Φωτογραφία: @prasini_tenta
ΕΞΟΔΟΣ

Για κρασιά, μεζέδες και φρέσκο ψωμί στον Λυκαβηττό

Ο λόφος όαση στο κέντρο της πόλης έχει στους πρόποδές του μερικά μαγαζιά που αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη.

Ο Λυκαβηττός έχει μια ιστορία που είναι γεμάτη περιπέτειες, αλλαγές και διαμάχες. Τον 19ο αιώνα δεν ήταν παρά ένα νταμάρι, καθώς αποτελούσε ένα γυμνό λόγο χωρίς βλάστηση. Οι ανάγκες δόμησης της πρωτεύουσας έκριναν αναγκαία τη δημιουργία λατομείου στην περιοχή, όμως στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισαν οι αντιδράσεις και οι εισηγήσεις να δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου στην καρδιά της πόλης.

Αυτό καθυστέρησε πολύ και τελικά ο λόφος πήρε τη σημερινή του μορφή με τη δενδροφύτευση και το θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα ορόσημα της πόλης, ένα σημείο ενηλικίωσης, ένα spot ρομαντισμού, έναν χώρο που σου συστήνει την πόλη από ψηλά. Και τριγύρω του, στους πρόποδές του μπορούμε να βρούμε τέσσερις περιοχές, με την κάθε μία να έχει τον δικό της χαρακτήρα. Κολωνάκι, Εξάρχεια, Αμπελόκηποι, Μέγαρο Μουσικής.

Σε κάθε μία από αυτές μπορούμε να βρούμε υπέροχα μαγαζιά που λατρεύουμε το κάθε ένα για διαφορετικό λόγο.

Πράσινη Τέντα

Δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε με την Πράσινη Τέντα. Το ιστορικό μαγαζί στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου έχει τη δική του ιστορία.

Στέκει στο ίδιο μέρος πάνω από 90 χρόνια, αφού ξεκίνησε σαν ουζερί το 1931. Τότε δεν είχε όνομα, αλλά όλοι την αποκαλούσαν Πράσινη Τέντα μιας και αυτό ήταν το σήμα κατατεθέν της.

Τρία μπαλκόνια μέσα στο πράσινο με την πιο όμορφη θέα στην πόλη. Μία πραγματική όαση που μπορείς να απολαύσεις μεζέδες, κανονικό φαγητό, ποτό, cocktail ή και όλα μαζί.

Δεξαμενή

Λίγο πιο κάτω από την Ακρόπολη, και συγκεκριμένα απέναντι από το ξενοδοχείο St. George Lycabetus βρίσκεται η Δεξαμενή. Είχε κλείσει το 2007 για πέντε χρόνια, αλλά επέστρεψε το 2012 και από τότε έχει γίνει αγαπημένο spot κάθε Αθηναίου είτε το πρωί για καφέ είτε το μεσημέρι για τσίμπημα και ούζο κάτω από τον ήλιο, αλλά το βράδυ για άραγμα και δροσιά.

Η Δεξαμενή αποτελεί ίσως το πιο σοσιαλιστικό στέκι της πόλης, μιας και εκεί θα δεις φοιτητές, οικογένειες και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να ψάχνουν τραπέζι δεξιά κι αριστερά της κατηφόρας.

Ένα αυθεντικό σημείο, το οποίο σε μαγεύει εκτός από την αύρα του και με τα μεζεδάκια του με τα οποία θα συνοδεύσεις την μπίρα σου ή το ούζο σου. Πατάτες τηγανητές, φάβα, κρητικός ντάκος, ψητό χαλούμι με μαρμελάδα, χοιρινή τηγανιά λεμονάτη είναι μόνο λίγες από τις επιλογές.

Feelin’ Tipsy

Ο πεζόδρομος της Χάρητος έχει τη δική του ιστορία, αφού μπορείς ξεκινώντας από τον Λυκαβηττό κατεβαίνοντας τα σκαλιά να φτάσεις σε χρόνο dt. Αν κάτι μου έλειπε από τον πεζόδρομο που έχει σαν ορόσημο το θερινό cinema, είναι ένα wine bar.

Αρκετές φορές μετά από μια ταινία ήθελα ένα δροσερό, χαλαρό και ανεπιτήδευτο κρασί και δεν μπορούσα να απολαύσω τριγύρω. Τώρα όμως ήρθε το Feelin’ Tipsy στη γωνία απέναντι από το θερινό, εκεί που παλιά βρισκόταν το La Esquina και πιο παλιά το ιστορικό City. Πίσω από το Feelin’ Tipsy, βρίσκεται η οικογένεια Πιτσιλή, γνωστή από τα Rock & Roll, Balthazar, Dopios και μαζί με την παρέα πέντε φίλων που βρίσκεται πίσω από το Poco a poco, το Dot και το Forte ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν το Feelin’ Tipsy.

Στην κουζίνα βρίσκουμε τον σεφ Δήμο Μπαλόπουλο, με τα πιάτα έχουν διεθνή προσανατολισμό με ελληνικές πινελιές σε προϊόντα. Τη λίστα κρασιών, έχει επιμεληθεί ο sommelier Παναγιώτης Στρεμμένος και περιλαμβάνει εκατό περίπου ετικέτες, με 17 από αυτές να είναι διαθέσιμες και σε ποτήρι.

FEELIN’ TIPSY

Φούρνος Λυκαβηττός

Λυκαβηττός

Κάπου εκεί στην πλευρά του Κολωνακίου, υπάρχει ένας φούρνος, ο οποίος όχι μόνο φουρνίζει και προσφέρει καλούδια εδώ και 35 χρόνια, αλλά έχει και το όνομα του λόφου.

Ο Φούρνος Λυκαβηττός, είναι ένας παραδοσιακός φούρνος γεμάτος λιχουδιές και μεθυστικά αρώματα. Ήταν από τους πρώτους φούρνους που πειραματίστηκαν με διαφορετικά άλευρα και αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης του Σταύρος Ισκιδάκης, σαν ανήσυχο πνεύμα, ταξίδεψε, δοκίμασε και προσφέρει πάνω από 35 είδη ψωμιού, ανάμεσά τους και μετσοβίτικο χωριάτικο, μοναστηριακό χωριάτικο, δίκοκκο Ζέας, προζύμι σταρένιο ολικής άλεσης, πολύσπορο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και dinke.

Επίσης, θα βρεις και αρτοσκευάσματα με ποιοτικές πρώτες ύλες και φρέσκα ζυμάρια, όμως εγώ θα σου προτείνω να δοκιμάσεις τις τραγανές και πεντανόστιμες πίτες του.

ΦΟΥΡΝΟΣ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ
Exit mobile version