Αυτό το ΣΚ έχει Deepfake συζητήσεις και ντοκιμαντέρ για το αθηναϊκό dark wave
- 12 ΙΟΥΛ 2024
Βαδίζουμε με βήμα νωχελικό στην καρδιά του Ιουλίου, με την Αφροδίτη να κυριαρχεί στο ζωδιακό περιβάλλον (με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό). Καλό θα ήταν ωστόσο να μην μπερδέψεις την αστρολογία με την αστρονομία αν αποφασίσεις να περιηγηθείς στους αθηναϊκούς λόφους με τελικό προορισμό το Αστεροσκοπείο όπου θα έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις τον αττικό ουρανό με τηλεσκόπιο.
Μπορείς να συνεχίσεις το ταξίδι σου πίσω στον χρόνο, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο το Ιλίου Μέλαθρον, η αθηναϊκή οικία Σλήμαν, ανοίγει τις πόρτες της για μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση και η ταράτσα του Cinemarian φιλοξενεί το μουσικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Χαντζή, Return of the Creeps, για το Post Punk και το New Wave στην Αθήνα του 1982.
Αν πάλι θέλεις να βρεθείς στο τώρα, σε περιμένει μία “Deepfake” συζήτηση με τον συγγραφέα Μάκη Μαλαφέκα για το νέο του βιβλίο και το live των MOb, που δημιουργούν ένα απαράμιλλο ηχητικό τοπίο.
Αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα – εκτός από ζέστη – έχει ξεναγήσεις, θέατρο, σινεμά και μουσική.
Με οδηγό το φεγγάρι
Ηλιοβασίλεμα με βόλτα και ξενάγηση στους τρεις λόφους της Αθήνας (Νυμφών, Πνύκας, Φιλοπάππου) και στη συνέχεια στο Αστεροσκοπείο Αθήνας, όπου οι αστρονόμοι περιμένουν για ξενάγηση στον χώρο και παρατήρηση του αττικού ουρανού μέσα από το τηλεσκόπιο. Πρωταγωνιστές της ξενάγησης θα είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους μνημεία όπως το μαυσωλείο του Φιλοπάππου, η Κοίλη Οδός και η αρχαία συνοικία της Μελίτης, η Πνύκα αλλά και η καλλιτεχνική δημιουργία του Πικιώνη που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων αυτών.
Η βραδιά θα κλείσει θαυμάζοντας το αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων και τη θέαση των αστεριών μέσα από την κάμερα του τηλεσκοπίου.
Παρασκευή 12 Ιουλίου, 18.45 – 21.30, Κόστος ξενάγησης: 15 ευρώ /άτομο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Μέσα στην οικία Σλήμαν
Η μοναδική ανακτορική οικία Σλήμαν ανοίγει τις πόρτες της για να ανακαλύψεις τις περίτεχνες γωνιές της αλλά και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων ελληνικών νομισμάτων στον κόσμο. Το εσωτερικό της νεοκλασικής εκλεκτιστικής οικίας με τα περίτεχνα ψηφιδωτά και τις ευφάνταστες τοιχογραφίες, δίνει την ευκαιρία να ξεδιπλωθεί η μυθιστορηματική ζωή του ανθρώπου που με μοναδικό γνώμονα τις ομηρικές διηγήσεις ανακάλυψε τις πολύχρυσες Μυκήνες και τη θρυλική Τροία.
Η προσωπικότητα του Σλήμαν στα όρια του μύθου: ευφυέστατος, εμμονικός, δαιμόνιος επιχειρηματίας, ευρυμαθής, κοσμοπολίτης, μανιώδης επιστολογράφος. Το Ιλίου Μέλαθρον, το αθηναϊκό του σπίτι, κτισμένο από τον Ερνστ Τσίλλερ καθρεφτίζει τη μοναδικότητά του ιδιοκτήτη. Πολλές ιστορίες θα ειπωθούν και για τον ίδιο, τη σύζυγό του Σοφία αλλά και ιστορίες με αφορμή τα σπάνια νομίσματα που φιλοξενούνται εδώ. Ο στατήρας από ήλεκτρο από Λυδία και Σάμο, το αργυρό τετράδραχμο της κλασικής Αθήνας αλλά και ο χρυσός σόλιδος του Ιουστινιανού.
