Πού θα βγεις το Σαββατοκύριακο στο ιστορικό τρίγωνο
- 7 ΑΠΡ 2023
Οι άλλοτε αμιγώς εμπορικοί δρόμοι του κέντρου της Αθήνας κρύβουν πλέον γαστρονομικές εκπλήξεις. Coffee roasters, street food, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια και μπαρ ξεπηδούν δίπλα σε καταστήματα, γραφεία και εργαστήρια, στο κέντρο της πόλης, αλλάζοντας το αστικό τοπίο.
Στο εμπορικό τρίγωνο, εκεί που συνυπάρχουν επιχειρήσεις, τράπεζες και υπηρεσίες, τα διαλείμματα περιλαμβάνουν πλέον specialty coffee, babka και λαχματζούν και οι freelancers πίνουν ελληνικό και τρώνε ανατολίτικα γλυκά.
Εύκολα βρίσκεται κανείς στην οδό Αθηνάς. Γύρω από αυτόν τον πολυσύχναστο δρόμο του κέντρου συναντάς μαγαζιά με χαρακτήρα, που εξειδικεύονται στο είδος τους. Τα άλλοτε εμπορικά στενά της περιοχής, έχουν αποκτήσει (και) γαστρονομικό ενδιαφέρον.
Για καφέ στο Dope Roasting
Στο Dope Roasting Co. βρίσκεις ό,τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου: ποιοτικό καφέ που καβουρδίζεται σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, με dairy free επιλογές, χειροποίητα pastries που βασίζονται σε κλασικές γαλλικές συνταγές, όπως canelé, bagels και ψωμί που φτιάχνονται με τη σειρά τους στο in-house αρτοποιείο και cold pressed χυμούς.
DOPE ROASTING CO
- Βύσσης 25, Αθήνα
- 2103215209
Για αυγά και μπύρες στο Handlebar
Στην οδό Μελανθίου είναι εδώ και χρόνια ένας μικρός πυρήνας για τους free spirit ποδηλατάδες και το κοινό της punk σκηνής. Το Handlebar, το πρώτο cycling cafe της Αθήνας, στήθηκε δίπλα στο Vicious Cycles Athens πριν από μια δεκαετία με σκοπό να αράζει κάποιος που θα περίμενε μέχρι να φτιαχτεί το ποδήλατό του, με μία μπύρα ή έναν καφέ στο χέρι.
Στη συνέχεια, έγιναν αυτοσχέδια lives, parties και άλλα δρώμενα που έφεραν στο προσκήνιο τν street κουλτούρα και απενοχοποίησαν την τάση να πίνεις ποτό στο πεζοδρόμιο. Σήμερα, το Handlebar έχει μεγαλώσει χωροταξικά, αλλά παραμένει το punk στέκι που αγαπήσαμε για να τρώμε αυγά τα ηλιόλουστα μεσημέρια και να πίνουμε απογευματινές μπύρες.
THE HANDLEBAR
Για μεσημεριανό και γλυκό στο Feyrouz
Το Feyrouz δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς αυτό το οικογενειακό street food μάς έχει κερδίσει με τα νόστιμα πεϊνιρλί και λαχματζούν καθώς και άλλες ανατολίτικες σπεσιαλιτέ, όπως η mahluta, μια σούπα από κόκκινη φακή, με μάραθο, κολοκύθα, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου και φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά.
Αυτό όμως που ίσως δε γνωρίζεις, είναι ότι ακριβώς απέναντι, σε ένα νεοκλασικό του 1936, βρήκε το σπίτι του το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας. Εδώ, σερβίρουν σερμπέτια, καφέ στο μπρίκι (single estate από Κολομβία αλλά και από χαρμάνι του μαγαζιού), καζάν ντιπί, μπακλαβά με αληθινό φιστίκι και φύλλο με φαγόπυρο ανοιγμένο καθημερινά από τη μαμά Φεϊρούζ, κιουνεφέ και άλλα ανατολίτικα γλυκά.
FEYROUZ
- Καρόρη & Αγάθωνος, Μοναστηράκι
- 2130318060
Για ποτό στο Baba au Rum, για γλυκό στο In Love Again
Στην οδό Κλειτίου (6), το Baba Au Rum παραμένει η σταθερά που όλοι έχουμε ανάγκη όταν αναζητάμε ένα καλοφτιαγμένο cocktail. Το αθηναϊκό μπαρ, που φιγουράρει ανάμεσα στα 50 καλύτερα του κόσμου, ξέρει από καλό ρούμι και avant garde cocktails, αλλά είναι και το μέρος όπου θα απολαύσεις μια Guinness στην μπάρα.
BABA AU RUM
- Κλειτίου 6, Αθήνα
- 2117109140
Ακριθώς απέναντι από το μπαρ, βρίσκεται το In Love Again, το γλυκό project του Θάνου Προυναρούς. Πρόκειται για ένα σύγχρονο boutique ζαχαροπλαστείο με γλυκίσματα επηρεασμένα από την cocktail κουλτούρα του πολυβραβευμένου Baba au Rum, με specialty coffee, blends αλλά και αλμυρά σνακ. Το In Love Again ειδικεύεται στις κρέμες και τόσο οι σύγχρονες τεχνικές όσο και οι γεύσεις εμπνέονται από cocktails όπως το mai tai και piña colada.
IN LOVE AGAIN
Για βιετναμέζικο φαγητό στο Dao
Φαγητό με χρώματα, γεύσεις και αρώματα σερβίρει το Dao. Η βιετναμέζικη κουζίνα χαρακτηρίζεται από έναν αρμονικό συνδυασμό στις γεύσεις και τα πιάτα του μικρού αυτού εστιατορίου στο Ψυρρή το επιβεβαιώνουν. Ειδική μνεία γίνεται στη σούπα Pho, η οποία θεωρείται το εθνικό πιάτο του Βιετνάμ και το βρίσκεις σε κάθε νοικοκυριό, πάγκο ή εστιατόριο της χώρας. Πρόκειται για μία σούπα που αποτελείται από ζωμό (κι αυτό την καθιστά ένα χρονοβόρο πιάτο) noodles ρυζιού, βότανα και κρέας.
Στο Dao, τη βρίσκεις με μοσχάρι, κοτόπουλο αλλά και μόνο με λαχανικά, στη vegan εκδοχή της. Από την κουζίνα του εστιατορίου βγαίνουν και τα Banh Mi, που είναι μπαγκέτες φτιαγμένες στο χέρι με ειδική συνταγή από το Βιετνάμ γεμιστές με φρέσκα λαχανικά, σπιτική μαγιονέζα και σάλτσα ντομάτας καθώς και μαγειρεμένο- μαριναρισμένο κρέας, rolls, noodles και δροσιστικές σαλάτες.