12 μαγαζιά για γιορτινά γλυκά (που δεν είναι μελομακάρονα και κουραμπιέδες)
- 23 ΔΕΚ 2024
Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και πανετόνε – με το τελευταίο να έχει κάνει δυναμική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια και στην Αθήνα – αποτελούν τα κλασικά πλέον γλυκά των Χριστουγέννων.
Τα δύο πρώτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική παράδοση, ενώ το αφράτο σαν σύννεφο γλύκισμα έχει βρει τον δρόμο του από τη γειτονική Ιταλία προς τα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία. Παρόλα αυτά, οι γιορτινές ημέρες χωράνε λίγη ακόμα γλυκιά εξτραβαγκάντσα.
Από το εορταστικό τραπέζι μέχρι τα καλέσματα σε φίλους, αξίζει να αναζητήσουμε και πιο ιδιαίτερα καλούδια, τόσο από την τοπική γαστρονομία όσο και από τις κουζίνες του κόσμου.
Το bûche de Noël για παράδειγμα, που παραπέμπει σε κορμό, δεν έχει μόνο υπέροχη γεύση αλλά μοιάζει με ένα μικρό έργο τέχνης. Στους γαλλικούς φούρνους PAUL έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε επτά μοναδικές και ξεχωριστές γεύσεις που θα ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία: από τον κλασσικό Roulée Chocolat ή τον έντονα σοκολατένιο Chocolat Intense, μέχρι τους ξεχωριστούς κορμούς με κάστανο ή καφέ.
Για όσους αγαπούν πιο φρουτώδεις νότες, ο Roulée κορμός με βατόμουρα, κορμός με κόκκινα φρούτα και ο κορμός με βανίλια και πεκάν, θα προσθέσουν μια πινελιά γαλλικής φινέτσας στο εορταστικό τραπέζι.
Διαθέσιμα κατόπιν παραγγελίας είναι οι εξαιρετικές γλυκές δημιουργίες που απολαμβάνεις στο εστιατόριο Άκρα, προκειμένου να στολίσουν το τραπέζι στο σπίτι σου. Σοκολάτα γάλακτος, βιολογικά μύρτιλλα και τρούφες μαύρης σοκολάτας για όσους αγαπούν υπερβολικά τη σοκολάτα, μαρέγκα και βιολογικά εσπεριδοειδή (μανταρίνι, κλημεντίνες, λεμόνι, κίτρο, περγαμόντο, φράπα) για ένα πιο φρέσκο κλείσιμο και η μοναδική τάρτα με καραμελωμένο γάλα και ανθό αλατιού, είναι ανάμεσα στα γλυκά που προσφέρει το εστιατόριο των Γιάννη Λουκάκη και Σπύρο Πεδιαδιτάκη.
Το Gateau aux Fruits Secs et Rhum Ambré, πέρα από ένα απλό χριστουγεννιάτικο κέικ, είναι μια συμφωνία γεύσεων και υφών. Πλούσια, υγρή υφή με σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα, κονφί τζίντζερ και κονφί πορτοκάλι που ισορροπούν τη γλύκα. Η ζάχαρη μοσκοβάντο και το σιρόπι από μαύρο ρούμι συνθέτουν μια βαθιά καραμελένια γεύση. Το βρίσκεις στο Bread B.C. μαζί με πολλές ακόμα γιορτινές δημιουργίες, όπως κορμοί, χριστουγεννιάτικα τσουρέκια και μπισκότα με τζίντζερ.
Χριστουγεννιάτικους κορμούς βρίσκεις και στο Rio (Πρωτέως 4-8) στο Παλαιό Φάληρο. Δεδομένου ότι το ζαχαροπλαστείο φημίζεται για τα πολίτικα και σιροπιαστά γλυκά του, μη φύγεις χωρίς να πάρεις κι ένα κουτί «μπαμπαδάκια με ρούμι».
Γιορτινούς κορμούς σε δύο μεγέθη (μικρό για 5-6 άτομα και μεγάλο για 10-12 άτομα) ετοιμάζει το Choc O’ Rock. Ξεχωρίζει η εκδοχή Κάστανο – Σοκολάτα με βάση σοκολατένιο biscuit, φουντούκια, πατέ κάστανο ρούμι, mousse κάστανο, κάστανα και σοκολάτα και το Αρμενοβίλ με βάση παντεσπάνι Madeleine, mousse λευκής σοκολάτας, μαρέγκες, καραμελωμένα αμύγδαλα και κομμάτια σοκολάτας.
