ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Αγίας Ζώνης: 9+1 μαγαζιά στον πιο νοσταλγικό πεζόδρομο της Κυψέλης

Ένα καφενείο με ιστορία που ξεκινά από το 1938, ένας γεωργιανός φούρνος, ένα café στο οποίο μπορείς να πας με το λαπτοπ σου και ένα μπαρ με άποψη, είναι μερικά μόνο από τα στέκια που αξίζει να επισκεφτείς στην Αγίας Ζώνης.

Στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης πρέπει να περπάτησα πρώτη φορά, να έκανα ποδήλατο πρώτη φορά χωρίς βοηθητικές ρόδες και να βγήκα πρώτη φορά μόνος βράδυ. Για μας που μεγαλώσαμε εκεί, ήταν το μέρος που έδινες ραντεβού με τους φίλους σου και σίγουρα εκεί που χαιρετούσες πολλούς γνωστούς.

Η περιοχή της Αγίας Ζώνης και το παλιό αρχοντικό που σήμερα ανακαινίζεται και στεγάζεται το Άσυλο Ανιάτων έχει μακρά ιστορία, η οποία ξεκινάει από τα τέλη του 19ου αιώνα. Μία αραιοκατοικημένη περιοχή τότε με χωματόδρομους και πολλά δέντρα τριγύρω. Δίπλα έρρεε το ρέμα Λεβίδη, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Φωκίωνος Νέγρη, το οποίο ξεκινούσε από τα Τουρκοβούνια, γινόταν υπόγειο στην Πατησίων και κατέληγε στον Κηφισό. Παλιά υπήρχε και η πηγή του Πλατάνου στη συμβολή των οδών Αγίας Ζώνης και Καλλιφρονά, όπου λόγω της ύπαρξης νερού έκαναν πιάτσα οι αμαξάδες, για να ξεδιψούν τα άλογά τους.

Ο χαρακτήρας της περιοχής άρχισε να αλλάζει όταν η αστικοποίηση και οι νόμοι δόμησης άλλαξαν τη δεκαετία του 50. Τότε οι μονοκατοικίες έδωσαν τη θέση τους στις ψηλές πολυκατοικίες και η περιοχή άλλαξε για πάντα. Όμως μερικά πράγματα έμειναν ίδια.

Η πλατεία Πλατάνου, το Άσυλο Ανιάτων στην πανέμορφη έπαυλη του ναυάρχου Μάλκολμ και πάνω από όλα τα πλατάνια που την Άνοιξη καλύπτουν τον δρόμο και προσφέρουν μοναδική σκιά. Ο πεζόδρομος κατασκευάστηκε το 1989 από την πλατεία Πλατάνου μέχρι τη Φωκίωνος Νέγρη και έδωσε μια άλλη πνοή και ζωντάνια, η οποία όμως χάθηκε στα χρόνια της κρίσης όταν και πολλά μαγαζιά έκλεισαν και η γειτονιά σκοτείνιασε.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η Αγίας Ζώνης γνωρίζει και πάλι στιγμές δόξας και αυτά είναι τα στέκια που μας κάνουν να γυρνάμε ξανά και ξανά στην αγαπημένη μας γωνιά του κέντρου.

Έπρεπε

Μόλις στρίβεις από τη Φωκίωνος, λίγο πιο κάτω από την υπέροχη νέον επιγραφή που γράφει Κυψέλη, βρίσκεται το μαγαζί που έκανε ξανά διάσημο τον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης.

Το Έπρεπε άνοιξε πριν από έναν χρόνο και γέμισε τον πεζόδρομο κόσμο. Συνδυάζει τέλεια το φαγητό με το ποτό και αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη φορά που θα μπεις και θα πιάσεις τον κατάλογό του.

