Τα ξενοδοχεία της Αθήνας φέρνουν τέχνη, BBQ και ταλαντούχους σεφ
Τα ξενοδοχεία της πόλης φροντίζουν να κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις εξόδους μας συνδυάζοντας φαγητό, τέχνη και διασκέδαση.
- 25 ΣΕΠ 2024
Με πολυαισθητηριακό τρόπο προσεγγίζεται πια το φαγητό και τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, που έχουν γίνει πια σημαντικό κομμάτι της εγχώριας γαστρονομίας, το επιβεβαιώνουν. Φαντάσου να επισκέπτεσαι ένα εστιατόριο για να περιηγηθείς ανάμεσα σε έργα τέχνης σαν να βρίσκεσαι σε μία γκαλερί. Ή να απολαμβάνεις ένα BBQ με φίλους που φέρει την υπογραφή ενός βραβευμένου σεφ. Μπορείς να ζήσεις και τις δύο εμπειρίες και ακόμα περισσότερες, καθώς τα ξενοδοχεία της πόλης φροντίζουν να κάνουν πιο ενδιαφέρουσες τις εξόδους μας.
Έναν κύκλο καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων στο εστιατόριο Αrt Lounge στον 7ο όροφο και σε διάφορα άλλα επιλεγμένα σημεία του ξενοδοχείου, ξεκινάει το New Hotel, με τον γενικό τίτλο Contemporary Artists at New Museum Hotel in Athens. Σκοπός του προγράμματος είναι να προάγει τη σύγχρονή καλλιτεχνική δημιουργία, συνδυάζοντάς τη με τη συνεχή και απρόβλεπτη αναδιαμόρφωση ορισμένων χώρων του ξενοδοχείου.
Η πρώτη διοργάνωση έχει ως τίτλο Forever is composed of Nows / Το Για Πάντα αποτελείται από Πολλά Τώρα με έργα των καλλιτεχνών Πέτρου Μώρη και Μαλβίνας Παναγιωτίδη. Τα έργα εγκαθίστανται στη ρεσεψιόν και το Art Lounge δημιουργώντας μικρόκοσμους μέσα στους εναλλασσόμενους κόσμους του ξενοδοχείου: Κάτω από τις λείες και αστραφτερές επιφάνειες, μυθολογικά πλάσματα (μοιάζει να) είναι έτοιμα να ξυπνήσουν, λεπτά μπερδεμένα νήματα περιπλανώνται στους τοίχους, διάσπαρτοι αντίλαλοι παγιδεύονται σε ράφια του χρόνου, αρχαιολογικά θραύσματα διαταράσσουν τους διαδρόμους.
Τα γλυπτά του Πέτρου Μώρη αναδύονται ως σύνθεση αρχαϊκών αναμνήσεων, γεωλογικής ύλης και απόκοσμων τεχνουργημάτων. Τόσο το ανατομικό δίπτυχο “Vein I and II” και το “Times Circle”, όσο και το “Future Bestiary (Sphinx)” παραπέμπουν σε μια ανορθολογική και απωθημένη πτυχή της αρχαιότητας. Τα γλυπτά της Μαλβίνας Παναγιωτίδη επαναφέρουν την αράχνη ως σύμβολο και φορέα ευρύτερων συστημάτων αντίληψης και αναδημιουργίας του κόσμου.
Εκλέρ με κρέμα καραμέλας, καραμέλα βουτύρου, βουτηγμένο σε magnum καραμελωμένης λευκής σοκολάτας, ένα ιδιαίτερο τιραμισού με κρέμα φιστίκι και μους μασκαρπόνε με πάστα από φιστίκι Αιγίνης, basque cheesecake, soft cookies και μους βανίλια Μαδαγασκάρης με τραγανή βάση καρύδας, μαρμελάδα από κόκκινο ροδάκινο, πραλίνα αμυγδάλου και ροδάκινα περασμένα στη σχάρα ανήκουν στις καινούργιες, γλυκιές δημιουργίες που προτείνει ο pastry chef Νίκος Τσόλης, ως νέο μέλος της ομάδας του NJV Athens Plaza.
