iStock
ΜΠΑΡ

Τα καλύτερα spicy cocktails στην πόλη

Άμα σου αρέσουν τα καυτερά και umami cocktails τότε βρήκαμε ποια πρέπει να δοκιμάσεις στα μπαρ της Αθήνας.

Η τέχνη του cocktail, μπορεί να μοιάζει εύκολη, αλλά δεν είναι. Προϋποθέτει ακρίβεια και ισορροπία για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα. Για αυτό τον λόγο είναι πιο κοντά στη ζαχαροπλαστική παρά στη μαγειρική, μιας και όλα μετριούνται για να είναι τέλειο το αποτέλεσμα.

Όμως υπάρχει μια περίπτωση που όλοι οι κανόνες μπορούν να ανατραπούν από ένα και μόνο συστατικό. Όταν θες να δημιουργήσεις ένα spicy και umami cocktail.

Αν σου αρέσουν τα καυτερά, γευστικά και umami cocktails τότε υπάρχουν μερικά που θα σε καταπλήξουν στους καταλόγους των καλύτερων μπαρ της πόλης μας. Εμείς ψάξαμε, βρήκαμε και σου προτείνουμε cocktails γεμάτα γεύση, αψάδα, φαντασία και πολυπλοκότητα. Άλλωστε όταν όλα αυτά βρίσκονται σε ισορροπία, τότε έχουμε ένα άρτιο cocktail.

Barro Negro

Αυτό το cocktail πρώτη φορά το δοκίμασα στο Spoiled στη Δάφνη. Απ’ ότι φαίνεται ήταν τόσο καλό που πήρε μεταγραφή στο κέντρο και συγκεκριμένα στο Barro Negro.

Το Lokalism είναι ένα cocktail τύπου gimlet με έμφαση στα μεσογειακά υλικά. Έχει Λευκή Τεκίλα αρωματισμένη με ελαιόλαδο, συμπύκνωση βασιλικού, ένα homemade cordial με lacto fermented baby tomato και όλο το μείγμα περνάει από γαλακτική ζύμωση. Αν αναρωτιέσαι που είναι η αψάδα τότε πρέπει να ξέρεις ότι μέσα έχει και ένα λικέρ από πράσινο τσίλι, ενώ για γαρνιτούρα έχει μια πούδρα από τα leftover της ζύμωσης της τομάτας και σερβίρεται σε ποτήρι old-fashioned με ένα κομμάτι καθαρού πάγου.

Είναι πραγματικά ένα cocktail που έχει όλη τη Μεσόγειο μέσα του.

Bar in front of the bar

Πριν από μερικούς μήνες το bar in front of the bar έβγαλε τον καινούργιο κατάλογό του ο οποίος έχει νέα αλλά και μερικά από τα best seller των προηγούμενων καταλόγων. Ένα από αυτά είναι το Tacos Margarita, το οποίο περιέχει τεκίλα με κόλιανδρο και jalapeños, νερό ντομάτας με μορίτα πιπεριά για να δώσει μια αίσθηση κρέατος και αλάτι από καλαμπόκι που θυμίζει το taco shell. Ένα cocktail που στον περσινό κατάλογο έκανε ντόρο.

Στις φετινές δημιουργίες βρίσκουμε το Talking Heads το οποίο έχει Martini bitter, Vermouths, ένα απόσταγμα από kimchi, papaya και μια σόδα από πιπεριά. Στην ουσία πρόκειται για ένα highball με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί από τα vermouth και το bitter ενώ στην γεύση η πιπεριά δίνει ένα kick που θα το λατρέψεις.

BAR IN FRONT OF THE BAR

The Clumsies

Ο τελευταίος κατάλογος του The Clumsies από την Γεωργία Γεωργακοπούλου, τον Νίκο Σουρμπάτη και την ομάδας τους, εκτός από πολύ ενδιαφέρον concept έχει και μερικά cocktails που επιβάλλεται να δοκιμάσεις. Ένα από αυτά είναι το Catching A Falling Star, το οποίο όπως λέει και ο κατάλογος έχει τα τρία S. Sweet, sour και spicy.

Έχει Tequila blanco η οποία έχει αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου με τυρί cheddar για 4 ώρες και μετά έχει μπει κατάψυξη για άλλες 12 ώρες. Ύστερα στραγγίζεται και προστίθεται ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά, όπως και ένας διαυγής χυμός από μανταρίνια μαζί με τις φλούδες μαγειρεύεται με mandarin pepper και bourbon pepper. Στη συνέχεια φτιάχνεται ένα ένα cordial από αυτά και μαζί με χυμό από φρέσκο lime γίνεται η σύνθεση του ποτού. Το αλάτι που θα βρεις στο rim είναι από φλούδες από μανταρίνι και απομεινάρια από τις πιπεριές.

Όπως καταλαβαίνεις, δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό το cocktail από την λίστα αφού είναι μια πανδαισία πιπεριάς. Δοκίμασέ το και θα καταλάβεις.

Abstract

Στην εισαγωγή του άρθρου μίλησα για την τέχνη του cocktail. Αν έπρεπε να την εξηγήσω με ένα και μόνο cocktail, τότε αυτό θα ήταν η Splatter Margarita του Abstract. Ένα πραγματικό έργο τέχνης και σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση.

Φυσικά έχει τεκίλα και ένα homemade cordial από τσίλι, αλάτι, κλωνάρια κόλιανδρου, σόγια και παστά αλατισμένων εσπεριδοειδών. Στο rim του ποτηριού θα βρεις αντί για σκέτο αλάτι, ένα αλμυρό γλάσο από καπνιστά παντζάρια, λάιμ, λίγη ζάχαρη και αλάτι, το οποίο είναι και αυτό που βλέπεις να δημιουργεί το splatter effect, ενώ έχει λίγες σταγόνες από σησαμέλαιο στην επιφάνεια του.

Πρόκεται για μια παραλλαγή που φέρνει πιο κοντα σε Tommy’s margarita και είναι απίστευτα ισορροπημένο με την σάλτσα sriracha από πιπεριές τσίλι να δίνει μια spicy νότα.

Old Dog

Στο Old Dog στην Νέα Φιλαδέλφεια μόλις κάτσεις θα σου έρθει ένας πολύ ενδιαφέρον κατάλογος cocktail τόσο από αισθητικής άποψης αλλά και γευστικής.

Σήμερα από αυτόν τον κατάλογο θα δοκιμάσουμε το habanito, ένα cocktail που ουσιαστικά παραπέμπει σε κλασικό daiquiri, αφού έχει τον γλυκόξινο συνδυασμό του daiquiri, αλλά το ρούμι έχει αρωματιστεί με πιπεριά jalapeno. Έτσι το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκόξινο cocktail με ένα πιπεράτο ρούμι κάτι που του δίνει αψάδα στην κάθε γουλιά και μια umami επίγευση.

Στο rim θα βρεις πάλι την ίδια πιπεριά, μαζί με ζάχαρη και βασιλικό τα οποία έχουν γίνει πούδρα. Σερβίρεται σε ένα coupe ποτήρι, όπως αρμόζει σε μια παραλλαγή daiquiri.