Η κουζίνα είναι ανοιχτή και βρίσκεται πίσω από την μπάρα όπου φτιάχνονται τα προσεγμένα cocktails που έχει επιμεληθεί ο Νίκος Μοσχονάς. Ξεχωρίζουν τα burgers με γλώσσα και sauce bernaise, τα οποία συζητιούνται από την πρώτη μέρα που άνοιξε το μαγαζί όπως και τα ψητά φασόλια που σερβίρει μαζί με το ποτό αντί για ξηροκάρπια.

Bateau Ivre

Σχεδόν απέναντι βρίσκεται το Bateau Ivre το οποίο άνοιξε το 2021.

Είναι ένα μικρό, αλλά γεμάτο γούστο και γαλλική φινέτσα cocktail bistro που ανοίγει από το πρωί και μαζεύει κόσμο μέχρι το βράδυ. Το Bateau Ivre είναι ποίημα του Ρεμπώ και μιλάει για ένα καράβι που παρασύρθηκε και βυθίστηκε στη θάλασσα. Από εκεί και μόνο καταλαβαίνεις τον καλλιτεχνικό του χαρακτήρα και τη γαλλική ατμόσφαιρα που εκπέμπει.

Το πρωί θα πιεις καλό καφέ, αλλά θα φας και πεντανόστιμο croque madame, ενώ όσο περνάει η ώρα μπορείς να διαλέξεις ένας από τα cocktails ή τα straight ποτά του καταλόγου και να τα συνοδεύσεις με ενδιαφέροντα πιάτα όπως λαχματζούν ή σεβίτσε.

Όμως αυτό που κάνει το Bateau Ivre να ξεχωρίζει είναι η ατμόσφαιρα του, που σε ταξιδεύει στα σοκάκια του Παρισιού.

Cafe montreal

Στη συμβολή των οδών Αγίας Ζώνης και Τενέδου βρίσκεται ένα μαγαζί που φτιάχτηκε για να είναι στέκι.

Το Café Montreal στεγάζεται στο ισόγειο του ιστορικού ομώνυμου ξενοδοχείου, το οποίο και έχει ανακαινιστεί. Προσφέρει καλό καφέ από το πρωί, ενώ αν δεν είσαι του καφέ έχει και υπέροχη σπιτική λεμονάδα. Ό, τι και αν επιλέξεις όμως, μπορείς να το συνοδεύσεις με όμορφα τσιμπήματα όπως το κρουασάν βουτύρου, ομελέτα, wraps και club sandwich. Μπορείς επίσης να απολαύσεις την μπίρα σου, το κρασί σου ή το ούζο σου μαζί με μεζέδες κρητικής προέλευσης όπως ντάκος, σφακιανή πίτα, απάκι Κρήτης, ταλαγάνι, χούμους, και διάφορα είδη γραβιέρας από το νησί. Καταλαβαίνεις ότι το μαγαζί αγαπάει την Κρήτη όταν βλέπεις ότι έχει μπίρα Χάρμα Χανίων που δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα.

Ό, τι και αν επιλέξεις να πιεις, στο Cafe Montreal αράζεις στον πεζόδρομο όλες τις ώρες και απολαμβάνεις το αστικό τοπίο που απλώνεται τριγύρω σου.

Santo Belto

Προχωρώντας τη βόλτα μας στον πεζόδρομο συναντάμε μια φρέσκια άφιξη, το Santo Belto. Ένα concept μαγαζί που εξωτερικά δεν διαφέρει πολύ με την περιοχή, αφού κυριαρχεί το σουηδικό ξύλο στα έπιπλα και εναρμονίζεται τέλεια με το τοπίο αλλά μέσα του, στο πνεύμα του είναι τόσο ξεχωριστό.

Ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, μαζεύει ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν σε έναν ωραίο χώρο με το laptop τους. Έμπνευση της Έλλης και της Μαρίνας ήταν να φτιάξουν ένα μαγαζί που θα το απολαύσεις όλες τις ώρες της ημέρας και θα σε εντυπωσιάσει με την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει.

