Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

Πού να πας για φαγητό και ποτό τις καθημερινές

Μπαρ, εστιατόρια και street food για να ξεκινήσεις να βγαίνεις περισσότερο μέσα στην εβδομάδα, μακριά από τη βαβούρα του Σαββατοκύριακου

Η Παρασκευή και το Σάββατο δεν είναι οι ιδανικές μέρες για να βγεις για ποτό και φαγητό. Τις καθημερινές, τα μπαρ εξελίσσονται σε ενδιαφέροντα μέρη με πολύ λιγότερο και συνήθως πιο συνειδητοποιημένο κόσμο για την έξοδό του.

Ευνοούνται οι συζητήσεις, ακόμα και οι απρόσμενες γνωριμίες. Και στα εστιατόρια όμως, οι ρυθμοί στην κουζίνα κυλούν πιο ομαλά, η εξυπηρέτηση είναι πιο άμεση και πιο προσωπική. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να σας βγάλουν ένα πιάτο εκτός του μενού ή να σας προσφέρουν ένα ορεκτικό ή γλυκό που δεν είχατε σκοπό να παραγγείλετε.

Η έξοδος μέσα στην εβδομάδα ξεκινάει και τελειώνει νωρίς. Το ραντεβού δίνεται μετά τη δουλειά και πριν καλά-καλά το ρολόι δείξει 11 το βράδυ, μπορείς να είσαι ήδη σπίτι σου. Έχεις πιει δύο ποτά ή έχετε ανοίξει ένα μπουκάλι κρασί, έχετε μοιραστεί μερικά πιάτα και έχετε επιστρέψει ικανοποιημένοι.

Η αίσθηση ότι η καθημερινότητα δεν είναι μόνο υποχρεώσεις γίνεται πιο αντιληπτή όταν επιλέγεις να βγεις στην αρχή ή μέσα στην εβδομάδα. Αυτό σου αφήνει χρόνο και για το Σαββατοκύριακο – μπορείς να κάνεις έναν ωραίο περίπατο, να πας σινεμά ή σε ένα φιλικό σπίτι.

Πίσω στις εξόδους τις καθημερινές, υπάρχουν μαγαζιά που ταιριάζουν λίγο παραπάνω για να βγεις μία Δευτέρα ή μία Τρίτη. Κάναμε μία λίστα με τα αγαπημένα μας.

Στην μπάρα του Santarosa

Μου αρέσουν τα μπαρ που κρατούν την ιδιωτικότητα του χώρου ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους και το Santarosa είναι ένα από αυτά. Νωρίς τις καθημερινές, θα πιάσεις θέση στην μπάρα σχεδόν μόνος σου και θα συζητήσεις χωρίς να χρειαστεί να ανεβάσεις τον τόνο της φωνής σου.

Όσο περνάει η ώρα, ο κόσμος αυξάνεται αλλά αν έχεις πιει αυτά τα δύο ποτά, μπορείς να πάρεις τον δρόμο της επιστροφής. Έχεις βγει, έχεις περάσει ωραία και ήρθε η ώρα της ξεκούρασης.

Στο Hotel Éternité (και) για ελληνικό ρεπερτόριο

Το νέο μπαρ της Κυψέλης έχει αποκτήσει ήδη το κοινό του. Ανοίγει καθημερινά από τις 5 το απόγευμα και σε υποδέχεται για καλοφτιαγμένα cocktails, aperitivo, κρασιά από ελληνικά αμπελοτόπια και μικρά πιάτα για τη μέση. Το μεταλλικό μπαρ και ο ξύλινος καναπές που καταλήγει σε DJ booth και τοίχο για τα βινύλια, αποτελούν τα κύρια στοιχεία που διαμορφώνουν τον χώρο.

Οι δίσκοι, όλοι από τις προσωπικές συλλογές των ιδιοκτητών, κυμαίνονται σε διαφορετικά μουσικά ακούσματα, από το νέο ελληνικό κύμα μέχρι hard rock. Μπορείς να διαλέξεις αυτόν που σου αρέσει και να τον ακούσεις. Αν το προτιμήσεις στην αρχή της εβδομάδας, οι μουσικές επιλογές περιλαμβάνουν Αλέκα Κανελλίδου και Αρλέτα. Όχι κι άσχημα για μία Δευτέρα βράδυ.

