Temps Perdu
ΓΕΥΣΗ

10 μαγαζιά στην Αθήνα για το καλύτερο πρωινό στο χέρι

Τυρόπιτα, κρουασάν, smoothie, γιαούρτι με μέλι, ό,τι κι αν λαχταράς για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, θα το βρεις στις παρακάτω διευθύνσεις (στην καλύτερη εκδοχή του).

Πίνουμε τον καφέ μας όσο περιμένουμε στη στάση του λεωφορείου, τσιμπολογάμε τυρόπιτα την ώρα που το φανάρι είναι κόκκινο, τρώμε το γιαούρτι μας καθώς τσεκάρουμε τα μέιλ μας. Ο πολύτιμος χρόνος του πρωινού (ίσως μισή ώρα ύπνου για κάποιους ή τρέξιμο για άλλους) θα σε οδηγήσει να φας κάτι στο χέρι.

Τυρόπιτα, κρουασάν, smoothie, γιαούρτι με μέλι, ό,τι κι αν λαχταράς για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, θα το βρεις στις παρακάτω διευθύνσεις (στην καλύτερη εκδοχή του).

Κρέμα ή γιαούρτι με μέλι στη Στάνη

Στάνη γλυκά

Η ιστορία της Στάνης ξεκινά το 1931, όταν ο ιδρυτής του γαλακτοπωλείου Νικόλαος Καραγεώργος, άφησε τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας για να εγκατασταθεί στον Πειραιά. Ο Θανάσης Καραγεώργος συνεχίζει την παράδοση με σεβασμό στη μακρά ιστορία του μαγαζιού, το οποίο επισκέπτονται ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Θα πας για την περίφημη κρέμα και το παραδοσιακό γιαούρτι με μέλι και καρύδια, όμως και η τυρόπιτα ταψιού αξίζει την προσοχή σου. Εδώ, πετυχαίνουν μια καλή αναλογία τραγανιστού φύλλου και όσο πρέπει αλμυρής γέμισης με φέτα και μυζήθρα.

Μπουγάτσα ή τυρόπιτα στη Δωδώνη

δωδώνη τυρόπιτα

Όταν η τυρόπιτα δεν καταλήγει στις βιτρίνες των καταστημάτων ως ένα ακόμα τυποποιημένο προϊόν, φτιαγμένο με αμφιβόλου ποιότητας υλικά, τότε παραμένει η καλύτερη επιλογή για πρωινό, για να καλομάθεις λίγο τον εαυτό σου και να νιώσεις τη χαρά του comfort food. Στα 54 χρόνια που λειτουργεί το κατάστημα Δωδώνη, οι συνταγές του μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο. Εδώ, η τυρόπιτα, που έχει το δικό της πιστό κοινό, φτιάχνεται αποκλειστικά με φέτα. Έχει τραγανό φύλλο, μοσχομυρίζει και η γέμιση δεν είναι ιδιαίτερα αλμυρή (για όποιον προτιμά πιο ήπια γεύση). Για την μπουγάτσα, τα φύλλα ανοίγονται καθημερινά και η μυρωδιά του βουτύρου σε προσελκύει από μακριά.

ΔΩΔΩΝΗ

Πιροσκί στο Αστάνα

Oλόφρεσκα, λαχταριστά πιροσκί φτιάχνει το παντοπωλείο Αστάνα που βρίσκεται στην πολυσύχναστη οδό Δημοσθένους από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Με καταγωγή από το Καζακστάν και ιστορία από τον Πόντο και τη Ρωσία, η οικογένεια Γιουλβανίδη κουβαλάει παραδόσεις και συνταγές από τον τόπο της. Τα πιροσκί τους δεν είναι καθόλου λαδερά, η ζύμη είναι αφράτη και οι γεμίσεις ποικίλες. Με τυρί, πατάτα, μοσχαρίσιο κιμά, ανθότυρο, λουκάνικο, μανιτάρι και πατάτα, λάχανο τουρσί και συκώτι, θα βρεις σίγουρα το δικό σου αγαπημένο. Προτίμησε να επισκεφτείς το κατάστημα σχετικά νωρίς καθώς φεύγουν στο λεπτό. Η βιτρίνα ωστόσο ξαναγεμίζει με τις χρυσοχέρες κυρίες στην κουζίνα να βγάζουν νέες φουρνιές.

ΡΩΣΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ «ΑΣΤΑΝΑ»

Σάντουιτς στο Flake

Εδώ, ζυμώνονται και ψήνονται καθημερινά προζυμένια καρβέλια, φοκάτσια, αλλά και γλυκές λιχουδιές. Τα προζυμένια ψωμιά γίνονται η τέλεια βάση για ολόφρεσκα σάντουιτς, όπως με μορταδέλα, προβολόνε και μουστάρδα ή τη χορτοφαγική εκδοχή με μελιτζάνα, κολοκύθι, κόκκινη πιπεριά, vegan mayo, αγγούρι τουρσί, πίκλα και ρόκα. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή του bagel, σε μία δροσιστική εκδοχή με τυρί κρέμα, σχινόπρασο, αγγούρι και σολομό. Είναι τόσο χορταστικό που θα αργήσεις να πεινάσεις.