Η Μαρίνα είναι σεφ και ψάχνει πολύ καλά τις πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, για να φτιάξει τα πιάτα που προσφέρει το μαγαζί. Άλλωστε εκτός από την εποχικότητα θέλει στα πιάτα της να έχει στοιχεία που να συνδυάζονται με τα αντικείμενα νέων Ελλήνων σχεδιαστών που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά και μπορείς να βρεις στο μαγαζί.

Το πιάτο όμως για το οποίο μιλάνε όλοι είναι ο μοναδικός γλυκός τραχανάς, που έχει μαγειρευτεί σαν ριζότο ενώ υπέροχο είναι και το ζουμερό κέικ καρότου. Ό, τι και να επιλέξεις, ξέρεις ότι έχει μέσα του πολύ μεράκι. Και ξέρεις τι άλλο έχει το Santo Belto; Υπέροχα κρασιά φυσικής οινοποίησης τα οποία πρέπει να δοκιμάσεις.

Υ. Γ.: Αν δεν το έχεις καταλάβει ακόμα, Santo Belto είναι μετάφραση της Αγίας Ζώνης.

Marili

Η πιο φρέσκια προσθήκη στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης ακούει στο όνομα Marili και είναι ένας γεωργιανός φούρνος.

Η Νάτια Νανταρεϊσβίλι και η Λόντα Γκλόντι, ήρθαν στον πεζόδρομο και τον ερωτεύτηκαν οπότε αποφάσισαν να ανοίξουν εδώ το μαγαζί τους και να προσφέρουν καλούδια από τη χώρα τους. Οι ίδιες ζυμώνουν, οι ίδιες παρασκευάζουν, οι ίδιες πουλάνε τις δημιουργίες τους, οι οποίες είναι πεντανόστιμες.

Στη μικρή βιτρίνα θα βρεις χατσαπούρι, ένα τυρόψωμο γεμιστό με ιμερούλι (λευκό, λίγο μαστιχωτό αγελαδινό τυρί), αλλά και γεμιστές ζύμες σαν πουγκάκια. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε διάφορες γεύσεις όπως πατάτας με άνηθο, μανιταριών με κόλιανδρο, κοτόπουλου με φρέσκο κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης και μπαχαρικά, μοσχαρίσιου κιμά με σκόρδο και ξερό κρεμμύδι καθώς και ελιάς με λιαστή ντομάτα, φέτα και ανθότυρο.

Μόλις μπαίνεις εκτός από τις υπέροχες μυρωδιές αυτό που τραβάει την προσοχή σου είναι ο θολωτός φούρνος τονέ, όπως ακριβώς ψήνουν στη Γεωργία ο οποίος μοιάζει με πηγάδι. Λεπτές στρώσεις ζύμης «κολλιούνται» στα εσωτερικά του τοιχώματα, τα οποία έχουν πρώτα περαστεί με πανί βουτηγμένο σε νερό και αλάτι και λόγω υψηλής θερμοκρασίας ψήνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Υ.Γ.: Marili, στα γεωργιανά σημαίνει αλάτι.

Iznogood & nephew

Δίπλα ακριβώς από το Marili άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες ένα μαγαζί που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όταν πέρασα πρώτη φορά δεν είχε ανοίξει ακόμα αλλά με γοήτευσε η vintage αισθητική του, τα ζεστά χρώματα και οι πολλοί δίσκοι.

Ένα μαγαζί άλλης εποχής που προσγειώθηκε στο σήμερα. Ένα μαγαζί γοητευτικό. Όταν ξαναπέρασα με τράβηξε και έκατσα και ρώτησα το όνομά του. Iznogood & nephew μου λένε. Λέω ο γνωστός; Μου απαντάνε ναι, μαζί με τον ανιψιό του. Τότε όλα μπήκαν όμορφα και ωραία σε αρμονία.

Αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο Dj Iznogood τότε ή είσαι πολύ μικρός ή δεν κυκλοφορείς σε bar. Ένας από τους θρυλικότερους DJs της πόλης, με πορεία στα πιο εμβληματικά της bar ήρθε στην Κυψέλη.

