iStock
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πού θα βρεις τα καλύτερα cocktails με μαχλέπι στην Αθήνα

Το μαχλέπι -το μπαχαρικό που κάνει κάθε τσουρέκι να μυρίζει «σπίτι»- βρίσκει τη θέση του στα αθηναϊκά μπαρ, δημιουργώντας cocktails με χαρακτήρα, νοσταλγία και γευστικό twist.
Το Πάσχα έχει τα δικά του χρώματα, τις δικές του γεύσεις και, φυσικά, τις δικές του μυρωδιές. Αν έπρεπε να διαλέξουμε μία που ταυτίζεται απόλυτα με την εποχή, θα ήταν αυτή του τσουρεκιού: μαχλέπι, μαστίχα, βούτυρο, και άρωμα που ξυπνάει αναμνήσεις.  

Και κάπως έτσι, το πιο χαρακτηριστικό μπαχαρικό της σεζόν -το μαχλέπι- κάνει την εμφάνισή του στα cocktails με τρόπο δημιουργικό και βαθιά αθηναϊκό. Από μπαρ που αγαπούν τις αρωματικές παραλλαγές των classics, μέχρι πειραγμένα cocktails που μοσχοβολούν σαν φρεσκοψημένο τσουρέκι, αυτά τα ποτά συνδέουν το Πάσχα με το ποτήρι σου.

Αίγλη Ζαππείου

Η Αίγλη Ζαππείου είναι από μόνη της ένας χώρος που δεν χρειάζεται συστάσεις. Με φόντο την αθηναϊκή αρχοντιά και θέα που καθηλώνει, αποτελεί διαχρονικό σημείο συνάντησης για κάθε ώρα της ημέρας. Το πρόσφατο όχι απλά φρεσκάρισμα αλλά ολικό renovation του χώρου ήρθε να τονώσει ακόμα περισσότερο τη μοναδική του αίγλη, προσθέτοντας έναν μοντέρνο αέρα χωρίς να αλλοιώνει το ιστορικό του αποτύπωμα.

Στην cocktail λίστα, ο Executive Bar Manager Δημήτρης Ρούσσος και ο ταλαντούχος συνεργάτης του και Head Bartender, Άκης Καλογρίτσας βλέπουν τα κλασικά ποτά σαν καμβά έμπνευσης και δημιουργούν μερικά από τα πιο συναρπαστικά cocktails της Αθήνας, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Blossoms Fizz, μια ανοιξιάτικη ωδή στις λεπτές, αρωματικές νότες της Ανατολής. Το Tanqueray London Dry Gin λειτουργεί ως στιβαρή βάση πάνω στην οποία χτίζονται τα φρέσκα, λουλουδένια και εσπεριδοειδή στοιχεία του cocktail από άνθη τριανταφυλλιάς και νερατζιάς. Το μαχλέπι (mahlab), με το ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει τσουρέκι και τοσταρισμένο, συναντά το τζίντζερ, το μανταρίνι, το περγαμόντο και κουρκουμά, δημιουργώντας ένα δροσερό, αρωματικό και ντελικάτο αποτέλεσμα το οποίο γίνεται top up με ελάχιστη σόδα.

ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

The Clumsies


Στο νέο μενού Species Unlimited του The Clumsies, βρίσκουμε ένα cocktail με μαχλέπι που απογειώνει τη γεύση του. Ο Νίκος Σουρμπάτης, ο Σάκης Πασχάλης και η υπόλοιπη ομάδα αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι δεν αρκούνται σε safe συνταγές: θέλουν να διηγηθούν ιστορίες μέσα από τα ποτά τους.

Το Fructus Exotici, για παράδειγμα, παίρνει την iconic συνταγή του Hemingway Daiquiri, την αναδομεί και την ντύνει με ελληνικά αρώματα. Το λικέρ μαρασκίνο αντικαθίσταται από λικέρ μαχλέπι, το οποίο μπλέκει μοναδικά με μάνγκο, ανανά, βερίκοκο και kaffir lime leaves.

Το αποτέλεσμα παραπέμπει σε Mai Tai, αλλά με την κομψότητα ενός daiquiri με τροπικό κορμό. Σε ένα μενού όπου τα πάντα μεταμορφώνονται, το μαχλέπι βρίσκει νέα ζωή και απογειώνει την παράδοση. Στο Clumsies, ακόμα και το Πάσχα γίνεται liquid storytelling.

Coterie & Bro

To Coterie στο Παγκράτι είναι από εκείνα τα μέρη που δεν προσπαθούν να γίνουν κάτι άλλο. Αντιθέτως, παραμένει πιστό στη φιλοσοφία ενός μοντέρνου μπιστρό: ανοιχτό από το πρωί με ποιοτικό καφέ, ενδιαφέρουσα κουζίνα και μια μπάρα που όταν πέφτει ο ήλιος σερβίρει cocktails με χαρακτήρα.

Πίσω από το project βρίσκεται ο Χρήστος Κλουβάτος, ο αδερφός του και μια δεμένη παρέα φίλων που αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν all-day χώρο με ταυτότητα. Και τα κατάφεραν. Η μπάρα του Coterie αποδεικνύει ότι τα ελληνικά υλικά έχουν θέση σε κλασικά ποτά – και το Mai Tai Pistachio είναι η πιο γευστική απόδειξη.

Εδώ, το κλασικό orgeat από αμύγδαλο δίνει τη θέση του σε ένα χειροποίητο σιρόπι από ακαβούρδιστο φυστίκι Αιγίνης, ενώ το triple sec αντικαθίσταται με ένα αρωματικό λικέρ μαχλέπι, χαρίζοντας στο ποτό νότες τσουρεκιού και ελληνικού Πάσχα. Το αποτέλεσμα είναι ένα βαθιά αρωματικό και γήινο Mai Tai με αναπάντεχα local twists, που τιμά τις ρίζες του με τρόπο μοντέρνο και δημιουργικό.

 Bungalow 7


Μπορεί το Bungalow 7 να μας συστήθηκε ως καλοκαιρινός προορισμός, αλλά η κομψή του αισθητική και η μοναδική θέα στη θάλασσα το καθιστούν εξίσου θελκτικό όλο τον χρόνο. Το all-day spot της Γλυφάδας έχει τη στόφα προορισμού: σοφιστικέ design, γαστρονομική προσέγγιση και cocktails με χαρακτήρα. Στην κουζίνα, ο Ντίνος Φωτεινάκης φέρνει την εμπειρία του από τη Σπονδή και τα Bill & Coo, ενώ πίσω από το μπαρ, ο Δημήτρης Καραπάνος και ο Βασίλης Σγουρομάλλης στήνουν ένα ευφάνταστο cocktail κατάλογο.

Ανάμεσα στις προτάσεις τους, ξεχωρίζει το Cheri Yaki, ένα cocktail που παίζει ευφυώς με τις γιορτινές γεύσεις του τσουρεκιού και των φρούτων του δάσους. Η βότκα αρωματίζεται με τσουρέκι κάστανο, μέσα από μια προσεγμένη διαδικασία infusion και φυγοκέντρισης, αποκτώντας μεταξένια υφή και γεμάτο σώμα. Το cordial από βύσσινο και berries προσθέτει φρουτώδη ένταση και οξύτητα, ισορροπώντας ιδανικά τη γλύκα του τσουρεκιού. Είναι γιορτινό χωρίς να φωνάζει, γλυκό χωρίς να βαραίνει. Και πάνω απ’ όλα, είναι πέντανόστιμο.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Exit mobile version