Άσωτος
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Τα μαγαζιά στην Αθήνα που επανασυστήθηκαν με νέα ονόματα

Εκεί που κάποτε σύχναζες, τώρα υπάρχει κάτι καινούριο. Μπαρ, εστιατόρια και all-day spots που πήραν τη θέση γνωστών ονομάτων και φέρνουν νέα vibes στην πόλη.

Η Αθήνα αλλάζει συνεχώς. Κάποια μαγαζιά κλείνουν, άλλα ανανεώνονται, και άλλα ξαναγεννιούνται με νέα ονόματα, νέα concepts και μια διαφορετική φιλοσοφία. Τα τελευταία χρόνια, πολλά γνώριμα spots άφησαν πίσω την παλιά τους ταυτότητα για να κάνουν χώρο σε κάτι φρέσκο.

Είτε πρόκειται για μπαρ που μετατράπηκαν σε εστιατόρια, είτε για all-day cafes που πήραν τη θέση αγαπημένων στεκιών, οι αλλαγές είναι διαρκείς. Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύπτουμε τα πιο ενδιαφέροντα openings που πρέπει να ανακαλύψεις.

Fonda Cubana

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί όπου παλαιότερα βρισκόταν το Cinco de Mayo, το Fonda Cubana φέρνει την αυθεντική εμπειρία της Καραϊβικής. Αυτό το νέο στέκι συνδυάζει τη ζωντάνια της Καραϊβικής με τη ζεστή φιλοξενία, δημιουργώντας έναν χώρο όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν signature cocktails, αυθεντικές γεύσεις και ρυθμούς που τους ταξιδεύουν.

Η διακόσμηση του χώρου αποπνέει την ατμόσφαιρα της Αβάνας, με πολύχρωμες πινελιές, vintage αφίσες και έπιπλα που θυμίζουν τις παλιές fondas της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Η μουσική, με έμφαση στους κουβανέζικους και λατινοαμερικάνικους ρυθμούς, δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό για μια βραδιά γεμάτη χορό και διασκέδαση. Στην μπάρα, οι bartenders του Fonda Cubana δημιουργούν κλασικά και πρωτότυπα cocktails, όπως το Mojito και το Daiquiri, χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά και premium ρούμια αλλά και πειραγμένες δημιουργίες όπως το Hotel Nacional και το Rum & Coke.


Το μενού ακολουθεί τη φιλοσοφία του bar food με γεύσεις όπως τα Veggie Rolls και τα Platan Chips, αλλά και τα πιο παραδοσιακά Cubanos Sandwich, Empanadas και Arayes, όλα δημιουργίες του Χάρη Νικολούζου. Το Fonda Cubana έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει γεύση, μουσική και ατμόσφαιρα, μεταφέροντας τους επισκέπτες του σε μια άλλη εποχή και τόπο.

Marantona

Στην Αργυρούπολη, εκεί που κάποτε βρισκόταν το Fabricca, ένα από τα πιο δημοφιλή spots της περιοχής, τώρα παίζει μπάλα το Marantona. Με έμπνευση από τον θρυλικό Ντιέγκο Μαραντόνα, το νέο μπαρ φέρνει μια pop αισθητική, ζωντανή ατμόσφαιρα και δυνατά cocktails, δημιουργώντας έναν χώρο που ξεφεύγει από τα κλασικά νότια στέκια. Πίσω από το Marantona βρίσκεται ο Ξαβιέ Μισαηλίδης, γνωστός από το Holy Spirit και το Mai Tai, που ξέρει καλά πώς να στήνει μπαρ με χαρακτήρα.

Ο χώρος ισορροπεί ανάμεσα στο industrial και το pop art, με εντυπωσιακές neon επιγραφές, μαρμάρινη μπάρα και στοιχεία που φτιάχνουν μία υπέροχη ατμόσφαιρα η οποία σε παρακινεί να περάσεις καλά και να διασκεδάσεις. Με mainstream μουσικές, δυνατή ενέργεια και urban χαρακτήρα, το Marantona φέρνει φρέσκο αέρα σε μια γνώριμη γειτονιά.