Σάββατο 13 Ιουλίου, 18.00 – 19.40, Κόστος ξενάγησης: 15 ευρώ /άτομο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Λέσχη Ανάγνωσης Εκτός Γραμμής: Deepfake του Μάκη Μαλαφέκα
«Έπρεπε να γράψω ένα λάθος μυθιστόρημα. Ο αφηγητής παρασέρνει τον ήρωα σ’ όλα τα αδιέξοδα, σ’ όλα τα λάθη, τα περιγράφει και λάθος από πάνω, εκτιμά λάθος την εποχή του, τις καταστάσεις όλες, και στο τέλος ο ήρωας πεθαίνει γιατί δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Και πεθαίνει κι ο αφηγητής. Όλοι. Πεθαίνουν όλοι με φριχτό τρόπο, το λάθος μυθιστόρημα ξεχνιέται, και μετά από χρόνια το βρίσκει σε καλάθι ένας άλλος αφηγητής. Κάνει πλέον μισό ευρώ, αλλά δεν το αγοράζει καν».
Το Deepfake (Εκδόσεις Αντίποδες) του Μάκη Μαλαφέκα είναι το τρίτο βιβλίο περιπετειών του Μιχάλη Κρόκου, μετά το Δε λες κουβέντα (Μελάνι 2018) και τη Μεσακτή (Μελάνι 2020). Αυτή την Παρασκευή (12/7), ο συγγραφέας θα βρίσκεται στην 11η και τελευταία για το καλοκαίρι συνάντηση της Λέσχης ανάγνωσης του Εκτός Γραμμής όπου θα συζητήσει μεταξύ άλλων και για το βιβλίο του.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Live στην πλατεία
Η μουσική των MOb περιγράφεται ως σταυροδρόμι μεταξύ electronic melodious jazz, kraut, filmic και exploratory post punk. Synthesizers, effects, loops, drones και τονικές αποκλίσεις μοιράζονται τον πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία του απαράμιλλου ηχητικού τοπίου του τρίο.
Το γκρουπ θα βρεθεί στον υπαίθριο χώρο της Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Τζαζ στην πλατεία, του επιτυχημένου μίνι μουσικού φεστιβάλ που συνεχίζεται με νέα, διευρυμένη μορφή. Φέτος, θα φιλοξενήσει ακόμη περισσότερα μουσικά σχήματα προτείνοντας μια ποικιλία μουσικών στιλ, από τζαζ, φανκ και σόουλ μέχρι ποπ, λάτιν και ηλεκτρονική μουσική.
13-14/7, Με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ντοκιμαντέρ: Post Punk και New Wave στην Αθήνα του 1982
Αθήνα 1982. Κάπου ανάμεσα σε Κυψέλη, Πατήσια και Εξάρχεια γεννιέται η Creep Records. Στον σύντομο αλλά μακρύ κατάλογό της, έκαναν το δισκογραφικό τους πέρασμα μερικές από τις σημαντικότερες μπάντες της εγχώριας New Wave, Post Punk & Dark Wave σκηνής. Μέσα σε μόλις 4 χρόνια, η Creep κυκλοφόρησε μια σειρά από εμβληματικούς δίσκους.
Στην ταράτσα του Cinemarian θα προβληθεί το δεύτερο μουσικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Χαντζή, Return of the Creeps, παρουσιάζει το Post Punk και το New Wave στην Αθήνα του 1982, ξεδιπλώνοντας την ιστορία της Creep Records, που έδωσε στέγη σε αρκετές underground μπάντες των 80s, όπως οι Yell-Ο-Yell.
Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις του ιδρυτή της Creep Records Μπάμπη Δαλίδη, το φιλμ πλαισιώνουν επίσης μέλη των συγκροτημάτων που δισκογράφησαν σε αυτήν, όπως οι Angelo & His Egos, Art Of Parties, Clown, Cpt Nefos, Headleaders, Metro Decay, Rehearsed Dreams, The Reporters, South Of No North, Villa 21 και The Vyllies.
Κυριακή 14/7, εισιτήριο 3,50 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.