Από το εορταστικό μενού δεν λείπουν τα Triffle, όπως το Tiramisu Crumble και το Broken Pavlova, καθώς επίσης και οι τούρτες, με την X-MAS CHOC O’ ROCK (σοκολατένια βάση με μπισκότα ΟREO, φουντούκια, κρέμα πατισερί, mousse σοκολάτα με ρούμι και ανάμεικτη κρέμα) να απευθύνεται σε όσους αγαπούν τη σοκολάτα.
Το Mont Blanc είναι πιθανότατα το πιο δημοφιλές επιδόρπιο με κάστανο και σίγουρα απόλυτα ταιριαστό στη γιορτινή περίοδο. Το ζαχαροπλαστείο Desire (Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι) φημίζεται για το φίνο αυτό γλυκό, καθώς επίσης και για την πλούσια γκάμα σε βουτήματα, πτι-φουρ και σοκολάτες σε γιορτινά σχέδια. Cookies για σένα και τον Άγιο Βασίλη θα βρεις στο εργαστήριο του Cookie Dude στο Μαρούσι – φρεσκοψημένα καθημερινά σε διαφορετικές γεύσεις.
Οι δίπλες, τα ξεροτήγανα, τα κρητικά πατούδα (αχνισμένα πιτάκια) είναι επίσης μερικά από τα εορταστικά γλυκά που συναντάς ανά την Ελλάδα και που αναδεικνύουν το μεράκι των δημιουργών τους. Στο α λα γκρεκ, ο ιδιοκτήτης Κωστής Κωτσάκης τιμά την κρητική του καταγωγή και φτιάχνει όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Τραγανές δίπλες, ένα γιορτινό γλυκό της ελληνικής παράδοσης
Γιορτινές, χειροποίητες δίπλες βρίσκεις στο Πετέκ (3ης Σεπτεμβρίου 81). Το σχήμα τους δεν είναι κυλινδρικό καθώς δεν χρησιμοποιείται κάποιο μηχάνημα, αλλά κόβονται σε τετράγωνα κομμάτια με το χέρι και στη συνέχεια τηγανίζονται. Τα αυγά, που είναι και βασικό συστατικό τους, έρχονται από έναν παραγωγό στα Μέγαρα με τον οποίο το ζαχαροπλαστείο συνεργάζεται εδώ και τριάντα χρόνια. Τα καρύδια είναι από το Καρπενήσι, το μέλι θυμαρίσιο από τις Κυκλάδες και ο χυμός πορτοκαλιού από φρέσκα, ελληνικά φρούτα.
Στο ζαχαροπλαστείο Αποστόλου στα Άνω Πατήσια, η σπεσιαλιτέ τους είναι η Μελαχρινή, μια σιροπιαστή καρυδόπιτα με φρέσκια σαντιγί που απολαμβάνει κανείς εδώ και 60 χρόνια πρόκειται για δική τους συνταγή. Το μιλφέιγ αποτελεί επίσης μία κλασική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι. Στο Πέλιτ (Σπάρτης & Λευκωσίας 1) στήνεται τη στιγμή της παραγγελίας όπως και στην Despina (Νέο Ψυχικό), όπου το γλυκό ξεχωρίζει για την τραγανότητα των φύλλων.
Ένα γλυκό ωδή στις γιορτές είναι και το Baked Alaska. Η ιστορία του αποτελεί ένα μικρό μυστήριο. Ο γάλλος chef Charles Ranhofer από το θρυλικό Delmonico’s Restaurant στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι δημιούργησε το εν λόγω γλυκό για να γιορτάσει το γεγονός ότι οι Ρώσοι πούλησαν την Αλάσκα στους Αμερικανούς το 1867, όμως πρώιμες μορφές του Baked Alaska είχαν παρουσιαστεί ήδη από το 1802.
Μπορείς να παραγγείλεις το κομψό αυτό επιδόρπιο σε όλα τα καταστήματα Le Greche (Σύνταγμα, Ακρόπολη, Ψυχικό, Αγία Παρασκευή). Λεπτότατες στρώσεις υγρού κέικ σοκολάτας, πλούσιο gelato σκούρας σοκολάτας, απαλή κρέμα με βανίλια Μαδαγασκάρης και εσάνς εσπεριδοειδών και σορμπέ από φρούτα του δάσους στο κέντρο, κλείνονται σε ένα σύννεφο λευκής μαρέγκας με τόνους καραμέλας. Το φλαμπάρισμα την κάνει λίγο πιο boosy και μαλακώνει ελαφρώς το παγωτό.