ΓΕΥΣΗ

Τηγανήτες σαν της γιαγιάς, tapas και cocktails – Τι νέο θα βρεις στα μαγαζιά της Αθήνας

Τα γαστρονομικά νέα της πόλης περιλαμβάνουν μαγαζιά που ανανεώθηκαν, αλλαγές σε μενού και νόστιμες προσθήκες σε φαγητό και ποτό.

Πού τρως αυγά μάτια με ωραία θέα; Σε ποιες μπάρες συνδυάζεις νόστιμο bar food, κρασιά και cocktails; Λιγουρεύεσαι γαρίδες cocktail με εσάνς παλιάς αθηναϊκής αίγλης; Τα γαστρονομικά νέα της πόλης περιλαμβάνουν μαγαζιά που ανανεώθηκαν, αλλαγές σε μενού και νόστιμες προσθήκες σε φαγητό και ποτό.

Πρωινό με θέα

Με την πανοραμική θέα που προσφέρει η Αθηναϊκή Ταράτσα (Μητροπόλεως 60) κι ένα πρωινό εμπνευσμένο από την παράδοση, όπως το έχει επιμεληθεί ο executive chef Αλέξανδρος Καρακατσάνης, έχεις έναν λόγο παραπάνω να μην παρακάμψεις το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Τα προϊόντα έρχονται από παραγωγούς, από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, όπως το γιαούρτι από το Καρπενήσι και η γραβιέρα Νάξου, και ο σεφ δημιουργεί συνταγές οικείες και αγαπημένες. Τα μέλη της ομάδας ανατρέχουν ακόμα και στις συνταγές των γιαγιάδων τους και κάπως έτσι τρως παραδοσιακές τηγανήτες με καρύδια και μέλι. Πιάτα με αυγά σε διαφορετικές εκδοχές, κουλούρι Θεσσαλονίκης και ζυμωτό ψωμί ταιριάζουν με φρέσκους χυμούς και καφέ.

Κρασί και tapas για το απόγευμα

Με ανανεωμένη και πλούσια λίστα κρασιών, νόστιμες προσθήκες tapas πιάτων και καλή μουσική υποδέχεται το NiDo (Λεβέντη 5, Κολωνάκι) τον χειμώνα. Κρυμμένο στο στενό της Λεβέντη, αυτή η «φωλιά» άνοιξε πριν ενάμιση χρόνο, από την ομάδα του Simul. Η Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου, ο Γιώργος Γασπαρινάτος, ο σομελιέ Τριαντάφυλλος Λούζης και ο σεφ Νίκος Θωμάς είχαν στο μυαλό τους ένα στέκι με ωραία ατμόσφαιρα, ιδανικό για τα απογεύματα μετά τη δουλειά. Και το πέτυχαν.

Εδώ, τα πιάτα μπαίνουν στη μέση, με διάθεση να μοιραστούν ανάμεσα σε όλη την παρέα. Η φετινή μικρή κάρτα περιλαμβάνει εκπλήξεις, όπως το κουνουπίδι με vinaigrette από kombu- wasabi και φιστίκι Αιγίνης, η τηγανιτή τερίνα πατάτας με ketchup από πιπεριά Φλωρίνης και παστό κρόκος αυγού και η πικάνια αρνί. Στο κρασί, ο σομελιέ έχει δημιουργήσει μία ευέλικτη wine list, που αλλάζει και εμπλουτίζεται συχνά. Θα ανακαλύψεις περίπου 80 ετικέτες με 12 από αυτές να σερβίρονται και σε ποτήρι.

Comfort fine dining και cocktails για δείπνο

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Athens Social βρίσκεται πλέον το ανανεωμένο IT+

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Athens Social στη Βουκουρεστίου στεγάζεται εδώ και λίγες εβδομάδες το IT+ και μας συστήνεται με πιο σκούρες αποχρώσεις, το μάρμαρο να πρωταγωνιστεί και γεωμετρικό στήσιμο. Μια νέα κάρτα βραδινού προτείνει ο Κώστας Γαλανόπουλος, πάντα εναρμονισμένη με τη νοστιμιά της καθαρής πρώτης ύλης, αλλά με μια comfort fine dining ματιά. Beef tataki με edamame, mafaldine pasta με κυανό τυρί και κοπές είναι μερικές από τις επιλογές.

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει προτάσεις από αμπελώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη ενώ η εντυπωσιακή μπάρα γίνεται προορισμός για after work drinks. Η λίστα των cocktails, εμπνευσμένη από τον bartender Γιάννη Σαμαρά του (Κύριος μπαρ) παντρεύει τον κατάλογο του βραδινού και μια σειρά από finger food με κλασικές επιλογές εκτελεσμένες με μία πρωτότυπη ματιά.

Ένα γαστρονομικό ταξίδι 150 χρόνων

Η αθηναϊκή σαλάτα, το πιάτο σύμβολο της αστικής κουζίνας του 1970, οι λαχανοντολμάδες, το συντριβάνι από γαρίδες cocktail, η νουγκατίνα, που ταξίδεψε από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αυλές στα αθηναϊκά σαλόνια, βρίσκονται ανάμεσα στις προτάσεις του νέου επετειακού μενού του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, που γιόρτασε πρόσφατα 150 χρόνια παρουσίας στην Αθήνα. Το μενού (διαθέσιμο έως και τις 31/12 στο Winter Garden City Lounge) είναι εμπνευσμένο από την αστική κουλτούρα της παλαιάς Αθήνας.

Αναβιώνοντας συνταγές από τα μέσα του 20ού αιώνα, το μενού που υπογράφει ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης αναδεικνύει τη γαστρονομική κληρονομιά του ξενοδοχείου, με πιάτα που πρωταγωνίστησαν σε ιστορικά δείπνα κατά τα 150 Χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του. Παράλληλα, μπορείς να απολαύσεις το επετειακό afternoon tea, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Pastry Chef Αλέξανδρος Κούφας, προσδίδοντας μια νοσταλγική νότα αυθεντικής αθηναϊκής αίγλης.