Getty Images/Ideal Image
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Τα αγαπημένα μας cocktails από τα βραβευμένα μπαρ της πόλης

Στη λίστα των World’s 50 Best Bars η Αθήνα δίνει βροντερό «παρών» για άλλη μια χρονιά.

Κάθε φθινόπωρο η μπαρ σκηνή της πόλης βρίσκεται σε αναβρασμό. Νέοι κατάλογοι, μεταγραφές πίσω από τις μπάρες, Athens Bar Show, guests από όλο τον κόσμο και φυσικά η ανακοίνωση των World’s 50 Best Bars. Όσον αφορά στα 50 καλύτερα, για άλλη μια χρονιά η Αθήνα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει δύο μπαρ στην πενηντάδα (Line #6, Baba au Rum #17) και άλλα τρία (The Bar in Front of the Bar #51, The Clumsies #60, Barro Negro #68) στις θέσεις 51-100.

Για να το γιορτάσουμε παρουσιάζουμε τα δυο πιο αγαπημένα μας cocktail από τα 5 αυτά μπαρ. Cocktails γεμάτα δημιουργικότητα, γεύση, αρώματα και ομορφιά στην παρουσίαση.

Ας πούμε όμως δυο λόγια για τη φετινή λίστα. Στην κορυφή της λίστα μετά από αρκετά χρόνια δεν βρίσκεται ένα μπαρ από την Ευρώπη, ενώ για πρώτη φορά η πρωτιά πάει σε κάποιο μπαρ εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ. Αυτό που έσπασε την παράδοση είναι το Handshake Speakeasy από την Πόλη του Μεξικού. Ένα μπαρ επηρεασμένο από την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, σε έντονα vibes από την ταινία The Great Gatsby και υπέροχα cocktails. Είχαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε πέρσι στο The Bar in front of the bar στα πλαίσια του Athens bar show και εκτός από γευστικότατα cocktails ο Eric Van Beek και η ομάδα του είχαν γεμίσει με κέφι το μαγαζί. Και μέσα και έξω.

Όμως πάμε στα δικά μας. 5 μπαρ από την Αθήνα, 2 cocktails από το καθένα που επιβάλλεται να δοκιμάσεις.

6 – Line Athens

Το Line από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ξεχώρισε. Οι Βασίλης Κυρίτσης, Νίκος Μπάκουλης και Δημήτρης Νταφόπουλος ήξεραν τι πρέπει να κάνουν για να το πετύχουν και αυτό φαίνεται. Την πρώτη χρονιά στο 31, τη δεύτερη και την πρώτη πλήρως ολοκληρωμένη στο 12 και φέτος έξι θέσεις πιο πάνω και συγκεκριμένα στην 6η θέση. Νομίζω ότι το στίγμα τους στην αθηναϊκή και παγκόσμια σκηνή το έχουν αφήσει ήδη και είναι σίγουρο ότι θα πάνε ακόμα ψηλότερα. Με πυξίδα την υψηλή ποιότητα, το zero waste, το sustainability αλλά χωρίς να χάνει σε κανέναν βαθμό η διασκέδαση και η εξαιρετική φιλοξενία το Line έχει γίνει παγκόσμιος προορισμός.

Φυσικά, μέσα στο μεγάλο τους εργαστήριο με υπεύθυνους τον Γιάννη Βαβαδή και τον Άγγελο Ζειμπέκη, δημιουργούνται τα δικά τους κρασιά που δε φτιάχνονται από σταφύλι αλλά από φρούτα όπως ρόδι, μήλο και ροδοπέταλα, ακολουθώντας τη φιλοσοφία των circle ingredients. Εκεί φτιάχνονται και τα cocktails τους με τον κατάλογο να κυκλοφορεί πριν από λίγες μέρες.

Από εκεί επιβάλλεται να δοκιμάσεις το Line cocktail, μια παραλλαγή του κλασικού cocktail Alexander. Σκωτσέζικο ουίσκι, καραμελωμένο ορό γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα και ελληνικό καφέ, buttermilk (το γάλα που μένει από την κουζίνα για την παρασκευή βουτύρου) το οποίο είναι αρωματισμένο με κόκκινο παντζάρι. Υπέροχο, ιδιαίτερο και πάρα πολύ γευστικό.

Το δεύτερο είναι η Delusional Margarita, μία παραλλαγή της κλασικής Tommy’s Margarita με Tequila reposado, νερό πατάτας (δηλαδή το νερό που μένει από το βράσιμο για τις papayas bravas), θυμάρι, κέτσαπ, μουστάρδα (και τα 2 μένουν από την παρασκευή μουστάρδας και κέτσαπ αντίστοιχα στην κουζίνα). Μπορεί όλα αυτά να σου ακούγονται περίεργα αλλά το προφίλ του ποτού όσο και να μη φαίνεται είναι τα τροπικά φρούτα και αυτό είναι που το κάνει τόσο ιδιαίτερο.

