαράντα χρόνια ζωής και αποτελεί ορόσημο της γαλλικής κουζίνας στην Αθήνα.

Πίσω από το Μέγαρο Μουσικής, δυο αδέρφια, ο Σπύρος και ο Βασίλης Πολυμέρης, το 1974, άνοιξαν αυτό το υπέροχο εστιατόριο με την ακόμα πιο υπέροχη αυλή και μύησαν όλη την καλή Αθήνα στα μυστικά της γαλλικής κουζίνας. Σήμερα το λειτουργεί ο γιος του Βασίλη, Γιώργος, αλλά το μενού παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο μετά από λαϊκή απαίτηση.

Εδώ η Αθήνα έμαθε τι σημαίνει το τέλεια ψημένο entrecote, η σος μπεαρνέζ, τα σαλιγκάρια μπουργκινιόν, η κρεμμυδόσουπα και το σουφλέ. Κάποιος θα έλεγε ότι αποτελεί το ελληνικό Cafe de Paris αλλά οι ίδιοι δεν το δέχονται.

ΣΠΥΡΟΣ & ΒΑΣΙΛΗΣ

Lotte

Παρίσι

Δεν θα μπορούσαμε να μην κλείσουμε τη λίστα με ένα μικρό και χαριτωμένο café bistrot. Το Lotte βρίσκεται σε μια από τις πιο παριζιάνικες γειτονιές της πόλης, αυτή που απλώνεται κάτω από την Ακρόπολη.

Εκεί σε μια μικρή πλατεία συναντάμε αυτό το μοναδικό bistrot, όπου πράσινο χρώμα κυριαρχεί και τα βιβλία βρίσκονται ανάμεσα στα μπουκάλια ποτών στην κάβα. Όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και στα συνοικιακά café bistrot που βρίσκουμε στο Παρίσι, εκεί που θα δείς συγγραφείς να πίνουν τον καφέ τους και να γράφουν, οι ζωγράφους να έχουν ανοίξει ένα σημειωματάριο και να φτιάχνουν το προσχέδιο του επόμενου πίνακά τους.

Το όνομά του το πήρε από την πρωταγωνίστρια της ερωτικής ιστορίας του Γκαίτε, Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου, σύμβολο ενός ανολοκλήρωτου πλατωνικού έρωτα που αποτελεί την κορύφωση του Γερμανικού ρομαντισμού, ενώ εκτός από καφέ, τσάι και ζεστές σοκολάτες, πρέπει να ρωτήσεις και για τα γλυκά που σερβίρουν και δε θα χάσεις. Το Lotte θα μπορούσε να βρίσκεται σε κάποιο στενό της Μονμάρτης από αυτά που οδηγούν στην πλατεία Place du Tertre με τους ζωγράφους, αλλά είναι στην Αθήνα και σε περιμένει.