Στο Baba au rum για βραβευμένα cocktails

Μπαρ – ορόσημο για την αθηναϊκή σκηνή, με παγκόσμια αναγνώριση και βραβεύσεις είναι το Baba au Rum. Για τους κατοίκους της πόλης, ωστόσο, είναι ένα πάνω από όλα ένα μπαρ που ανήκει στο κέντρο της, είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και μπορεί να μεταμορφώσει ακόμα και το πιο αδιάφορο βράδυ.

Αξίζει να ανακαλύψεις τον κατάλογό του και κάθε φορά να δοκιμάζεις κι ένα διαφορετικό cocktail. Κάνε την αρχή με το The Buccaneer’s Negroni, ένα negroni με βανίλια, εσπεριδοειδή και βοτανικούς τόνους. Η κορύφωση έρχεται με την τριμμένη τόνκα που προστίθεται εκείνη τη στιγμή και τη φλούδα lime που δίνει έξτρα αρώματα και πολυπλοκότητα.

BABA AU RUM

Στον Πελεκάνο για φρέσκο ψαράκι

©OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα

Πέμπτη με Κυριακή λειτουργεί ο Πελεκάνος προκειμένου να έχει μόνο φρέσκες παραλαβές κατευθείαν από το νησί της Τήνου. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πώς αν το προτιμήσεις την Πέμπτη θα απολαύσεις όλες τις νοστιμιές χωρίς τη βαβούρα του Σαββατοκύριακου. Καιρού επιτρέποντος, παραλαμβάνουν δύο φορές την εβδομάδα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την ιχθυαγορά του θείου του ιδιοκτήτη, Νικόλα Κοκολάκη, στην Τήνο και λαχανικά από τον Λουκιανό, που έχει τη δική του παραγωγή στο νησί και πάγκο στη λαϊκή.

Φέρνουν τυριά, όπως γραβιέρα Τήνου, γλυκιά μανούρα Νάξου και άλλα, από τον αγροτικό συνεταιρισμό, εξαιρετικά παρθένο, βιολογικό ελαιόλαδο Μυτιλήνης και αγουρέλαιο μικρής παραγωγής από τη Μάνη. Ανατρέχουν σε συνταγές σπιτικές, καλογερικές, των παλιών καφενείων και τις φέρνουν στα δικά τους μέτρα και σταθμά. Κάνουν μόνοι τους τα παστά και τα ξυδάτα, οι πατάτες είναι φρεσκοκομμένες. Ωραία η λίστα με τα αποστάγματα, τις μπύρες και τα κρασιά, με τη συμβολή του Ηλία Ρουσσάκη, αμπελουργός και οινολόγος με σημαντικό έργο στον κυκλαδίτικο αμπελώνα.

Στο Kitschen για ασιατική κουζίνα

Ακόμη και μία Τετάρτη βράδυ μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα αν βρεθείς στην μπάρα του Kitschen. Το dim sum bar του Πειραιά έχει περιορισμένες θέσεις, έτσι το να κάνεις κράτηση μεσοβδόμαδα σού εξασφαλίζει τραπέζι με περισσότερη άνεση. Το εστιατόριο μάς κέρδισε από την πρώτη στιγμή χάρη καθώς συνδυάζει μία κουζίνα φρέσκια, με γευστικές εκπλήξεις, κι έναν χώρο που σου φτιάχνει τη διάθεση, χωρίς υπερβολές. Προτίμησε να καθίσεις στην μπάρα, είναι μία ωραία αλλαγή για ένα βράδυ καθημερινής.

Στο Καπάνι για μαγειρική κατευθείαν από τη λαϊκή

©Καπάνι Μάρκετ

Το Καπάνι είναι η παλαιότερη παραδοσιακή αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης, ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης γεύσεων όπου συναντιούνται η Ανατολή με τα Βαλκάνια. Τόπος όπου γεύσεις και μυρωδιές ανακατεύονται με κουλτούρες και ανθρώπους. Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το Καπάνι Μάρκετ στο Μεταξουργείο, που φέρνει μαγειρέματα και συνταγές παραδοσιακές, φτιαγμένες στον ξυλόφουρνο, στη γάστρα ή στη σούβλα.

