Τα νοστιμότερα cocktails με ελαιόλαδο στην πόλη
Ένα γαστρονομικό συστατικό βρήκε τον δρόμο του προς τις μπάρες.
- 21 ΔΕΚ 2024
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει το ελαιόλαδο σαν βασικό συστατικό στις κουζίνες. Μπορεί να έχουμε μάθει για το εξαιρετικά παρθένο και τα ευεργετικά οφέλη του. Μπορεί για εμάς να είναι ένα απαραίτητο συστατικό σε κάθε οικιακή κουζίνα. Όμως, μπορούμε να πιούμε cocktails με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να είναι ανάμεσα στα βασικά συστατικά του; Κι όμως, γίνεται και μάλιστα πολύ έντονα τον τελευταίο καιρό.
Το ελαιόλαδο αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη για να στρογγυλέψεις τις έντονες γεύσεις, ενώ προσδίδει σώμα και μια υπέροχη υφή στο τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί το λάδι με το νερό να μην αναμειγνύονται, όμως το λάδι με το αλκοόλ δένουν αρκετά καλά και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το πετύχεις.
Ο πιο διαδεδομένος είναι το fat wash, το οποίο είναι ιδανικό για μεγάλες ποσότητες αλλά χρειάζεται και αρκετό χρόνο. Απλά αναμειγνύεις την αλκοολική βάση με το ελαιόλαδο και το αφήνεις για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Μετέπειτα τοποθετείς το μείγμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μέχρι το λάδι να στερεοποιηθεί. Αμέσως μετά, αφαιρείς το στέρεο μέρος και το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα γεμάτο γεύση και σώμα.
Πάμε όμως να δούμε που θα πιούμε τα ωραιότερα cocktails με ελαιόλαδο στην Αθήνα.
Line
To Line το αγαπάμε και μας κάνει συνεχώς υπερήφανους. Εκτός όμως από την υπέροχη ατμόσφαιρα και τη μοναδική αισθητική, το Line έχει και εκπληκτικά cocktails. Στο τεράστιο εργαστήριο, ο Μιχαήλ Άγγελος Ζεϊμπέκης και ο Γιάννης Βαβαδάκης μαζί με την bar manager Νόρα Κούφου, αλλάζουν τον cocktail κατάλογο κάθε 60 μέρες.
Αυτό συμβαίνει μέσα από μια άκρως δυναμική και δημιουργική διαδικασία, αφού στόχος είναι πάντα να περικλείονται leftovers δικά τους αλλά και της κουζίνας και άξονας είναι η δημιουργία όσο το δυνατόν μικρότερου αποτυπώματος. Ανάμεσά τους βρίσκεται το The Cucumber Martini, το οποίο μας είχε απασχολήσει και όταν μιλήσαμε στα cocktails με αγγούρι, όμως τώρα ένα άλλο συστατικό μάς κάνει να ασχοληθούμε μαζί του.
Αυτό είναι το ελαιόλαδο, το οποίο συνδυάζεται με ό,τι έχει μείνει από πρασινάδα στην κουζίνα, αγγούρι, μαύρο πιπέρι, εσπεριδοειδή και φυσικά gin. Είναι ένα cocktail δροσερό που το ελαιόλαδο του δίνει σώμα και δένει τέλεια όλα τα υλικά.
LINE
- Αγαθοδαίμονος 37, Πετράλωνα
- 2117507185
Α for Athens
Αυτόν τον κατάλογο τον λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που τον έπιασα στα χέρια μου. Όταν τον δοκίμασα κιόλας, η λατρεία έγινε έρωτας. Η Αγάπη Πετροπούλου με μαεστρικό τρόπο κατάφερε να συνδυάσει φαντασία, μοναδικό concept, γεύσεις που σου γράφονται στο μυαλό και δημιουργίες που δεν περίμενες να αντικρίσεις.
Το θέμα του όπως έχουμε ξαναπεί είναι το συναίσθημα και η λογική και ένα από τα cocktails είναι το The Hermit, το οποίο εμπνεύστηκε το όνομά του από τους μοναχούς ερημίτες οι οποίοι αφιερώνουν τη ζωή τους στον θεό και προσεύχονται. Το cocktail που συνδυάζεται με αυτή την πλευρά της προσωπικότητας και του συναισθήματος είναι ένα Dirty Martini το οποίο μοιάζει με τα ποτά που έφτιαχναν οι μοναχοί στα μοναστήρια.
Το Hermit έχει σαν βάση vodka fat washed με ελαιόλαδο, μεσογειακό vermouth με Vidiano Oenops, τοματίνια που έχουν περάσει γαλακτική ζύμωση, Manzanilla sherry, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαύρο πιπέρι, κάππαρη, αλάτι, ζάχαρη. Ένα cocktail που αποτελεί ύμνο στη φινέτσα και το στυλ μέσα από ένα μεσογειακό πρίσμα αναδεικνύοντας τα βότανα και τα συστατικά της περιοχής.
