iStock
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πού θα πιεις τα καλύτερα Negroni της πόλης 

Τα μπαρ της Αθήνας που θα πιεις τα καλύτερα και πιο ιδιαίτερα Negroni.

Αυτό το cocktail με το γεμάτο κόκκινο χρώμα και τη μεστή γεύση, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει ιδιαίτερη ιστορία αλλά πάνω από όλα ότι είναι ένα cocktail που τα τελευταία χρόνια αναγεννήθηκε και είναι ένα από τα απόλυτα trends στις προτιμήσεις των booze afficionados και όχι μόνο. Εμείς μαζέψαμε τα μπαρ που σερβίρουν μοναδικά Νegroni αλλά και εκείνα που έχουν παίξει μαζί του, χτίζοντας πάνω στην παλέτα τους και προσφέρουν ιδιαίτερες προτάσεις που πρέπει να δοκιμάσεις.

Line Athens

To Line όπως σου είχαμε γράψει και στο παρελθόν, είναι η φρέσκια άφιξη στην μπαρ σκηνή της Αθήνας που δεν μοιάζει με τίποτα από ό,τι έχεις δει μέχρι σήμερα. Αυτό ισχύει φυσικά και στα cocktails του, όπου σερβίρουν ένα Νegroni το οποίο ακολουθεί την κλασική συνταγή, αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα που δεν έχεις ξαναδεί.

Το Vermouth του παράγεται από τον Βασίλη Κυρίτση, τον Νίκο Μπάκουλη και τον Δημήτρη Νταφόπουλο μέσα στο μαγαζί χρησιμοποιώντας τα δικά τους κρασιά που μπορείς να δοκιμάσεις και δεν φτιάχνονται από σταφύλι αλλά από άλλα φρούτα όπως ρόδι, μήλο και ροδοπέταλα ακολουθώντας την φιλοσοφία των circle ingredients. Αυτό και μόνο του δίνει μια ιδιαίτερη επίγευση ενώ είναι αρκετά boozy, όπως θα έπρεπε να είναι το Negroni.

Odori Vermuteria di Atene

Ένα από τα πρώτα μαγαζιά που μας έμαθαν να πίνουμε Negroni είναι το Odori και ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος.

Εδώ σερβίρουν «το Odori Rested Negroni με Tanqueray no Ten, Tanqueray London Dry, 3 διαφορετικά Rosso vermouth μαζί με το δικό μας House Vermouth και blend από Ιταλικά Amaro και Bitters που μαγειρεύεται σε κενό αέρος στους 55 βαθμούς Kελσίου για μια ώρα. Έτσι δένουν οι γεύσεις και τα αρώματα και βγαίνει ένα πιο στρογγυλεμένο αποτέλεσμα, όχι αιχμηρό σαν να ήταν ελαφρώς  παλαιωμένο.

Δοκίμασε το και θα καταλάβεις τη μοναδική του γεύση.

  • Σκουλενίου 2, Αθήνα
  • 2103314674

Bar in front of the bar / Rumble in the Jungle

Αν έχεις πάει στο Bar in front of the bar, τότε ξέρεις ότι καμία συνταγή δεν είναι ποτέ η ίδια. Το μενού των cocktails αλλάζει κάθε μέρα, αλλά υπάρχει πάντα μια κοινή συνισταμένη. Η νοστιμιά του.

Στο Bar in front of the bar θα βρεις κάθε φορά που θα πας και άλλο Negroni. Τις προάλλες είχα δοκιμάσει ένα Tropical με νερό passion fruit, μετά ένα Greek με τσίπουρο, κριταμο και λιαστή ντομάτα και μια άλλη ένα Rhubarb negroni. Όλα τους άρτια φτιαγμένα με ιδιαίτερες γεύσεις.

Στο μέσα μπαρ, το Rumble in the Jungle θα βρεις και εκεί ένα blend negroni το οποίο αλλάζει ανά περιόδους. Έτσι για να μη βαριέσαι.