Πιάτα δημιουργικά που ανασύρουν μνήμες του παρελθόντος, όπως η φασολάδα Πρεσπών με τις τζουμπερίνγκες (Φλωρινιώτικη λέξη που σημαίνει κομμάτια χοιρινού με λίπος ξεροψημένα), το μακάλο (παραδοσιακό πιάτο της Φλώρινας) και τη σιγομαγειρεμενη πανσέτα μαύρου χοίρου με άιβαρ (σέρβικη σάλτσα με κόκκινες πιπεριές).

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας, με καταγωγή από τη Φλώρινα, δίνει μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες και στην εποχικότητα. Το μενού έχει καθημερινές αλλαγές και προσθήκες αναλόγως με το τι καλό έχει βρει η ομάδα της κουζίνας στη λαϊκή που γίνεται κάθε Τετάρτη έξω από το μαγαζί. Ειδικά τις Τετάρτες το Καπάνι Μάρκετ γίνεται ένα με την λαϊκή αγορά και τους ανθρώπους της σε αυτοσχέδια γλέντια, προσφέροντας από το μεσημέρι σάντουιτς και εκλεκτούς μεζέδες που μπορείς να συνοδεύσεις με τσίπουρο ή κρασί.

ΚΑΠΑΝΙ ΜΑΡΚΕΤ

Στα Γιουβετσάκια για σπιτικό φαγητό

Τριάντα χρόνια έχει συμπληρώσει το εστιατόριο στη Γλυφάδα και μπορεί το φαγητό του να είναι ταυτισμένο με τα κυριακάτικα τραπέζια, αλλά είναι κι αυτό που αποζητάς μία κουραστική ημέρα μετά τη δουλειά. Με γνώμονα την ποιότητα και τις πρώτες ύλες πορεύεται το μαγαζί, που υπηρετεί ακέραια την ελληνική κουζίνα. Αρκεί να πας για το γιουβέτσι, τους λαχανοντολμάδες και τις ολόφρεσκες σαλάτες. Όσο δύσκολη κι αν είναι η μέρα σου, θα έχει κλείσει με σπιτικό φαγητό.

Στον Κώστα για σουβλάκι νωρίς

Για να φας το θρυλικό σουβλάκι του Κώστα στο Σύνταγμα πρέπει να πας νωρίς και αποκλειστικά καθημερινές, καθώς το διάσημο σουβλατζίδικο είναι κλειστά την Κυριακή. Όσο για το Σάββατο, προφανώς και γίνεται το αδιαχώρητο καθώς στην εξίσωση μπαίνουν και οι τουρίστες. Για να αποφύγεις τις όποιες ουρές και για να είσαι σίγουρος ότι θα εξυπηρετηθείς, προτίμησε να κάνεις μία στάση τις καθημερινές, ειδικά μεσοβδόμαδα, και πριν τις ώρες αιχμής που είναι το μεσημέρι. Σουβλάκι για brunch, τι καλύτερο.

ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΩΣΤΑΣ

Στην Ταϊλάνδη για ένα αυθόρμητο ραντεβού

Είναι γεγονός, το seating έχει κλέψει τον αυθορμητισμό από τις εξόδους μας για φαγητό. Κι ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές όπως Πέμπτη και Παρασκευή είναι αρκετά δύσκολο πια να βρεις τραπέζι σε συγκεκριμένα μέρη, τελευταία στιγμή, τις υπόλοιπες ημέρες θα σταθείς τυχερός.

Αν έχεις όρεξη για ένα αυθόρμητο ραντεβού, στην Ταϊλάνδη θα φας νόστιμα σε ένα περιβάλλον που αναβαθμίζει τη συνολική εμπειρία. Πολύχρωμα και γευστικά πιάτα συνθέτουν το μενού, με τη φρεσκάδα και το καυτερό στοιχείο να είναι ιδιαίτερα εμφανή. Ξεχωρίζουν οι τηγανητές γαρίδες σε πάνκο (Pad Goong), η τηγανητή αθερίνα με μαρμελάδα ταμάρινθου (Pad Pla), το καυτερό ρύζι με κιμά και τηγανητό αυγό (Phat Grapao Muu) και το πολύ καυτερό Pad Kee Mao (noodles με χοιρινό κιμά).

ΤΑΪΛΑΝΔΗ