© Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα ονόματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Stegi.Radio Takeover

Για τρεις μέρες, το κτίριο της Στέγης παραδίδεται σε έναν μουσικό μαραθώνιο με DJ sets και ζωντανές εμφανίσεις, μεταφέροντας ήχους και ρεύματα που συνιστούν την πρωτοπορία σήμερα στη Μεσόγειο και διεθνώς.

Όπως μετακινούνται οι πληθυσμοί στη Μεσόγειο, έτσι μετακινούνται και οι μουσικές. Με αυτή τη σκέψη στον πυρήνα της πρωτοβουλίας, τρία χρόνια πριν, διοργανώθηκε ένα μουσικό φεστιβάλ στο κέντρο της πόλης, το οποίο αργότερα καρποφόρησε έναν διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό με σταθερή παρουσία και συνεχές πρόγραμμα, είκοσι τέσσερις ώρες τη μέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Πίσω από το εγχείρημα και την ιδέα βρίσκονταν οι Voltnoi & Quetempo, και σε συνεργασία με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση ανέπτυξαν μια ανοιχτή πλατφόρμα, που έλειπε από το τοπίο.

Μια πλατφόρμα η οποία φέρνει κοντά όσους παράγουν μουσική και όσους αγαπούν να ψάχνονται στη μουσική σήμερα, με έμφαση, όπως είχε δηλώσει το ντουέτο στο Magazine του News24/7, «στη λεγόμενο πολιτισμική περιφέρεια, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική». Μέχρι σήμερα, στο διαδικτυακό σύμπαν αυτής της πλατφόρμας που διαρκώς διαστέλλεται, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 160 παραγωγοί και έχουν αναρτηθεί (και είναι διαθέσιμες on demand) διαθέσιμες πάνω από 5.000 αρχειοθετημένες εκπομπές με ονόματα που θα ήθελες να είχες ανακαλύψει νωρίτερα.

Έτσι, ο διαδικτυακός σταθμός που ονομαζόταν αρχικά Movement Radio και αργότερα Stegi.Radio, εξελίχθηκε σε ένα ανοιχτά προσβάσιμο καταφύγιο για τις εύκολες και δύσκολες ώρες. Τώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση μιας τριετίας αεικίνητης πορείας, διοργανώνεται το φεστιβαλικό Stegi.Radio Takeover, με το κτίριο του οργανισμού στη Συγγρού να παραδίδεται σε δεκάδες παραγωγούς, έχοντας πρώτα μεταμορφωθεί ριζικά για την περίσταση – μεταξύ άλλων, τα καθίσματα αφαιρέθηκαν από την κεντρική σκηνή, έφυγαν τα μάρμαρα από το φουαγιέ και διαμορφώθηκαν νέα πολύχρωμα chill-out rooms, προκειμένου να φιλοξενηθεί μια «περιπετειώδη και εκστατική μουσική γιορτή με DJ sets, ζωντανές εμφανίσεις, προβολές και συνεντεύξεις, αλλά και live broadcast».

Θρυλικοί καλλιτέχνες από το εξωτερικό, μουσικοί της νέας ελληνικής σκηνής, καταξιωμένα συγκροτήματα, παραγωγοί και DJs νέας γενιάς αναλαμβάνουν να δώσουν νέα διάσταση στη Στέγη για τρεις μέρες (2-4/2), από αργά το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, μέσα από το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του Stegi.Radio.

Ενεργοποιούνται παράλληλα όλοι οι όροφοι, με back2back πρόγραμμα, και εμείς επιλέγουμε παρακάτω τα ονόματα που ξεχωρίζουν μέσα στον μουσικό μαραθώνιο, ονόματα που δεν πρέπει να χάσεις, επειδή βρίσκονται πάνω στο κύμα, διαμορφώνοντας τη μουσική ταυτότητα του σήμερα.

Afrodeutsche

Το όνομα Afrodeutsche, το οποίο υιοθέτησε η Henrietta Smith-Rolla με το ντεμπούτο της το 2018, δηλώνει περήφανα την ταυτότητα που διαμόρφωσε τόσο την ίδια όσο και την πολυσυλλεκτική ηλεκτρονική μουσική της: Αφρογερμανή, με κύριο στοιχείο επάνω στα decks την αφροτουρισμό electro αλλά και τη γενικότερη underground σκηνή του Ντιτρόιτ των 90s, που μετέφερε μια μορφή αντίστασης μέσα από τη μουσική. Πολύ γρήγορα βρήκε την αναγνώριση που της άξιζε, εντός Μεγάλης Βρετανίας και διεθνώς, με τα sets της να γνωρίζουν αποθέωση.