  • Πετράκη 1, Αθήνα
  • 6980635896

The Clumsies

Στο νούμερο 4 μπαρ της λίστας με τα 50 καλύτερα μπαρ στον κόσμο, επιβάλλεται να δοκιμάσεις το Aegean Negroni. Ένα από τα πιο iconic cocktails του The Clumsies και βραβευμένο ως το καλύτερο cocktail για το 2019 από τον οδηγό του Time Out και ξεχωρίζει για το διαφορετικό χρώμα του και τη βοτανικότητα του σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλλαγές.

Εμπνευσμένο από το χρώμα του Αιγαίου και το μπλε της θάλασσας σε ταξιδεύει σε κάθε του γουλιά.  Φτιάχνεται με The Clumsies Old tom gin, Blended vermouth, Campari, κάπαρη και δίκταμο.

Peek a bloom

Στο Peek a Bloom στο κέντρο της Αθήνας, ο Ηλίας Τσιαβλής δημιουργεί ένα υπέροχο Νegroni για το οποίο μας μίλησε. «Η πολυπλοκότητα του Negroni μας οδήγησε μέσω της ανάλυσης των βασικών του χαρακτηριστικών να ενισχύσουμε συγκεκριμένα επίπεδα γευστικών χαρακτηριστικών και να προσθέσουμε παραπάνω έκφραση σε αυτό. Πρωταγωνιστές το σταφύλι και τα αποξηραμένα φρούτα με ένταση στο δαμάσκηνο.

Πέραν των παραδοσιακών συστατικών, συνθέσαμε ένα βερμούτ όπου η γευστική του βάση είναι το vinsanto Σαντορίνης. Το ενισχύσουμε γευστικά με δαμάσκηνα μαγειρεμένα σε κενό αέρος. Ένα ελληνικό απόσταγμα Μοσχάτου μας δίνει μια ακόμα έκφραση σταφυλιών καθώς και έναν καρπικό χαρακτήρα που πλαισιώνει το λονδρέζικο ξηρό τζιν και το στρογγυλεύει καθώς το προσεγγίζουμε ως αλκοολική βάση.

Το αποτέλεσμα είναι ένα negroni όπου η μη παραδοσιακή προσέγγιση των ποσοτήτων μέσα στο ποτό, καθώς και η δημιουργία μιας δομής που έχει ως στόχο τη μέγιστο ποίηση της παρουσίας όλων των συστατικών, μας δίνει ένα στρογγυλό πλούσιο αποτέλεσμα με ένα γλυκόπικρο χαρακτήρα όπως του αρμόζει. Η ένταση και η δυναμική των bitter λικέρ και βερμούτ μας ώθησε να δούμε αυτά τα δύο συστατικά ως τροποποιητές μέσα στη συνταγή έτσι ώστε το τζιν και το απόσταγμα σταφυλιών να μη βρίσκονται στο παρασκήνιο αλλά να μας δίνουν προσωπικότητα και ένταση μέσα σε αυτό το ποτό με το τόσο έντονο σώμα.

Το παρουσιάζουμε σε ποτήρι rocks με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, το γαρνίρουμε με δαμάσκηνο και έλαια πορτοκαλιού για τη λαμπρή φρεσκάδα που προσδίδει στον αρωματικό του χαρακτήρα κατά την πρώτη προσέγγιση. Ένα σερβίρισμα με τοπικά προϊόντα και με γνώμονα την αρμονική παρουσία όλων των συστατικών στο γευστικό του προφίλ με σεβασμό στο γενετικό υλικό του ποτού».

Hide & seek

Στην υπέροχη αυλή της λεωφόρου Κηφισιάς, στο Hide & Seek, θα πιεις από τα χέρια του Λυκούργου Χριστοθανόπουλου ένα υπέροχο Negroni με ιδιαίτερο και ελληνικό χαρακτήρα. Μαστίχα μαγειρεμένη με θυμάρι και δεντρολίβανο, τζιν, blend από λευκό και ξηρό βερμούτ και λευκό bitter. Στο τέλος γαρνίρεται με μια πίκλα από φύλλο κάππαρης. Και το όνομα αυτού Aegeans Aroma, το χρώμα του διάφανο και η γεύση του πλούσια και ελληνική. Ένα Negroni που έχει γεύσεις και μυρωδιές από Ελλάδα.