17 – Baba Au Rum

Το μπαρ που άνοιξε τον δρόμο. Και γενικά στην αθηναϊκή μπαρ σκηνή, αφού μας έμαθε να πίνουμε cocktails, αλλά και στα 50s αφού αυτό μπήκε πριν αρκετά χρόνια για πρώτη φορά και μας σύστησε τη λίστα. Αυτή τη χρονιά, βρίσκουμε το Baba στη 17η θέση και στα μάτια μου παρακολουθώντας στενά όλα αυτά τα χρόνια τη λίστα έχει μια ιδιαίτερη διάκριση. Είναι το μοναδικό μπαρ μαζί με το θρυλικό The Connaught που είναι τόσο χρόνια σταθερά μέσα στην πενηντάδα. Όλα τα άλλα έρχονται και φεύγουν. Το Baba έχει διάρκεια και η διάρκεια είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο των μπαρ που όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα. Για αυτό αλλά και για όλα τα υπόλοιπα αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Θάνο Προυναρούς που το οραματίστηκε πίσω στο 2009.

 

Αυτό το δείχνει και ο δέκατος κατάλογος του κλασικού πια Baba au Rum που περιέχει εκτός από τα καλύτερα cocktails προηγούμενων καταλόγων και μερικές νέες δημιουργίες, οι οποίες έχουν ενδιαφέρον και μια μοντέρνα ματιά στον τρόπο εκτέλεσής τους.

 


Ένα από αυτά είναι το Optophone, το οποίο έρχεται με μια βρώσιμη ομπρελίτσα και εκεί αμέσως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα άκρως εξωτικό και tiki cocktail. Δεν θα μπορούσε να μην έχει παλαιωμένο και φρέσκο ρούμι, φυσικά καρύδα (αλλιώς δεν θα ήταν σε αυτή τη λίστα), ανανά, φρέσκο λάιμ, λικέρ κινότο και νότες από γλυκά μπαχαρικά.Έχει υποστεί την επεξεργασία milk wash, που του δίνει ιδιαίτερη διαύγεια αλλά και γεύση, ενώ σερβίρεται σε χαμηλό ποτήρι με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου.

Στα best seller του καταλόγου είναι μια ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη Μαργαρίτα. Το όνομά της, Anti-Novel Margarita. Στα συστατικά της θα βρεις δυο και όχι μια τεκίλες, οι οποίες είναι αρωματισμένες με κάρδαμο και έχουν περάσει από επαναπόσταξη με το γαλακτερό στη γεύση τσάι oolong. Η όλη γευστική εμπειρία συμπληρώνεται με λικέρ πορτοκαλιού Med (αυτό που έχουν φτιάξει τα παιδιά του Barro Negro), φυσικό χυμό ροδιού και ένα σιρόπι με ρόδι, δυόσμο και φλούδες γκρέιπφρουτ. Φρέσκο και αρωματικό cocktail από την πρώτη μέχρι την τελευταία γουλιά.

51 – The Bar in front of the bar

Πέρσι έκανε την εμφάνισή του στις τελευταίες θέσεις της λίστας των 100 μπαρ. Φέτος για μόλις μια θέση δεν μπήκε στην πεναντάδα. Το λες και αλματώδη βελτίωση και όχι άδικα. Ένα μπαρ που παρουσίασε έναν διαφορετικό τρόπο διασκέδασης, ένα street μπαρ που κρύβει ένα ημι-speakeasy μπαρ γεμάτο με υπέροχα vibes και cocktails. Ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος και ο Αλέξανδρος Τσελεπής κατάφεραν να κάνουν τα μαγαζιά της λίστας πέντε, μέσα από πολύ δουλειά και υπέροχες ιδέες. Είμαι σίγουρος ότι το 51 δεν είναι το ταβάνι τους.

Όπως ταβάνι δεν έχει και η λίστα τους η οποία περιέχει best sellers από προηγούμενες χρονιές αλλά και νέες δημιουργίες. Σχετικό το νέες, μιας και κυκλοφόρησε πέρσι και σε λίγες εβδομάδες περιμένουμε τον καινούργιο. Παρ’ όλα αυτά εμείς ξεχωρίσαμε δυο. Το ALI BOMAYE με Jack Daniels, μανιτάρι porcini, berries, miso και λακτόζη.

 

 

Αν αναρωτιέσαι τι αποτέλεσμα έχουν όλα αυτά μαζί τότε πρέπει να το δοκιμάσεις, γιατί είναι απλά εξαιρετικό. Σερβίρεται σε ένα χαμηλό μπολ με ένα μεγάλο κομμάτι πάγο που του δίνει όπως πρέπει, τη μυσταγωγική ιεροτελεστία που χρειάζεται για να το απολαύσεις.

