
Τα αθηναϊκά μαγαζιά που άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους
- 16 ΜΑΡ 2025
Η Αθήνα δεν ξεχνά. Μπορεί κάποια μαγαζιά να έκλεισαν τις πόρτες τους για λίγο ή και για πολύ, αλλά η επιστροφή τους αποδεικνύει ότι η καλή μπάρα και η σωστή ατμόσφαιρα δεν χάνονται ποτέ. Τους τελευταίους μήνες, η πόλη είδε θρυλικά spots να κάνουν δυναμικό comeback, άλλα να αλλάζουν ταυτότητα, και μερικά να επιστρέφουν με την ίδια ψυχή αλλά πιο φρέσκια εμφάνιση. Από την ιστορική Αίγλη, στο ανανεωμένο Nolita, και από τον παραδοσιακό Αορίτη στο εντελώς νέο ΚΙΝΩΝΩ, η αθηναϊκή σκηνή μας αποδεικνύει ότι δεν μένει ποτέ στάσιμη.
Αίγλη
Η Αίγλη Ζαππείου, ένα ιστορικό τοπόσημο της Αθήνας, αναγεννήθηκε, προσφέροντας μια πολυσυλλεκτική γαστρονομική εμπειρία. Στην κουζίνα, ο σεφ Δήμος Μπαλόπουλος, γνωστός για την ικανότητά του να συνδυάζει το fine dining με την comfort κουζίνα, ηγείται της ομάδας. Μαζί με τον sous-chef Γιώργο Κηρύκο, δημιουργούν πιάτα που τιμούν την αθηναϊκή αστική κουζίνα, όπως οι λαχανοντολμάδες με πλούσιο αυγολέμονο.
Στο κομμάτι της ζαχαροπλαστικής, ο Αλέξανδρος Κονιάρης, με εμπειρία σε αστεράτες κουζίνες του εξωτερικού, αλλά γνωστός από το δικό του Φίλινγκς, επιμελείται τα γλυκά του εστιατορίου. Δημιουργίες όπως η σοκολατίνα «ποντικάκι» με τριπλή κρέμα σοκολάτας και η πάστα αμυγδάλου με ανάλαφρη φεγεντίνη αντί για σιροπιασμένο παντεσπάνι, συνδυάζουν την παράδοση με μια σύγχρονη ματιά.
Στην 20 μέτρων μπάρα της Αίγλης, ο head bartender Δημήτρης Ρούσσος, δημιουργεί μερικά από τα πιο συναρπαστικά cocktails της Αθήνας, επανεφευρίσκοντας κλασικές συνταγές με μοναδικό twist. Η ανανεωμένη Αίγλη Ζαππείου συνδυάζει την κλασική αθηναϊκή γοητεία με σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες της.
ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ
- Κήπος Ζαππείου, Αθήνα
- 2144099800
Αορίτης
Ο Αορίτης ξεκίνησε σαν μια κρητική ταβέρνα που προσφέρει ποιοτικά και παραδοσιακά πιάτα. Η ταβέρνα στα Ιλίσια δε φεύγει πολύ από τους βασικούς άξονές της και επιστρέφει δυναμικά, επαναπροσδιορίζοντας τη φιλοσοφία της και παντρεύοντας την κρητική παράδοση με μια πιο διευρυμένη ελληνική γαστρονομική προσέγγιση.
Ο Σήφης Μανουσέλης, ο Γιώργος Φουντουλάκης και η ομάδα τους, διατηρούν την ποιότητα και την αυθεντικότητα που έκαναν την ταβέρνα σημείο αναφοράς, αλλά με μια φρέσκια ματιά στη νοστιμιά της απλότητας. Το μενού συνεχίζει να τιμά την κρητική κουζίνα με αντικριστό αρνί (διαθέσιμο κάθε Κυριακή) και τηγανητό κουνέλι αρωματισμένο με δεντρολίβανο.
Παράλληλα, συναντάμε ελληνικές comfort προτάσεις όπως μουσακά με κρέμα μπεσαμέλ, λαχανοντολμάδες σε πλούσιο αυγολέμονο και γίγαντες Πρεσπών με σπανάκι και σέσκουλα. Ο Αορίτης παραμένει ένας προορισμός για όσους αγαπούν το καλό φαγητό, την κρητική φιλοξενία και τις αυθεντικές γεύσεις.