Barro Negro

Ο Στέλιος Παπαδόπουλος μαζί με τον Γιώργο Καβακλή στη μεξικάνικη πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας σερβίρουν ένα twist negroni με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Οι τάσεις κινούνται προς τα απλά παρασκευασμένα ποιοτικά Negroni και το Barro Negro ως ένα σύγχρονο μπαρ δεν θα μπορούσε να μη δώσει τη δική του πινελιά σε αυτό, εκπροσωπώντας τα αποστάγματα αγαύης.

Έτσι με τη σειρά μας καταφέραμε να παραδώσουμε ένα συνολικό, μεστό και με Μεξικάνικο flair, ένα twist στο κλασικό Negroni  που σκοπό έχει να μυήσει και να εισάγει τους Negroni lovers στην κατηγορία του mezcal. Το μοναδικό μας twist στο κλασικό Νegroni περιέχει: Μezcal, Signature house βερμούτ φτιαγμένο με βάση την Ελληνική ποικιλία παλαιωμένο κρασί (μαυροτράγανο) & φυσικά Campari».

9βητα

Στο Χαλάνδρι και στο 9βήτα εδώ και αρκετά χρόνια πίνουμε ένα από τα πιο ιδιαίτερα Negroni της πόλης. Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος φτιάχνει μια παραλλαγή με τζιν, πίκλα κρίταμου, λίγο absinthe και έλαια από ροζ γκρέιπφρουτ αντί για πορτοκαλί. Είναι μια συνταγή που αρέσει πολύ οπότε έχει μείνει στα χρόνια. Στην αρχή σέρβιραν ένα Νegroni με agricole, absinthe και περγαμόντο το οποίο ήταν ακόμα πιο ιδιαίτερο. Όπως και να έχει το νegroni που θα βρεις στο 9βήτα έχει μικρά twists που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Bank job

Το Bank Job, εκτός από το μαγαζί που θα διασκεδάσεις και θα χορέψεις μέχρι το πρωί, είναι και το μπαρ που σερβίρει νόστιμα cocktails στο κέντρο. Ο Θάνος Τσεκούρας μας μίλησε για το Negroni γενικά ενώ πίναμε τη δική του παραλλαγή στην μπάρα του μαγαζιού.

«Το Negroni, το ποτό της ωριμότητας- μια γεύση μεστή, ολοκληρωμένη. Ένα cocktail που συνδυάζοντας 3 επιβλητικά και γεμάτα ιστορία ποτά βγάζουν αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα. Ένα ποτό πάντα επίκαιρο, ένα πάντρεμα του γλυκού και του πικρού. Η δική μου προσέγγιση είναι ένα καλομαγειρεμένο Negroni, όπου το ετοιμάζουμε συνδυάζοντας πολλά διαφορετικά είδη gin, βερμούτ και bitter στοιχείων, ώστε να μας δώσει αυτήν την πολυδιάστατη γεύση που θέλουμε να αναδείξουμε. Προσφέροντας του μια γεύση από διαχρονικότητα».

Handshake

Το λιλιπούτειο αλλά θαυματουργό νέο μπαρ της Αιμιλίου Βεάκη στο Περιστέρι προσφέρει το δικό του Negroni, το οποίο είναι προσεκτικά και μεθοδικά φτιαγμένο για να είναι τέλειο. Όπως μας είπε ο Ιάσωνας Παπαδόπουλος μαζί με τον Μπάμπη Κιούση «το house negroni μας φτιάχνεται με tanqueray 10 αυστηρά παγωμένο, vermouth blend που αποτελείται από 4 διαφορετικά vermouth, amaro, λικέρ φράουλας και ένα γαλλικό απεριτίφ με γεύση πορτοκαλιού και italian bitter.

Το σερβίρουμε με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και αρωματίζουμε με φλοίδες πορτοκαλιού και λεμονιού. Είναι το best seller μας από τα classic cocktails και αρκετός κόσμος έρχεται αποκλειστικά για το Νegroni μας. Πίνεται επίσης από αρκετό κόσμο εδώ σαν ένα απογευματινό aperitif συνδυάζοντάς το με τις in house συνταγές φαγητού του μαγαζιού ή σαν afternoon drink πριν το δείπνο.