Το δεύτερο είναι το MEKTOUB με Pampero, Amaro Montenegro, Henessy, μπανάνα kvass, καρύδα και dulce de Leche. Εξωτικό, πολύπλοκο και πολύ νόστιμο. Σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι με τριμμένο πάγο και έχει ένα έντονο λαμπερό χρώμα.

THE BAR IN FRONT OF THE BAR

60 – The Clumsies

Ένα ακόμη θρυλικό μπαρ της πόλης που είναι και πάλι στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου. Το The Clumsies για χρόνια πρωταγωνιστούσε, άλλωστε πέρσι είχε πάρει και το ειδικό βραβείο του Legendary bar. Φέτος έπεσε από την πενηντάδα αλλά αυτό δεν του στερεί καθόλου σε αίγλη και αξία.

Πέρσι τέτοια περίοδο κυκλοφόρησε από την ομάδα του The Clumsies, τη Γεωργία Γεωργακοπούλου (η οποία δεν είναι πια στην ομάδα) και τον Νίκο Σουρμπάτη ένας υπέροχος κατάλογος που επιβάλλεται να δοκιμάσεις. Λέγεται Happy Accidents και έχει σαν θέμα την τυχαιότητα που πολλές φορές οδηγεί σε όμορφα αποτελέσματα. Άλλωστε στο Clumsies είμαστε, το λέει και το όνομά του.


Ένα από αυτά είναι το Catching A Falling Star, το οποίο όπως λέει και ο κατάλογος έχει τα τρία S. Sweet, sour και spicy. Περιλαμβάνει Tequila blanco η οποία έχει αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου με τυρί cheddar για 4 ώρες και μετά έχει μπει κατάψυξη για άλλες 12 ώρες. Ύστερα στραγγίζεται και προστίθεται ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, όπως και ένας διαυγής χυμός από μανταρίνια ο οποίος μαζί με τις φλούδες μαγειρεύεται με mandarin pepper και bourbon pepper.

Στη συνέχεια φτιάχνεται ένα cordial από αυτά και μαζί με χυμό από φρέσκο lime γίνεται η σύνθεση του ποτού. Το αλάτι που θα βρεις στο rim είναι από φλούδες από μανταρίνι και απομεινάρια από τις πιπεριές.

Το δεύτερο που ξεχωρίσαμε είναι το Spilling The Coffee, ένα fizzy cocktail με Zacapa 23 solera Rum, cold brew coffee, κομπούτσα και μάνγκο. Ένα υπέροχο cocktail με έντονη τη γεύση του καφέ η οποία ισορροπεί με την κομπούτσα και το μάνγκο. Αν δεν γνωρίζεις τι είναι κομπούτσα ή κομπούχα όπως λέγεται επίσης, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις. Είναι ποτό, προϊόν ζύμωσης, ελάχιστα ανθρακούχο, αρωματισμένο με μαύρο ή πράσινο τσάι. Όπως οτιδήποτε αποτελεί προϊόν ζύμωσης και η κομπούτσα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

68 – Barro Negro

To Barro Negro έχει διττό ρόλο στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Από τη μία είναι η πρεσβεία της Paloma στην Αθήνα, ένα μικρό Μεξικό, και από την άλλη είναι ένα μπαρ που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου και περνάς υπέροχες στιγμές. Φέτος το βρίσκουμε στο νούμερο 68 της λίστα των World’s 50 Best bars και πέρα από τα νούμερα πιο σημαντικό είναι ότι σταθερά αποτελεί προορισμό όχι μόνο για εμάς που ζούμε εδώ αλλά και για τους τουρίστες που είναι περαστικοί από την πόλη.

Από τον τωρινό κατάλογο ξεχωρίσαμε το Lokalism. Ένα cocktail τύπου gimlet με έμφαση στα μεσογειακά υλικά. Έχει Λευκή Τεκίλα αρωματισμένη με ελαιόλαδο, συμπύκνωση βασιλικού, ένα homemade cordial με lacto fermented baby tomato και όλο το μείγμα περνάει από γαλακτική ζύμωση. Μέσα έχει και ένα λικέρ από πράσινο τσίλι, ενώ για γαρνιτούρα έχει μια πούδρα από τα leftover της ζύμωσης της τομάτας και σερβίρεται σε ποτήρι old-fashioned με ένα κομμάτι καθαρού πάγου. Είναι πραγματικά ένα cocktail που έχει όλη τη Μεσόγειο μέσα του.


Tο δεύτερο αγαπημένο μας είναι ένα cocktail που σερβίρεται σε κάνουλα. Συγκεκριμένα το CDMX Espresso Martini το οποίο περιέχει Patron Silver, Fernet Branca, Cold Brew καφέ, Cacao, Vanilla και μέντα.Είναι σίγουρο ότι αν το Espresso Martini φτιαχνόταν πρώτη φορά στο Μεξικό και όχι στο Λονδίνο, τότε αυτή θα ήταν η συνταγή του.

Exit mobile version