Η πορεία του στη ζαχαροπλαστική ξεκίνησε το 2012 εργαζόμενος στο εστιατόριο Σπονδή ως μαθητής. Είχε την τιμή να συνεργαστεί με αρκετούς σεφ με αστέρια Michelin και να ταξιδέψει στη Γαλλία για να δει από κοντά όλα όσα θαύμαζε από τα βιβλία και το διαδίκτυο. Με την επιστροφή του στην Αθήνα, ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό του εργαστήριο στο σπίτι του για να μπορεί να κάνει όλες τις δοκιμές και τους πειραματισμούς που επιθυμούσε. Αγαπημένα του υλικά είναι η σοκολάτα και το αλεύρι.
Η επαγγελματική του πορεία συνεχίστηκε σε ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ελλάδας όπως στο Lycabettus restaurant στη Σαντορίνη, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens στη Βουλιαγμένη.
Ένας ακόμα νέος σεφ κάνει την εμφάνισή του στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή. Το Pasithea Rooftop Bar Restaurant, είναι το ολοκαίνουριο all day εστιατόριο στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου The Athenaeum, και το μενού του υπογράφει ο Βαγγέλης Νίκας.
Άρτι αφιχθείς από το Λονδίνο, έχοντας συνεργαστεί με διεθνείς αλυσίδες πολυτελών ξενοδοχείων ανά τον κόσμο και με θρύλους της παγκόσμιας γαστρονομίας όπως ο Alain Ducasse, ο Huston Blumenthal και ο Daniel Humm, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί του εικόνες και εμπειρίες από μαγειρικά ταξίδια ανά τον κόσμο τα οποία δημιούργησαν τη μαγειρική του κουλτούρα και παιδεία.
Στόχος της μαγειρικής ομάδας του εστιατορίου είναι να παρουσιάσει μια φίνα κουζίνα αξιοποιώντας ποιοτικά προϊόντα ελληνικής παραγωγής, με σεβασμό προς τον πελάτη και το περιβάλλον μειώνοντας στο ελάχιστο το food waste. Εκτός από την εντυπωσιακή θέα στην πόλη, μια ακόμα έκπληξη σε περιμένει στο εστιατόριο και συγκεκριμένα στην είσοδό του που φιγουράρουν τα μοντέρνα γλυπτά με χρωματιστά led του γνωστού καλλιτέχνη Sake.
Ραντεβού για μπάρμπεκιου δίνεται κάθε Πέμπτη στο Ora δίπλα στη θάλασσα, με τους επισκέπτες του One & Only Aesthesis να νιώθουν σαν μια μεγάλη παρέα που μαζεύτηκε για φαγητό, κουβέντα και μουσική. Το μενού περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία εκλεκτών κρεατικών, από black angus striploin μέχρι rib eye και αρνίσια παϊδάκια, αλλά και ψάρια και θαλασσινά και όλα εκείνα τα εδέσματα που παραδοσιακά συνοδεύουν τα ψητά σε όλες τις κουζίνες του κόσμου και στην ελληνική ειδικότερα.
Το Ora, που σημαίνει «ώρα» ή «χρόνος» στα ελληνικά και «τώρα» στα ιταλικά, φέρει την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι, βραβευμένου με αστέρι Michelin για το εστιατόριο Botrini’s. Τα μενού που έχει σχεδιάσει ο σεφ είναι εμπνευσμένα από τη δική του παιδική ηλικία στην Κέρκυρα, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Ισπανία και όχι μόνο. Περιλαμβάνουν γευστικά πιάτα με πρωταγωνιστές τα τοπικά, ολόφρεσκα υλικά, σχεδιασμένα για να μοιράζονται όλοι μαζί.