@L' Alchimiste Bistrot
ΕΞΟΔΟΣ

Η αναγέννηση της πλατείας Καρύτση: 6 μαγαζιά που αξίζει να επισκεφτείς

Μία από τις πιο ιστορικές πλατείες της Αθήνας περνάει τη δεύτερη νιότη της και ξαναγίνεται στέκι μας.
Οι παλιότεροι τη θυμούνται για τον ΔΟΛ και τα τυπογραφεία που υπήρχαν γύρω της, ενώ οι νεότεροι την αγάπησαν παράφορα και την έκαναν στέκι τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν και άρχισε να γεμίζει με ενδιαφέρονται bars. Από τότε πέρασαν χρόνια και η πλατεία Καρύτση πέρασε αναπόφευκτα μια περίοδο παρακμής, με το κοινό να επιλέγει άλλα μέρη της πόλης για τη διασκέδασή του. Όπως συμβαίνει με καθετί εμβληματικό όμως, έτσι και η πλατεία Καρύτση φαίνεται πως αρχίζει να περνά μια δεύτερη νιότη, με τον κόσμο να μαζεύεται και πάλι στα μπαρ που την έκαναν να αγαπηθεί, αλλά και να ανυπομονεί για τα νέα που θα ανοίξουν.

Η ιστορία της

Σήμα κατατεθέν της πλατείας είναι φυσικά ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος όπως και η πλατεία πήρε το όνομά του από την αθηναϊκή οικογένεια Καρύκη. Ο Άγιος Γεώργιος του Καρύκη ή Καρύτση, χτίστηκε για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα, ενώ έγινε επισκευάστηκε το 1900.

Ενδιάμεσα είχε παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους αφού στις 25 Ιανουαρίου του 1833 συγκεντρώθηκαν εκεί πεντακόσιοι Αθηναίοι και εξέλεξαν την προσωρινή δημογεροντία, αλλά και την πρεσβεία που θα χαιρετούσε τον Βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο.

Στην πλατεία Καρύτση βρήκε στέγη όχι μόνο ένα από τα πιο σημαντικά θέατρα της πόλης, το Θέατρο Μουσούρη αλλά και μερικές από τις πιο ιστορικές εφημερίδες της χώρας. Από τη μία οι εφημερίδες του ομίλου Λαμπράκη στη Χρήστου Λαδά και από την άλλη η Εστία στην Άνθιμου Γαζή. Σήμερα καμία από τις δύο δεν έχει πια τα γραφεία της εκεί.

Στην άλλη γωνία και απέναντι από την εκκλησία στέκει ακόμα ο Φιλολογικός σύλλογος Παρνασσός, που αποτελεί τον πρώτο φιλολογικό σύλλογος της Αθήνας με έτος ίδρυσης το 1865 και σκοπό την πνευματική και κοινωνική βελτίωση των Αθηναίων μέσα από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το 1943, επί γερμανικής κατοχής λειτούργησε ως στρατοδικείο, ενώ οι Γερμανοί κατέσχεσαν πλήθος χαλιών αλλά και πινάκων μεγάλης αξίας.

Ένα γεγονός που στιγμάτισε για πάντα την πλατεία είναι φυσικά η δολοφονία του Χρήστου Λαδά. Ο νομικός και πολιτικός την 1η Μαΐου του 1948, Μεγάλο Σάββατο, είχε πάει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Καρύτση. Μόλις βγήκε τον πλησίασε ο 22χρονος Ευστάθιος Μουτσογιάννης, ο οποίος έριξε μέσα στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο μια χειροβομβίδα. Ο Λαδάς τραυματίστηκε θανάσιμα και την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Ο.Π.Λ.Α.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση κατά του Χρήστου Λαδά η κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο. Στις 4 Μαΐου του 1948 απαγορεύτηκε η διανυκτέρευση παντός ατόμου εκτός της κατοικίας του και την ίδια μέρα τουφεκίστηκαν 24 άτομα στην Αθήνα και 130 στην επαρχία ως αντίποινα για τη δολοφονία Λαδά. Οι 6 από τους 8 συλληφθέντες για τη δολοφονία εκτελέστηκαν στο Γουδί στις 25 Ιουνίου, ενώ οι 2 καταδικάστηκαν σε ισόβια. Μεταξύ των δύο ήταν ο Ευστάθιος Μουτσογιάννης και ο συνεργός του, οι οποίοι δήλωσαν μεταμέλεια και καταδίκασαν την πολιτική του ΚΚΕ.