Το Negroni βρίσκεται τα τελευταία χρονιά στα πρώτα trends ζήτησης ποτών, όχι μόνο cocktails, και έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές και από τα 2 φύλλα. Δεν θεωρείται πια αποκλειστικά ένα «αντρικό» ποτό, αλλά καταναλώνεται εξίσου και από γυναίκες. H εποχή που η παραγγελία ενός Νegroni, ήταν ένα συνθηματικό ανάμεσα στον πελάτη και τον bartender και χαρακτήριζε τον πελάτη σαν expert drinker έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Η ζήτηση του Negroni, καθώς και ένας «κονσεπτικός» μίνι κατάλογος αποκλειστικά με ελληνικά προϊόντα που τρέχει τους τελευταίους μήνες στο Handshake οδήγησε στη δημιουργία και ενός «ελληνικού» Negroni. Ονομάζεται mirabelle plums και αποτελείται από opurist μαγειρεμένο με δαμάσκηνο, το house vermouth blend του Handshake και italian bitter. Ακολουθώντας τη λογική του zero waste, τα δαμασκηνά με τα οποία μαγειρεύεται το opurist ξαναχρησιμοποιούνται για να φτιάξουν ένα «μπισκότο» από δαμάσκηνο με το οποίο γαρνίρεται κιόλας το ποτό.

Meerkat

Οι bartenders του Meerkat, Αλκίνοος Μπάνης και Romain Krot έχουν δημιουργήσει σε αυτή την όμορφη αφρικάνικη γωνιά στο Κουκάκι, ένα υπέροχο εξημερωμένο Negroni, το Rum fast. Παλαιωμένο ρούμι chairman’s reserve, campari infused με καφέ taf για 24 ώρες, Averna amaro tia maria, cold brew liquer και antica formula carpano που είναι ένα παλαιωμένο βερμούτ.

Όπως μας εξομολογείται ο Αλκίνοος είναι «μια πιο χειμωνιάτικη, στιβαρή και παιχνιδιάρικη εκδοχή ενός cocktail – θρύλου που στην Ελλάδα τείνει να αγαπηθεί όσο και ο λατρεμένος μας καφές. Είναι μια παραλλαγή τού Νegroni πού στη θέση του gin μπαίνει ένα blend από ελαφριά και εντονότερα ρούμια τα οποία έχουν παλαιώσει κατά μέσο όρο για 5 έτη σε bourbon βαρέλια.

Έπειτα, το campari (απαραίτητος ο ρόλος του στο συγκεκριμένο ποτό) παίρνει τα αρώματα και τα έλαια κόκκων καφέ για μια μέρα, το amaro averna συνδράμει με την πικράδα του στο να ισορροπήσει η έξτρα γλυκύτητα που μας προσφέρει το ρούμι (με την έντονη βανίλια που βγάζει) συν το Tia Maria cold brew liquer. Και φυσικά το antica formula carpano με έντονο βανιλάτο χαρακτήρα που εξισορροπείται από τα αρώματα μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων. Για γαρνιτούρα, έλαια από φλούδα λεμονιού και όχι πορτοκαλιού για να δοθεί μια παραπάνω ένταση στο Negroni μας και 2-3 κόκκοι καφέ».

Diego Athens

Το Diego (από την επιτυχημένη ομάδα των Lost Athens και Noah) ξεχώρισε σχεδόν αμέσως από όταν άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα Σεπτεμβρίου. Από τότε, το πιο πιθανό είναι να το έχεις επισκεφτεί και σχεδόν σίγουρο είναι ότι το έχεις δει κάπου στο Instagram, όπου όλοι το ανεβάζουν.

Στο Diego λοιπόν θα βρεις ένα classic negroni (Campari, Bulldog London Dry Gin, Cinzano 1757 di Torino και γαρνιτούρα μια φλοίδα πορτοκάλι), καλοφτιαγμένο που βγάζει όλα τα αρώματα και τις επιγεύσεις που έχεις συνηθίσει. Αυτό όμως που δίνει το κάτι extra στο Νegroni του Diego είναι ο χώρος και η ατμόσφαιρα που το απολαμβάνεις. Πήγαινε, δοκίμασε και θα το καταλάβεις.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!