Α FOR ATHENS
- Μιάουλη 2, Μοναστηράκι
- 2103244244
Alelia bar
Το μπαρ Alelia αποτελεί το κεντρικό bar του One & Οnly Aesthisis στη Γλυφάδα. Εντυπωσιακή διακόσμηση με κεντρικό στοιχείο την ελιά, μιας και η μπροστινή του πλευρά καλύπτεται από ξύλο ελιάς, ενώ και το όνομά του παραπέμπει σε αυτό. Bar Manager είναι ο Οδυσσέας Σγουρόπουλος ο οποίος έχει επιμεληθεί και τον κατάλογο των cocktails και εκτός από ενδιαφέρουσες επιλογές για κάθε γούστο έχει και μερικά cocktails τα οποία έχουν σαν συστατικά βότανα που καλλιεργούνται στον περιβάλλοντα χώρο του One & only Aesthisis.
Ανάμεσα στα cocktails, το Μartini a la grecque το οποίο είναι αυτό που λέει το όνομά του. Ένα Martini με ελληνικό χαρακτήρα. Gin, house blend vermouth, ελιά, ούζο, ντομάτα και θυμάρι. Ένα πεντανόστιμο, dry martini το οποίο έχει έντονο τον μεσογειακό-ελληνικό χαρακτήρα.
ONE&ONLY AESTHESIS
- Λεωφόρος Ποσειδώνος 58, Γλυφάδα
- 2166861000
Humain
Μερικές φορές ένας κατάλογος cocktail είναι πολλά παραπάνω από ένα χαρτί που παρουσιάζει τις διαθέσιμες signature δημιουργίες. Μερικές φορές εμπλέκει όλες τις αισθήσεις και γίνεται πραγματικά μία μοναδική εμπειρία. Ένας τέτοιος κατάλογος όπως έχουμε ξαναπεί είναι κι αυτός που έχουν φτιάξει ο Δημήτρης Καραπάνος και ο Βασίλης Σγουρομάλλης στο εστιατόριο Humain.
Μόλις καθίσεις στο τραπέζι σου προσφέρουν ένα σφηνάκι από τη non alcohol δημιουργία τους και αφήνουν στο τραπέζι σου μία βάση με 8 κύβους. Όλοι τους έχουν διαφορετικό χρώμα και υφή μιας και είναι από διαφορετικό υλικό. Κάθε ένας όμως ταυτίζεται απόλυτα με τα cocktail που έχουν δημιουργήσει. Ανάμεσά τους το T.3.03 το οποίο αποτελεί και τον τρίτο κύβο ο οποίος ήταν βαρύς και στιβαρός ενώ ήταν φτιαγμένος από μάρμαρο. Μπροστά σου φτάνει ένα Negroni με βασιλικό, ελαιόλαδο και raspberry. Φρεσκάδα, αρώματα σε έναν negroni που το ελαιόλαδο δίνει ακόμα περισσότερο σώμα και δένει μαεστρικά τα υπόλοιπα υλικά.
HUMAIN
- Άγρας 43, Παγκράτι
- 2107010040
Proveleggios
Ο Proveleggios είναι ένα εστιατόριο που μπορεί να άνοιξε με θόρυβο, αλλά αθόρυβα έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα των γαστρονομικών aficionados της πόλης. Μπορεί να μην έχω δοκιμάσει ακόμα τη νέα προσπάθεια στην κουζίνα με τον ταλαντούχο Αλέξανδρο Καρακατσάνη, όμως τα cocktails εδώ έχουν τη δική τους ιστορία. Από τα χέρια της Πόπης Σεβαστού δοκιμάζουμε cocktails που έχουν μπρίο, ενδιαφέρον, μαγεία και χαμόγελο. Όταν λέω χαμόγελο, εννοώ ότι σε κάθε γουλιά σου προκαλούν χαμόγελο όπως το Dry Martini το οποίο έρχεται κατευθείαν από τον καταψύκτη και έχει και vodka και london dry gin, house vermouth, σέλινο και καμένο λεμονόλαδο.
PROVELEGGIOS
- Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
- 210-5234749
Bungalow 7
Ένα ακόμα αγαπημένο μας μπαρ είναι το Bungalow 7 στη Γλυφάδα. Μοναδική θέα στη θάλασσα, ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα και 60s-70s ατμόσφαιρα σε έναν classy και flirty χώρο. Πίσω από τα cocktails, τη δημιουργία αλλά και την ολική επίβλεψη βρίσκονται ο Δημήτρης Καραπάνος και ο Βασίλης Σγουρομάλλης. Το μενού ξεκινάει με μια παραλλαγή Negroni. Το όνομά του Hyogo και περιέχει Campari, Cinzano Rosso 1757, London Dry Gin, Shiso, λάδι και χυμό λεμόνι.Πάρα πολύ μεσογειακό και γαστρονομικό όπως τα περισσότερα ποτά του καταλόγου.
BUNGALOW 7
- Λεωφόρος Ποσειδώνος 58, Γλυφάδα
- 2111907001