© Φραντζεσκα Γιαϊτζογλου-Watkinson
ΕΞΟΔΟΣ

Η Αθήνα έχει την πιο συναρπαστική κοκτέιλ σκηνή στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή

Δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά είναι ωραίο να «ακούς τα καλά» κι από άλλους.

«Σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Σαν Φρανσίσκο και το Σίδνεϊ, που φημίζονται για την κοκτέιλ σκηνή τους, θα εξαντληθείτε και θα κάνετε έναν μεγάλο λογαριασμό στο Lyft (υπηρεσία ταξί) προσπαθώντας να επισκεφθείτε όλα τα hot spots. Στην Αθήνα, χρειάζεστε μόνο ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα. Οι περισσότεροι από τους σημαντικούς προορισμούς για κοκτέιλ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλον, ανάμεσα στο κουβάρι των αρχαίων δρόμων στα βόρεια και δυτικά της γειτονιάς στο Μοναστηράκι», γράφει ο Robert Simonson, ο οποίος αρθρογραφεί στους New York Times για cocktails & spirits και είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων που αφορούν τα cocktails – τριών εκ των οποίων έχουν προταθεί για το βραβείο James Beard.

Για τον ίδιο, η πρωτεύουσα της Ελλάδας – η οποία έχει αυτή τη στιγμή μια από τις πιο συναρπαστικές, προσιτές και διασκεδαστικές κουλτούρες γύρω από το κοκτέιλ – όχι μόνο διαθέτει μια ζωντανή σκηνή, αλλά και μια από τις πιο συμπαγείς. Μικρή απόσταση χωρίζει το Baba Au Rum, το οποίο πρωτοστάτησε στη νέα εποχή των μπαρ στην Αθήνα, μέχρι το νεότερο The Bar In Front Of The Bar. Το Barro Negro απέχει μόλις ένα λεπτό με τα πόδια από το The Clumsies, βραβευμένο από το World’s 50 Best Bars. Από το 360 μπορείς να δεις το δημοφιλές μπαρ στην ταράτσα του ξενοδοχείου A for Athens.

Το Line είναι – για τον γράφοντα – το μοναδικό κοκτέιλ μπαρ εκτός της διαδρομής στο κέντρο της Αθήνας, για την οποία θα χρειαστεί κάποιος αυτοκίνητο. Το μπαρ που άνοιξε το 2022 στον χώρο μιας πρώην γκαλερί τέχνης, έθεσε εξαρχής τις βάσεις της φιλοσοφίας του. Ένα μεγάλο μέρος από τα υλικά που χρησιμοποιούνται φτιάχνονται στον ίδιο χώρο από το μηδέν, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς από κρασιά φρούτων τα οποία σερβίρονται μόνα τους και ανακατεμένα σε κοκτέιλ.

Ο Simonson τονίζει ότι η DIY προσέγγιση του Line είναι ένα από τα βασικά θέματα της αθηναϊκής κοκτέιλ κουλτούρας. Το Baba au Rum – το οποίο βοήθησε να ξεκινήσει το κίνημα των craft κοκτέιλ της Αθήνας όταν το άνοιξε ο Θάνος Προύναρος το 2009 – έχει το δικό του ρούμι. Το Bar in Front of the Bar χρησιμοποιεί τεχνικές μηδενικών αποβλήτων- ο καφές που περισσεύει από την προηγούμενη μέρα χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το σιρόπι καφέ που μπαίνει στα Espresso Martinis. Και το Barro Negro παράγει και εμφιαλώνει το Med Liqueur, το λικέρ πορτοκάλι που βάζει στις Margaritas του. Στην πραγματικότητα, σχεδόν κάθε ποτό στο μενού του Barro Negro περιέχει κάποιο συστατικό που παρασκευάζεται in-house. Το Oaxaca Negroni διαθέτει σπιτικό βερμούτ που παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου από ελληνικά κρασιά, ενώ το Mayans Punch περιέχει σπιτικό tepache, απόσταγμα καφέ και cordial από φρούτα του πάθους.

Το Barro Negro ιδρύθηκε από τον Γιώργο Καβακλή και τον Στέλιο Παπαδόπουλο το 2019 και είναι το πρώτο μπαρ της Αθήνας που είναι αφιερωμένο στην αγαύη. Το γεγονός ότι πολλά μπαρ που άνοιξαν πρόσφατα μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι το πρώτο που έκανε το τάδε δείχνει και τη σχετική νεότητα του κοκτέιλ κόσμου της Αθήνας. Αυτό περιλαμβάνει και το Odori, το οποίο είναι το μοναδικό μπαρ της Αθήνας με βερμούτ. Όπως το Line και το Barro Negro, το Odori έχει τα δικά του σπιτικά γλυκά και ξηρά βερμούτ.

«Μια άλλη πρόσφατη καινοτομία για την Αθήνα είναι το Avra Bar, ένα μπαρ ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, τόσο σικ όσο οποιοδήποτε θα βρίσκατε στη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο», γράφει ο Simonson. «Τα περισσότερα από τα καλύτερα μπαρ της Αθήνας είναι μικρά, άνετα και ευέλικτα» σχολιάζει, προσθέτοντας ότι η αθηναϊκή κουλτούρα των κοκτέιλ είναι μία κουλτούρα πάρτι, ανεξάρτητα από τον χώρο.

«Αυτή δεν είναι μια πόλη για μελετημένα, ήσυχα μπαρ – κρησφύγετα. Το κύμα θερμής φιλοξενίας είναι συνεχές και συνοδεύεται από τον χαρούμενο ηδονισμό όσων σερβίρονται. (Το Athens Bar Show, το οποίο παρακολούθησα, είναι ίσως το πιο βακχικό από όλα τα συνέδρια κοκτέιλ. Υπήρχαν σεμινάρια και γευσιγνωσίες, σίγουρα, αλλά ήταν εύκολο να τα ξεχάσεις μέσα στο ασταμάτητο γλέντι)». Δεν είναι ότι δεν γνωρίζαμε όλα τα παραπάνω, απλώς είναι πάντα ωραίο να ακούς καλά λόγια – εν προκειμένω για την κοκτέιλ σκηνή της πόλης που ζούμε.