Η ιστορία των μπαρ της πλατεία Καρύτση

Όταν μετακόμισε ο όμιλος ΔΟΛ από την πλατεία Καρύτση στη Μιχαλακοπούλου, η γειτονιά δεν έχασε καθόλου από τη ζωντάνια της. Το Toy στην Καρύτση 10 αποτελούσε στέκι των δημοσιογράφων του ΔΟΛ και ηθοποιών από το 1997, αφού λάτρευαν τις τζαζ και funky μουσικές του και από το 2006 αρχίζει να γεννιέται μια πιάτσα αλλιώτικη από τις άλλες της πόλης.

Τα πρώτα αυθεντικά μπαρ, τα οποία παίζουν ηλεκτρονική και ροκ μουσική κάνουν τους θαμώνες να χορεύουν μέχρι το πρωί. Το Kashmere, το Use, το Pairidaeza και η Πρίζα δημιουργούν την πιο hot πλατεία της εποχής. Μετέπειτα γύρω στο 2010 προστίθενται τα Blink και Beat των Μπουλά – Ζουγανέλη, ενώ η πλατεία αποκτά στο πίσω μέρος της εκκλησίας δύο all day στέκια, την Κατερίνα και το San George.

Το 2011 στον αριθμό 1 της Χρήστου Λαδά ανοίγει ένα μπαρ που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που πίνει η Αθήνα. Το Gin Joint, του Δημήτρη Κιάκου, εμπνευσμένο από την εποχή της ποταπαγόρευσης, γίνεται ένα από τα πιο επιδραστικά bar της εποχής και έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη της μπαρ σκηνής της πρωτεύουσας.

Το 2014 αρχίζει η πτώση της πλατείας με το κλείσιμο του Use, ενώ το 2016 κλείνει η Πρίζα και παίρνει τη θέση της το Moriarty. Τα φώτα έμοιαζαν να σβήνουν μια και καλή όταν το 2020 έκλεισε το Gin Joint.

Τρία χρόνια αργότερα όμως η πλατεία Καρύτση μοιάζει να βρίσκει και πάλι την αίγλη της, με τα ήδη αγαπημένα μπαρ που άντεξαν, να γίνονται και πάλι στέκι και το κοινό να τα προτιμά  για τα after office drinks του, αλλά και για τις εξόδους του, ενώ και μια νέα άφιξη έχει κάνει την Αθήνα να συζητά και πάλι για την πλατεία που όρισε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2010.

Τα μπαρ του σήμερα

Pairidaeza

Άνοιξε το 2003 και παραμένει θεματοφύλακας της μπαρ ιστορίας της πλατείας. Είναι το μοναδικό μαγαζί που κρατιέται ακόμα από εκείνη την εποχή. Παραμένει αναλλοίωτο, βαρύ και όμορφο να εξιστορεί ιστορίες στην ξύλινη μπάρα του. Στο Pairidaeza όμως δε θα πας μόνο επειδή έχει υπέροχη ατμόσφαιρα (δεν είναι τυχαίο ότι το διάλεξε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης για μια από τις ταινίες του) αλλά και γιατί έχει υπέροχα ποτά.

Μία κάβα με πολλά gin και ακόμα περισσότερα ρούμι σε περιμένει για να την απολαύσεις, ενώ μην ξεχάσεις να τσεκάρεις και τον κατάλογο με τα κοκτέιλ.

34 Athens

Ανάμεσα στο Pairidaeza και τον Παρνασσό υπάρχει μια μεγάλη ξύλινη πόρτα. Μόλις μπαίνεις περπατάς 34 βήματα και βρίσκεσαι μπροστά σε μια υπέροχη αυλή, σε μια όαση στο κέντρο της πόλης. Ένα speakeasy bar restaurant το οποίο ήθελε να ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια η ομάδα του Pairidaeza.

O Δήμος Μέξης, ο Νίκος Εξηνταβελόνης και ο Άκης Παπαδόπουλος τα κατάφεραν και μας προσκαλούν για φαγητό και ποτό στην όμορφη αυλή τους. Την κουζίνα έχει επιμεληθεί ο executive chef Τάσος Δέμπης και εκτελείται από τον head chef Γιάννη Πλατανιανάκη και βασίζεται σε φρέσκα υλικά και μεσογειακές γεύσεις. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις το fish & chips με την tartar sauce και την τεμπούρα λαχανικών με τη σάλτσα ranch, αλλά και το αρνίσιο χεράκι με λουίζα και πουρέ πατάτας.