ΑΟΡΙΤΗΣ
- Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
- 2107255699
Nolita
Το Nolita, το ιταλικό εστιατόριο στο Ψυχικό, επέστρεψε δυναμικά μετά από μια περίοδο απουσίας, προσφέροντας μια ανανεωμένη εμπειρία που συνδυάζει αυθεντικές γεύσεις και κομψό design. Ο σεφ Γιάννης Λιόκας, ηγείται της κουζίνας, δημιουργώντας πιάτα που τιμούν την ιταλική γαστρονομία. Το μενού περιλαμβάνει κλασικές συνταγές με μοντέρνες πινελιές, όπως το ριζότο πορτσίνι με άγρια βασιλομανίταρα και παλαιωμένη παρμεζάνα, καθώς και πίτσες με αφράτη και τραγανή ζύμη, όπως η Mortadella Pistachio με mozzarella di Bufala, πέστο φιστικιού και mortadella di Bologna.
Η ατμόσφαιρα του Nolita είναι ζεστή και κομψή, με προσεγμένο design που δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για κάθε περίσταση, από ένα casual lunch μέχρι ένα elegant δείπνο. Στον τομέα των cocktails, το Nolita διαθέτει μια μικρή, πανέμορφη μπάρα ιδανική για after office drinks και όχι μόνο.
NOLITA
- Δημητρίου Βασιλείου 10, Νέο Ψυχικό
- 2106776731
ΚΙΝΩΝΩ
Το ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι επανασυστήνεται με σχεδόν ίδιο όνομα (Kinono) ως ένας χώρος όπου το φαγητό γίνεται τελετουργία. Οι συνιδρυτές, Όλγα Μανέτα και Γιάννης Βουλγαράκης, με πλούσια εμπειρία στην εστίαση, δημιούργησαν ένα εστιατόριο που συνδυάζει ζεστασιά και γαστρονομική απόλαυση. Ο Γιάννης Βουλγαράκης, γνωστός ηθοποιός και μάγειρας, ηγείται της κουζίνας, προσφέροντας πιάτα που συνδυάζουν παράδοση και δημιουργικότητα.
Ξεχωρίζουν οι λαχανοντολμάδες φούρνου, με αρνίσιο κιμά, φρέσκα μυρωδικά, κρέμα γκορκοντζόλας και πράσινο λάδι και τα τσιγαριστά χόρτα εποχής με μανιτάρια, ντοματίνια Ιεράπετρας και φρέσκα μυρωδικά. Η ατμόσφαιρα του εστιατορίου είναι ζεστή και φιλόξενη, με προσεγμένη διακόσμηση που δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για κάθε περίσταση.
ΚΙΝΩΝΩ
- Φαλήρου 48, Κουκάκι
- 2114086826
Psaropoula Fish Meze
Η Psaropoula Fish Meze αποτελεί ένα ιδιαίτερο μαγαζί για αυτή τη λίστα, μιας και δεν επανασυστήνεται στον ίδιο χώρο αλλά σε νέο. Το αλέγκρο στέκι της Καλλιθέας, αγκυροβόλησε πλέον στη στοά Μπολάνη, στο κέντρο της Αθήνας, φέρνοντας μαζί της θαλασσινές γεύσεις και διάθεση για κέφι. Ο χώρος του αξέχαστου μπαρ «42» ανακαινίστηκε εκ βάθρων, με το χρωματικό δίπολο του σκούρου μπλε και του αστραφτερού λευκού να κυριαρχεί, δημιουργώντας έναν αέρα μοντέρνας θαλασσογραφίας.
Το γευστικό κόνσεπτ επικεντρώνεται σε μια χαλαρή και μοντέρνα ψαροφαγία, υλοποιημένο από τον executive chef Νικήτα Κυρίτση και τον σεφ Γιώργο Ταλαμπέκο. Ξεχωρίζουν τα στρείδια σε πάγο με λαδολέμονο ενισχυμένο με yuzu, η μους ταραμά με μοσχολέμονο, αυγοτάραχο και λάδι κάρβουνου, καθώς και η ψαρόσουπα με σκορπίνα και λαχανικά al dente.
Τα διάσημα κυριακάτικα γλέντια συνεχίζονται και εδώ, με το κέφι να μην απουσιάζει και άλλες μέρες της εβδομάδας, όπως τις Πέμπτες. Η Psaropoula αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της ψαροφαγίας στο κέντρο της πόλης, συνδυάζοντας την παράδοση με την ελληνική διασκέδαση.
PSAROPOULA FISH MEZE
- Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα
- 2109431209