Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Μερικά από τα καλύτερα μπιστρό της πόλης

Δεν είναι ένα απλό ταξίδι στη Γαλλία, είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία διασκέδασης.
Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα και φυσικά στην Αθήνα λατρεύουμε οτιδήποτε το ξενόφερτο. Ιταλικά εστιατόρια, σπριτζερίες, ταϊλανδέζικα, ασιατικά και γαλλικά μπιστρό. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, με τα γαλλικά μπιστρό υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Τα έχουμε φέρει εξ’ ολοκλήρου στον δικό μας τρόπο και φιλοσοφία διασκέδασης. Κάθε ένα, καινούργιο ή παλιό, έχει έναν δικό του χαρακτήρα και ατμόσφαιρα. Τι το κάνει όμως μπιστρό; Η απάντηση είναι απλή. Η υπέροχη, βαριά ή λιτή, διακόσμηση, η χαλαρή αύρα και σίγουρα η ζεστασιά που εμπνέει σε κάθε του γωνία.

Coterie & bro

Για να κάνουμε τις συστάσεις. Coterie σημαίνει κλίκα και είναι το νέο πανέμορφο μπιστρό στο Παγκράτι. Πίσω από το Coterie βρίσκεται ο Χρήστος Κλουβάτος, ο αδερφός του και μια παρέα φίλων που είχαν έναν κοινό σκοπό. Να δημιουργήσουν κάτι όμορφο, ξεχωριστό, που ό,τι προσφέρει θα είναι άρτια εκτελεσμένο και σερβιρισμένο. Και το πέτυχαν. Από το πρωί σερβίρει «ανεπιτήδευτης ποιότητας» καφέ.

Στο πόστο θα δεις διάφορες ποικιλίες και σου προτείνω να ρωτήσεις τον barista για να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα. Όσο σουρουπώνει τη σκυτάλη παίρνει το ποτό και το κρασί. Ό,τι κι αν διαλέξεις έχει το ιδανικό και τέλειο σερβίρισμα και έρχεται στην πιο άρτια μορφή του. Μίας και είπαμε για το κρασί, τη μικρή αλλά άκρως ενδιαφέρουσα λίστα του έχει επιμεληθεί ο σομελιέ Τηλέμαχος Παπανδρέας από το Delta.


Όλα αυτά, από το πρωί, αγκαλιάζονται από την κουζίνα που αχνοφαίνεται στο βάθος της μπάρας, από όπου βγαίνουν όλα τα υπέροχα πιάτα που σερβίρει το Coterie είτε για πρωινό είτε για lunch/dinner. Το Coterie είναι μικρό, έχει καθαρές γραμμές στη διακόσμηση, ένα πατάρι ιδανικό για να απολαύσεις την κουζίνα του ή για να δουλέψεις, και ένα σημείο που μπορεί να κάτσει όλη η παρέα και βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της μπάρας.

Και θα μου πεις, γιατί το έβαλες στα μπιστρό; Γιατί αυτό ακριβώς είναι. Ένα μαγαζί που ακολουθεί τη δική του φιλοσοφία με ίδιους άξονες με εκείνους των μπιστρό. Ανεπιτήδευτη ποιότητα, ανοιχτό όλη μέρα, καφές, φαγητό, ποτό και κρασί. Κάτι μου λέει ότι το Coterie θα αποκτήσει διαχρονικότητα και θα γίνει στέκι όσων λατρεύουν την ποιότητα και το στυλ.

Wine is fine

Αν υπάρχει ένα μαγαζί που έχει ανεπιτήδευτο γαλλικό αέρα αυτό δεν είναι άλλο από το Wine is Fine στη Βυσσης, στο κέντρο της Αθήνας. Απλό, λιτό, με υπέροχο γαλλικό φαγητό και μοναδικά κρασιά. Ξεκινάς αυθεντικά, με ψωμί και βούτυρο αλλά και ωραίο γαλλικό ζαμπόν και μετά το τι θα διαλέξεις από τον κατάλογο είναι θέμα γούστου.

