ΕΞΟΔΟΣ

Πώς η πλατεία Αγίων Θεοδώρων έγινε ξανά «η φάση»

Έπειτα από κάποια χρόνια ηρεμίας, η συγκεκριμένη πλατεία γεμίζει ξανά μαγαζιά και κόσμο.

Το κέντρο είναι ένα κολλάζ από μικρές πιάτσες, οι οποίες ξεπετάγονται διαρκώς σε κάθε γωνιά του. Μία είναι η πιάτσα όμως, η οποία ξεκίνησε δειλά και αθόρυβα πριν από αρκετά χρόνια και σήμερα μπορεί να περηφανεύεται ότι αποτελεί την πιο πλήρη και hot πλατεία του κέντρου. Πάμε μια βόλτα στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων.

Η αλήθεια είναι ότι η πλατεία Αγίων Θεοδώρων δε δημιουργήθηκε σαν πιάτσα τα τελευταία χρόνια. Έχει γράψει τη δική της ιστορία, από τα θρυλικά 90s, όπου το Χοροστάσιο δεν ήταν η ταράτσα που είναι τώρα, αλλά ένα από τα πιο γνωστά και εναλλακτικά bar της εποχής.

Απέναντι, μια από τις ιστορικότερες ταβέρνες του κέντρου και πίσω από την εκκλησία ένα μέρος που άλλαξε πολλά ονόματα. Η σημερινή της σύνθεση όμως, φαίνεται ότι είναι η πιο ταιριαστή και αυτή που κάνει τόσο κόσμο να την επισκέπτεται καθημερινά, όλες τις ώρες της ημέρας.

Odori Vermuteria di Atene

Το μαγαζί που όρισε το σημείο αναγέννησης της πλατείας. Το Odori έφερε ιταλικό αέρα στο κέντρο αλλά μας έμαθε τη συνήθεια του vermouth και του spritz. Σε έναν υπέροχο χώρο, το Οdori προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι για να περάσεις τέλεια. Από καφέ και φαγητό, μέχρι after office drinks και βραδινό.

Μία και μιλήσαμε για φαγητό, εδώ ο Νίκος Σωτηρόπουλος (Vezene, Nolita, The Eatalians-Mario & Luigi) έχει αναλάβει τα ηνία της κουζίνας και έχει δημιουργήσει πιάτα που σε ταξιδεύουν στη Νάπολη με μία από τις καλύτερες πίτσες που έχεις φάει ποτέ.

Στα ποτά, ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος με την ομάδα του σερβίρουν εκτός από τα κλασικά και τον φρέσκο κατάλογο που ονομάζεται Aesthetics με μερικά ποτά-διαμάντια τα οποία σε περιμένουν όποια ώρα κι αν το επισκεφτείς.

ODORI VERMUTERIA DI ATENE

Juicy grill

 

Ήταν λαϊκή απαίτηση κι έγινε πράξη. Το burger-άδικο θρύλος του Χολαργού, το Juicy Grill, επιβαλλόταν να ανοίξει στο κέντρο για να μπορέσει να προσφέρει σε περισσότερους αλλά και σε μεγαλύτερο χώρο. Και αυτό συνέβη το 2019, όταν και άνοιξε πίσω από την εκκλησία στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων έπειτα από μια πορεία 8 ετών στον Χολαργό.

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης ένωσε τις δυνάμεις του με τους Λέλο Γεωργόπουλο και Γιώργο Καίσαρη από την ομάδα του The Clumsies και προσφέρουν 20 χειροποίητα burgers που σε απογειώνουν. Είτε κάτσεις μέσα στη σάλα, είτε στα τραπεζάκια έξω, θα απολαύσεις ένα από τα καλύτερα burger της πόλης.

Dopios

Ένα new age μεζεδοπωλείο πήρε τη θέση του εκεί που βρισκόταν μια από τις ιστορικότερες -εργατικές- ταβέρνες της πόλης. Και με τον όρο εργατικές, εννοώ τις ταβέρνες που οι εργάτες του κέντρου επισκέπτονταν νωρίς το μεσημέρι για να φάνε το μαγειρευτό τους φαγητό και μετά έκλεινε.

Ήταν μια από τις τελευταίες αφίξεις, αλλά με χαρά υποδεχτήκαμε ένα μεζεδοπωλείο από έναν από τους πιο δημιουργικούς Έλληνες σεφ, τον Χριστόφορου Πέσκια. Το ελληνικό στοιχείο βρίσκεται σε κάθε πιάτο, αλλά πάντα παρουσιάζεται με έναν μοντέρνο τρόπο είτε με κάποιο υλικό έκπληξη. Δε θα σου πω περισσότερα αφού επιβάλλεται να τα δοκιμάσεις.

Madame Phú Man Chú

Στο συγκεκριμένο σημείο είχαν ανοίξει αρκετά μαγαζιά. Άλλα άντεξαν στον χρόνο, άλλα όχι. Λίγο πριν ανοίξει τούτο το βιετναμέζικο, για λίγες μέρες ήταν ένα Martini pop up bar. Αλλά από τότε που άνοιξε το Madame Phú Man Chú στέριωσε και έδεσε στη γειτονιά.

Της έδωσε ένα εθνικό χαρακτήρα αφού το μικρό μαγαζί στη γωνία της Σκουλενίου με την Πραξιτέλους με τους ξύλινους πάγκους έξω στον πεζόδρομο σε ταξιδεύει στις γεύσεις του Βιετνάμ.

Ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης άνοιξε και πάλι στο κέντρο ένα μαγαζί με ανατολίτικη κουζίνα μετά το ιστορικό πια Bar Guru Bar και είτε σου αρέσει αυτή η κουζίνα είτε όχι, πίστεψέ με θα το λατρέψεις.

The Architects of Time

Η τελευταία προσθήκη σε αυτό το πολυποίκιλο παζλ, είναι το The Architects of Time, το οποίο δεν πήρε τη θέση κάποιου παλιού μαγαζιού αλλά αναμόρφωσε εντελώς το Μέγαρο Παπαθανασίου, ένα κτίριο του 1936 που ανήκε στην οικογένεια του διάσημου συνθέτη.

Στην ουσία ενώθηκαν πέντε διαφορετικά μικρά μαγαζιά σε ένα, το οποίο είναι ένα bar restaurant ακριβώς δίπλα από το Odori. Στην κουζίνα βρίσκεις την ταλαντούχα σεφ Βιβή Λαμπροπούλου με πρωινά αλλά και πιάτα για όλη την ημέρα εμπνευσμένα από την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ πίσω από την μπάρα βρίσκουμε τον Μάριο Ηλιόπουλο, γνωστό μας από το six d.o.g.s.