Άσωτος

Στην καρδιά του Παγκρατίου, στην πλατεία Προσκόπων, εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν το Frater & Soror, το εστιατόριο Άσωτος φέρνει μια «αλήτικη» προσέγγιση στην ελληνική κουζίνα. Δημιουργός του είναι ο σεφ Μιχάλης Μερζένης, γνωστός για την ικανότητά του να συνδυάζει παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες πινελιές. Η διακόσμηση του χώρου συνδυάζει βιομηχανικά στοιχεία με ζεστές λεπτομέρειες, δημιουργώντας μια φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Εμφανή μπετά, λευκά τραπεζομάντιλα και μια εντυπωσιακή μπάρα που τη θυμόμαστε από το Frater, συνθέτουν το σκηνικό, ενώ ο σωστός φωτισμός προσθέτει μία μυσταγωγική αίσθηση. Το μενού του «Ασώτου» εστιάζει σε ελληνικές γεύσεις με μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Ξεχωρίζουν πιάτα όπως το τραγανό παστίτσιο σε φύλλο με κρέμα αρσενικού Νάξου, τρούφα και μοσχοκάρυδο, καθώς και το κοτόπουλο με άγρια μανιτάρια.


Επιπλέον, η χρήση υλικών όπως το labneh, το μπαχαρικό dukkah και η harissa προσδίδουν μια ανατολίτικη νότα στις δημιουργίες του σεφ. Η κάβα του εστιατορίου είναι προσεγμένη, με επιλογές που συνοδεύουν ιδανικά τα πιάτα, ενώ η μπάρα προσφέρει μια φιλική ατμόσφαιρα για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα ποτό με ζωηρή μουσική και νόστιμα συνοδευτικά. Ο Άσωτος έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις, προσφέροντας μια αυθάδη και παιχνιδιάρικη προσέγγιση στην ελληνική κουζίνα, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γαστρονομικούς προορισμούς της Αθήνας. Το έχεις καταλάβει αυτό, μιας και το timeline σου είναι γεμάτο από stories από εκεί και δεν μπορείς να βρεις καθόλου εύκολα τραπέζι.

Ma Che Vuoi

Το Ma Che Vuoi έφερε έναν αέρα αυθεντικής ιταλικής spritzeria στο κέντρο της Αθήνας, καταλαμβάνοντας τον χώρο όπου προηγουμένως φιλοξενούνταν το Senios, το Loco και το Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ. Στην οδό Καλαμιώτου 15, εκεί που κάποτε απολαμβάναμε διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες, τώρα ζούμε την ιταλική φιλοσοφία στα καλύτερά του. Ο σεφ Μάριος Ματζοράκης ηγείται της κουζίνας, δημιουργώντας πιάτα που τιμούν την ιταλική παράδοση.

Όλα είναι χειροποίητα: από τα αλλαντικά και το ψωμί μέχρι τα φρέσκα ζυμαρικά. Η ζύμη της πίτσας, 48ωρης ωρίμανσης ναπολιτάνικης φιλοσοφίας, ψήνεται σε φούρνο που δεσπόζει στη σάλα, προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις. Στην μπάρα, το Ma Che Vuoi δίνει έμφαση στο aperitivo, με μια προσεγμένη λίστα από αυθεντικά ιταλικά spritz. Από το κλασικό Aperol Spritz μέχρι δημιουργικές παραλλαγές με νότες εσπεριδοειδών και βοτάνων, κάθε ποτό αποτυπώνει την ιταλική ψυχή. Το Ma Che Vuoi δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο, αλλά ένας προορισμός όπου το φαγητό και το ποτό γίνονται μια καθημερινή γιορτή, τιμώντας την ιταλική παράδοση και το dolce far niente.

Λούza

Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης 4, εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν το Luminous, η Λούza Spritzeria φέρνει έναν αέρα ελληνικού aperitivo στην πόλη. Από τα μέσα Νοεμβρίου, αυτό το νέο στέκι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με την ελληνική του προσέγγιση στο spritz και τα συνοδευτικά του. Η διακόσμηση του χώρου είναι βιομηχανικά μίνιμαλ με ιδιαίτερες πινελιές, ενώ τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο προσφέρουν μια χαλαρή ατμόσφαιρα.

Το όνομα «Λούza» εμπνέεται από το παραδοσιακό μυκονιάτικο αλλαντικό, υποδηλώνοντας την ελληνική κατεύθυνση του μαγαζιού. Στο μενού, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ελληνικές γεύσεις όπως λαδένια Κιμώλου σε δύο εκδοχές, μπρουσκέτες με ελληνικά τυριά και μαρμελάδες, καθώς και καρπάτσιο ντομάτας με πίκλα κρεμμυδιού, καπαρόμηλο και μοτσαρέλα. Στην κάβα, η Λούza προσφέρει κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, κλασικά aperitivi και signature spritzes. Ξεχωρίζουν το Cappuccino Spritz με προσέκο, βότκα, λικέρ καφέ και κρέμα, καθώς και η λευκή εκδοχή του Negroni.


Κάθε Κυριακή, η Λούza διοργανώνει live jazz street sessions, προσθέτοντας μια μουσική νότα στην εμπειρία του aperitivo στο κέντρο της πόλης.