Ό, τι και να πω είναι λίγο για την ατμόσφαιρα που αναδύει το μαγαζί, καθώς μπορεί να συγκριθεί μόνο με κλασικά spots τα οποία έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Πλάτανος

Ο Πλάτανος δεν είναι απλά ένα μαγαζί της Αγίας Ζώνης. Βρίσκεται στην πιο ιστορική θέση και έχει την πιο μακρά ιστορία.

Συγκεκριμένα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλιφρονά και Αγίας Ζώνης, δίπλα από το Άσυλο Ανιάτων. Όπως αντιλαμβάνεσαι πήρε το όνομά της από τον υπέροχο πλάτανο που στέκι εκεί εδώ και 250 χρόνια. Λειτουργεί από το 1938, αρχικά ως καφενείο. Μάλιστα, εκεί γυρίστηκε και μια σκηνή από την ταινία «Η θεία από το Σικάγο» (1957), με τον Ορέστη Μακρή να συζητά με τους φίλους του πώς θα καταφέρει να παντρέψει τις τέσσερις κόρες του.

Σήμερα λειτουργεί πια περισσότερο σαν εστιατόριο με ωραία μεζεδάκια και πιάτα που συνδυάζουν τις παραδοσιακές γεύσεις με μοντέρνα twists. Όλα αυτά θα τα συνδυάσεις με ρακή ή κρασί, ενώ πολλές βραδιές υπάρχει και ζωντανή μουσική.

Ψητοπωλείο οι Μερακλήδες

Πριν από λίγα χρόνια όπως προαναφέραμε αναγεννήθηκε ο Πλάτανος. Πίσω από αυτή την αναγέννηση, βρίσκεται η ομάδα του ψητοπωλείο οι Μερακλήδες που βρίσκεται σχεδόν απέναντι.

Ένα σουβλατζίδικο που έχει ταΐσει όλη την Κυψέλη και για αυτό υπάρχει λόγος. Καθαρό και ζουμερό κρέας, όμορφα τυλιγμένο σουβλάκι και μπόλικη πάπρικα από πάνω. Προσωπικά δε θυμάμαι να έχω δοκιμάσει στη γειτονιά άλλο σουβλάκι. Ίσως μόνο τον Αύγουστο που είναι κλειστά για να ξεκουραστεί το προσωπικό. Άλλωστε οι Μερακλήδες δεν είναι σε καμία πλατφόρμα delivery αλλά έχουν δικούς τους διανομής σε πείσμα της εποχής.

Βραδιές Champions League και Euroleague χωρίς Μερακλήδες δεν γίνεται.

ΟΙ ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ

Big Easy

Μένουμε στην πλατεία Πλατάνου, όπου κρυμμένο στο βάθος βρίσκεται το Big Easy. Ένα καφέ μπαρ που άνοιξε πριν από περίπου έναν χρόνο και κρύβει μέσα του όλη την κλασική Κυψέλη.

Ζεστός χώρος, ωραία ποτά και ακόμα πιο ωραία live. Όλα αυτά αποτελούν εγγύηση ότι στο Big Easy θα περάσεις υπέροχα και θα διασκεδάσεις. Κάθε live του είναι και μια έκπληξη η οποία μπορεί να σε οδηγήσει είτε πίσω στον χρόνο με ελληνικά ακούσματα, είτε στη Νέα Ορλεάνη όπου γεννήθηκε η Jazz.

O Χάρης μαζί με τους Γιώργηδες θέλανε να δημιουργήσουν έναν χώρο που οι άνθρωποι θα εκφράζονται μέσα από τη μουσική. Έναν χώρο όμορφο που θα πιούν το ποτό τους, αλλά και θα τσιμπήσουν πιάτα εμπνευσμένα από τη Νέα Ορλεάνη. Στην ουσία το Big Easy είναι ένας πολιτιστικό πολυχώρο υπό την αιγίδα του Π.Ο.Κ.Ε και για αυτό βλέπουμε τόσο υπέροχα πράγματα να συμβαίνουν.