Εγώ θα σου πρότεινα την cacio e pepe, τα μύδια και το μοσχάρι. Όλα όμως αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν συνοδευτούν με κάποιο από τα υπέροχα κρασιά του Wine is Fine και μαζί με την περατζάδα και τις παρέες που υπάρχουν τριγύρω, η εμπειρία είναι καθαρά ενός γαλλικού μπιστρό.

Χατίρι

Ένα αστικό αθηναϊκό σπίτι που έγινε ένα αθηναϊκό μπιστρό. Αν υπάρχει ένας χώρος στην πόλη που μπορεί να στηρίξει αυτόν τον όρο, είναι το Χατίρι. Πήρε τη φιλοσοφία του μπιστρό και την έκανε εντελώς δική του. Γεμάτο από πινελιές διακόσμησης από άλλη εποχή και άλλα deco styles, αφήνουν περιθώριο για όλα τα καλούδια που δημιουργούνται στην κουζίνα.

Ναπολιτάνικες πίτσες με προζυμένιο ζυμάρι, αυθεντική entrecote με πατάτες τηγανητές, γαλλική κρεμμυδόσουπα, μακαρονάδες και πολλά άλλα. Φυσικά, ότι κι αν διαλέξεις δε θα ήσουν σε μπιστρό αν δεν μπορούσες να το συνδυάσεις με ένα μπουκάλι καλό κρασί.

Espressaki

Θυμάμαι από την πρώτη χρονιά που άνοιξε πριν από αρκετά χρόνια, έβγαζε μια μοναδική ζεστασιά. Πήγαινα συχνά πριν τη δουλειά για έναν καφέ, κάποιο γλυκό και έβγαζα λάπτοπ για να δουλέψω. Πέρασαν τα χρόνια, το Espressaki μεγάλωσε και επεκτάθηκε απέναντι και έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο hot στέκια της πόλης. Από τότε που άνοιξε ο καιρός, η διασταύρωση στην οποία απλώνεται γεμίζει ασφυκτικά με κόσμο.


Ποτό σε πλαστικό και όλος ο νεαρόκοσμος της περιοχής -και όχι μόνο- βρίσκεται εκεί. Αν αναρωτιέσαι το γιατί, τότε δεν θα βρεις ποτέ τον ακριβή λόγο. Κράτα μόνο ότι μιλάμε για ένα μαγαζί που ακόμα και σε αυτή την έκφανσή του δεν έχει χάσει καθόλου από τον cozy και χαλαρό χαρακτήρα του.

Soirée the bistrot

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό των γαλλικών μπιστρό αυτό είναι ότι προσφέρουν καλούδια κατά τη διάρκεια όλης της μέρας. Στην ουσία είναι τα γαλλικά all day cafe bar. Το Soirée άνοιξε πριν λίγο καιρό στην καρδιά της Αθήνας και είναι ανοιχτό από τις 7 το πρωί για καφέ και σνακ πρωινού. Όλα φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή, μπροστά στα μάτια σου και θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις το Pain perdu, αλλά και το Τartufo.


Όμως όπως κάθε μπιστρό που σέβεται τον εαυτό του, όσο πλησιάζει το απόγευμα, βγαίνουν από το κελάρι τα κρασιά, η μουσική ανεβάζει ντεσιμπέλ τόσο ώστε να σου επιτρέπει να μιλάς άνετα και όλα γίνονται λίγο πιο όμορφα.

SOIRÉE THE BISTROT

Upper Athens

Ένα μαγαζί που έχει μοναδική διακόσμηση, υπέροχη ατμόσφαιρα και μια απαράμιλλη θέα στο κτίριο της Βουλής. Το Upper Athens βρίσκεται στην Όθωνος και είναι ένα αυθεντικό μπιστρό με vintage αισθητική που προσφέρει μια all day εμπειρία. Από το πρωί για brunch, καφέ, φαγητό αλλά και από το απόγευμα για κρασί και ποτό. Αυτό που δένει μαεστρικά όλο το σκηνικό είναι οι jazz μουσικές και κάπως έτσι στο Upper θα ζήσεις μια αξέχαστη εμπειρία.

UPPER ATHENS BISTRO
Exit mobile version