Τηγανητή τυρόπιτα στη Δήμητρα Γουναρίδη

τυρόπιτα Δήμητρα Γουναρίδη

Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μία κι ας είναι τηγανητή. Η τυρόπιτα φτιάχνεται καθημερινά μέσα στο εργαστήριο Δήμητρα Γουναρίδη, βασισμένη ακόμα στην παραδοσιακή συνταγή από το 1945. Φημίζεται για το τραγανό φύλλο που φτιάχνεται με μαεστρία, την πληθωρική γέμιση με αληθινή φέτα και για την απουσία του επιπλέον λαδιού. Είναι χορταστική, πεντανόστιμη και αξίζει να κάνεις μία στάση στη Νέα Ιωνία για να την απολαύσεις.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ

Κίφελ στο Saray

κίφελ Τα κίφελ του Σαράι
Τα κίφελ του Σαράι

Κίφελ ή ayçöreği, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Το «πολίτικο κρουασάν» είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσεις την ημέρα σου, αφού ταιριάζει τέλεια με τον καφέ ή το τσάι. Κάτω από την Πατησιών, στο ύψος της οδού Λευκωσίας, το πολίτικο ζαχαροπλαστείοSaray, άνοιξε το 1968 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με μία μικρή και ποιοτική παραγωγή. Εδώ, φτιάχνουν – τα πιο πετυχημένα και στο γούστο μου – κίφελ. Χορταστικά, άγλυκα, με πληθωρική γέμιση και ωραία ζύμη, τα βρίσκεις σε ατομικό μέγεθος και σε πιο μικρές μπουκιές, σε σακουλάκι.

Smoothie στο Βαζάκι

Χυμούς ενδυνάμωσης, προστασίας αλλά και αποτοξίνωσης φτιάχνουν στο Βαζάκι, μαζί με θρεπτικά smoothies. Κλείνονται σε γυάλινα βαζάκια τα οποία μπαίνουν άφοβα μέσα στην τσάντα σου και ύστερα επαναχρησιμοποιούνται. Δοκίμασε ένα smoothie με μήλο, μπανάνα, βούτυρο καρύδας, cocoa nibs, μέλι ή σιρόπι αγαύης ή ένα Kale Vitamin Booster με λαχανίδα, πορτοκάλι, σέσκουλο ή ραπανάκι, λεµόνι.

ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ JUICE BAR

Κρουασάν στο Temps Perdu

Temps Perdu

Το εργαστήριο ζύμης των Δημήτρη Δρίτσα και Γιάννη Βλασίου άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη στον Πειραιά. Με εμπειρία σε κουζίνες υψηλών απαιτήσεων σε πεντάστερα ξενοδοχεία, ο έμπειρος αρτοποιός και ο διακεκριμένος pastry chef, χρησιμοποιούν μόνο τα πιο εκλεκτά υλικά, επιλέγοντας εποχιακά και τοπικά προϊόντα για να δημιουργήσουν εξαιρετικές προτάσεις. Εκτός από το κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας, δοκίμασε επίσης το cinnamon bun, τη δική τους εκδοχή για λουκανικόπιτα και τα pasteis de nata που τρώγονται σε δύο μπουκιές. Δίνουν σημασία και στον καφέ, επιλέγοντας 3 sips 100% Arabica της Mr. Bean.

Γεωργιανές πίτες στη Βικτώρια

OneMan.gr/Georgia Panagopoulou/Tourette Photography

Μόλις λίγα βήματα μακριά από τον σταθμό του ηλεκτρικού στη Βικτώρια βρίσκεται ένα μικρό μαγαζί που ξεφουρνίζει χορταστικες γεωργιανές πίτες. Με τυρί, πατάτα, κιμά και άλλους συνδυασμούς, οι πίτες ψήνονται στον παραδοσιακό φούρνο τονέ και είναι αρκετά μεγάλες σε μέγεθος (θα τσιμπολογάς μέχρι το μεσημέρι). Αν έχεις χρόνο στη διάθεσή σου, αξίζει να περιηγηθείς στην 3η Σεπτεμβρίου. Δρόμος φαρδύς, με πολλά δέντρα κατά μήκος του και θέα στην Ακρόπολη, κρύβει σπουδαία αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική ιστορία και περιποιημένα καταστήματα, από είδη σπιτιού μέχρι βιβλιοπωλεία και ζαχαροπλαστεία.

ΓΕΩΡΓΙΑΝΕΣ ΠΙΤΕΣ

Αμερικάνικα τύπου cookies στο Cookie Dude

Μαλακά μπισκότα με ελαφρώς μαστιχωτή, σωστά ψημένα, φτιάχνουν συνεχώς στο κατάστημα The Cookie Dude. Θα βρεις chocolate chip με διπλή σοκολάτα, choc choc με λευκή, μαύρη και γάλακτος, red velvet με βανίλια και δύο διαφορετικές σοκολάτες, soft double brownie cookies – με λιγότερο αλεύρι στη ζύμη και μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο – και μία vegan συνταγή με βρώμη, σταφίδες και μαύρη σοκολάτα, για να ξεκινήσεις την ημέρα σου πιο γλυκά.

THE COOKIE DUDE