  • Σάββατο 3 Φεβρουαρίου | Κεντρική Σκηνή | 01:00 – 03:00

Phelimuncasi

Μία up to date περίπτωση από το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής που αρθρώνει λόγο και μουσική πάνω στην παράδοση του toyi-toyi – ενός χορού ενδυνάμωσης, διαμαρτυρίας και αγώνα, που συνοδεύεται από ρυθμική μουσική (εύρημα των διαδηλωτών κατά του απαρτχάιντ). Το όνομα της μπάντας στην κυριολεξία σημαίνει «πίνεις αυτό που κρατάς στα χέρια σου με καλαμάκι μέχρι να το τελειώσεις», κάτι ανάλογο δηλαδή με το feeling που επιδιώκουν με τη μουσική τους.

  • Σάββατο 3 Φεβρουαρίου | Κεντρική Σκηνή | 00:15 – 01:00

Anna Vs June

Το Anna Vs June είναι από τα πρότζεκτ που εισβάλλουν στο μυαλό σου και αδυνατούν να βγουν. Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές της συνεργασίες, η Άννα Παπαϊωάννου διαγράφει μια εντελώς προσωπική εξερεύνηση πάνω στην ελληνική παραδοσιακή μουσική μέσα από λούπες και συνθεσάιζερ, με την αιθέρια φωνή της συχνά σε συνδυασμό. Το υπερβολικά απολαυστικό και συχνά μυσταγωγικό αποτέλεσμα αγγίζει απευθείας τη διαχρονικότητα.

  • Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου | Μικρή Σκηνή | 22:15 – 23:00

 Prison Religion

Δυστοπική τέκνο ή νέας γενιάς punk rock; Το ντουέτο από τη Βιρτζίνια προσφέρει μια εκτόνωση, ενώ παράλληλα ορθώνει μπροστά μας έναν καθρέφτη για το πού βρισκόμαστε ως κοινωνία σήμερα, όπως έχει γραφτεί εύστοχα για τους Prison Religion. Και το κάνουν ουρλιάζοντας. Η μουσική τους μοιάζει με μια καταρρακτώδη βροχή που από το 2016 ενώνει ραπ, τέκνο, noise και hardcore punk, στοχεύοντας τελικά στην κάθαρση.

  • Σάββατο 3 Φεβρουαρίου | Εκθεσιακός Χώρος | 22:15 – 01:00

Helena Hauff

Την τελευταία πενταετία αναγνωρίζεται διεθνώς ως σύγχρονη ιέρεια της dance μουσικής, και αν κάτι κάνει αναμφισβήτητα τη Γερμανίδα Helena Hauff να ξεχωρίζει από τις δεκάδες συναδέλφους της οι οποίες διεκδικούν τον ίδιο τίτλο, είναι ότι ενδιαφέρεται μόνο για τη μουσική και όχι το glam. Διακρίνεται για το σκληρό, κοφτερό electro-techno το οποίο παράγει αποκλειστικά με αναλογικό εξοπλισμό. Όσοι έχουν βρεθεί σε δικό της set, αναφέρουν τη σαρωτική της ενέργεια.

  • Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου | Κεντρική Σκηνή | 23:00 – 00:30

Alessandro Cortini

Το πιο διάσημο από τα ονόματα της τρέχουσας λίστας. Ο Ιταλός πολυοργανίστας και παραγωγός Alessandro Cortini συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής, έχοντας γίνει πιο γνωστός με τις στοιχειωμένες, ατμοσφαιρικές συνθέσεις κινηματογραφικής αισθητικής. Μέσα στα χρόνια, έχει παρασκευάσει σειρά από συνθεσάιζερ, προκειμένου να βρει εκείνο πάνω στο οποίο θα εξελίξει περισσότερο τη δημιουργικότητά του. Και έτσι, παρέμεινε σε μια διαδικασία διαρκούς εξέλιξης επάνω στη μουσική.

  • Κυριακή 4 Φεβρουαρίου | Κεντρική Σκηνή | 22:15 – 23:00

Εδώ θα βρεις αναλυτικά το πρόγραμμα του Stegi.Radio Takeover.

Exit mobile version