Όμως το 34 Athens έχει άλλον έναν άσσο στο μανίκι πέρα από τον χώρο και την κουζίνα. Και αυτό είναι η μπάρα του και τα κοκτέιλ του. Head bartender είναι ο Μιχαήλ Άγγελος Ζεϊμπέκης, και πίσω από την μπάρα βρίσκουμε και τον Πάνο Κανατσούλη και τον Χρήστο Πίσκοπο. Τα κοκτέιλ δεν έχουν ονόματα και τα περισσότερα είναι διαυγή με καλοκαιρινές και φρέσκιες γεύσεις. Η αυλή του 34 είναι ανοιχτή καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 17:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 15:00. Πίσω από τα decks βρίσκουμε καθημερινά djs που ξεκινούν με χαλαρή μουσική και όσο περνάει η ώρα ανεβάζουν ρυθμούς.

L’ Alchimiste Bistrot

Στη θέση που κάποτε βρίσκαμε την Πρίζα και μετέπειτα το Moriarty σήμερα βρίσκουμε το L’ Alchimiste Bistrot.

Ατμοσφαιρική μουσική, βαθιά χρώματα, και γαλλική αισθητική αλλά και μια επιβλητική μπάρα στην οποία μπορείς να κάθεσαι για ώρες. Ό, τι ποτό ή κοκτέιλ κι αν πάρεις συνοδεύεται από ένα amuse bouche. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το δικό τους Negroni που ακούει στο όνομα Transfused Opium, αλλά και την κουζίνα του, που είναι αυστηρά γαλλική με την εκπληκτική κρεμμυδόσουπα με κρουτόν και γκούντα να είναι must try.

Roxy’s Smooth Mood Bar

Εδώ και λίγους μήνες, στη θέση που κάποτε βρισκόταν το Gin Joint έχει ανοίξει το Roxy’s Smooth Mood Bar που ήρθε και ξαναέδωσε ζωή στη στοά.

Άνοιξε τον Οκτώβριο του 2022 και εκτός από τα προσεγμένα ποτά και κοκτέιλ, έχει αγαπηθεί και για τους γνωστούς djs που φιλοξενούν, οι οποίοι δημιουργούν όμορφη ατμόσφαιρα.

ROXY'S SMOOTH MOOD BAR

Poncho Tacos

Το μοναδικό street food της πλατείας είναι μια αυθεντική τακερία. Το ξεχωρίζεις από την κιτρινοκόκκινη πρόσοψη του και τη neon επιγραφή του, ενώ σίγουρα θα σου σπάσουν τη μύτη οι μυρωδιές που βγαίνουν από την κουζίνα.

Ιδιοκτήτης του ο Μεξικανός Poncho Alvarez κάτι που αποτελεί από μόνο του εγγύηση ότι θα φας τα πιο αυθεντικά τάκος που έχεις φάει. Τάκος al pastor, με γύρο που τον έχει κόψει o ίδιος σε λεπτές, ζουμερές φέτες μαζί με ανανά. Βάζεις και ελάχιστα έξτρα υλικά και μια σάλσα και έχεις το τέλειο τάκος.

Bless me father

Σε λίγες εβδομάδες η πλατεία θα έχει ένα νέο, όμορφο και ιδιαίτερο all day bar.

Το Bless me father βρίσκεται εκεί που ήταν το Saint George και είναι το νέο εγχείρημα του Άγγελου Βάκρινου και του Δημήτρη Τσάλα από το Godmama’s Yard στο Περιστέρι. Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν έναν χώρο που θα φέρει ξανά τον κόσμο στην πλατεία Καρύτση. Βαρύ design, ψηλοί καναπέδες και επιβλητική μπάρα που θα σε κάνει να το ερωτευτείς με την πρώτη ματιά. Θα είναι ανοιχτό από το πρωί με 6 επιλογές πρωινού, ενώ το βράδυ θα έχει ηλεκτρονική μουσική που θα ανεβάζει τη διάθεση.

BLESS ME FATHER
  • Πλατεία Καρύτση 2, Αθήνα
Exit mobile version