Κωνσταντίνος Μπαντούνας
ΓΕΥΣΗ

23 μαγαζιά που δε θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε το 2023

Fine dining, εστιατόρια για ψάρι, κλασικές ταβέρνες, μέρη για κρασί, γλυκό και καφέ μπαίνουν στη λίστα για τις εξόδους του 2023 στην Αθήνα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας ανανεώνεται συνεχώς με καινούργιες αφίξεις. Την ίδια στιγμή όμως, φανερώνονται κρυμμένα διαμαντάκια από τα παλιά, σε όσους έχουν την όρεξη και την επιθυμία να αναζητήσουν κάτι διαφορετικό.

Πλέον, η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για μαγαζιά με χαρακτήρα και ταυτότητα, για μέρη με εξειδίκευση στο κρασί ή τον καφέ, για κουζίνες που έρχονται από μέρη μακρινά και άγνωστα, για fine dining αλλά και κλασικές, παραδοσιακές ταβέρνες. Για το 2023, ξεχωρίζουμε 23 μαγαζιά (καινούργια και παλιά) που αξίζει να βάλεις στη λίστα σου για τις εξόδους της χρονιάς.

Santo Belto


Στη γειτονιά της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη άνοιξε το Santo Belto, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις νέες αφίξεις των τελευταίων μηνών. Η Άννα και η Μαρίνα έστησαν ένα μαγαζί όπου μπορείς να έρθεις με το laptop σου το πρωί και να δουλέψεις, να κάνεις μια στάση για καφέ και σνακ και φυσικά να καταλήξεις για τσιμπολόγημα και κρασί.

Η Μαρίνα ψάχνει μικρούς Έλληνες παραγωγούς, μαγειρεύει λίγα και καλά πιάτα και δίνει βάση στην εποχικότητα. Ξεφουρνίζει επίσης κέικ και άλλες λιχουδιές που ταιριάζουν ιδανικά με τον καφέ σου. Από το Santo Belto δε θα φύγεις με άδεια χέρια, αφού συγκεντρώνει αξεσουάρ και αντικείμενα από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά.

 

 

Pharaoh

Το Pharaoh άνοιξε τις πόρτες του στην εκπνοή του 2022 και όπως όλα δείχνουν θα αναδειχθεί σε ένα από τα στέκια για το νέο έτος. Ο Μανώλης Παπουτσάκης, μάγειρας και ιδιοκτήτης των εστιατορίων Δέκα Τραπέζια και Χαρούπι στη Θεσσαλονίκη, ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος, ο Πέρι Παναγιωτακόπουλος από τον χώρο του κρασιού (Wine Kiosk) και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς ενώνουν τα ετερόκλητα ενδιαφέροντά τους και δημιουργούν ένα μαγαζί που υπακούει στο τρίπτυχο κρασί, φαγητό και μουσική.

Upon

Η νέα, ενδιαφέρουσα άφιξη στο Παλαιό Φάληρο προέκυψε από μία παρέα παιδικών φίλων. Ο Γρηγόρης Κίκης, νικητής του διαγωνισμού S.Pellegrino για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, chef και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Herve, ο Δημήτρης Δημήτσας και τα αδέρφια Νίκος και Ηλίας Μαυρέλη άνοιξαν ένα all day bistro στη γειτονιά όπου μεγάλωσαν και ζουν.

Το Upon ανοίγει από το πρωί για καφέ και προσφέρει comfort γεύσεις που βασίζονται σε άρτιες τεχνικές και προσεγμένη πρώτη ύλη. Ο chef χρησιμοποιεί εποχικά, φρέσκα προϊόντα, εμπνέεται από τις διαφορετικές κουζίνες του κόσμου και δημιουργεί νόστιμα πιάτα. Το μενού ολοκληρώνεται με μία προσεγμένη λίστα κρασιών και cocktails, για μία ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου στα νότια προάστια.

Soil

Η fine dining σκηνή κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Αθήνα, με τον οδηγό Michelin να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην πόλη. Το Soil, που άνοιξε τις πόρτες του το 2022, κέρδισε το πρώτο του αστέρι και η κουζίνα του Τάσου Μαντή έχει ξεχωρίσει για τη φιλοσοφία της γύρω από τη βιωσιμότητα.

Το Soil επαναπροσδιορίζει την επιστροφή στην απλότητα και την έννοια του fine dining και της νέας πολυτέλειας, όπως αυτά ορίζονται στη γαστρονομική σκηνή παγκοσμίως. Το μενού του εστιατορίου χωρίζεται σε δύο επιλογές (9 και 14 πιάτων) και αποτελεί ουσιαστικά ένα ταξίδι που ξεκινά από το Αλεποχώρι και συνεχίζεται σε όλους τους σταθμούς που επιλέγει ο chef. Το μενού κινείται ανάλογα με τις εποχές και χτίζεται αρκετό καιρό πριν, ώστε να βγουν τα βότανα και τα μυρωδικά που χρειάζεται η κουζίνα.

Kitschen

Για κάποιους ο Πειραιάς έχει ταυτιστεί αποκλειστικά με το λιμάνι. Αξίζει σίγουρα να τον εξερευνήσεις αφού θα βρεις κρυφά διαμαντάκια. Ένα από τα πιο πρόσφατα είναι το Kitschen, το dim sum που έστησαν οι Σπύρος Μινέτος και Δημήτρης Λιέμ. Το μαγαζί σε κερδίζει με την αισθητική του και τη χαλαρή ατμόσφαιρα και σίγουρα σε ενθουσιάζει μόλις δοκιμάσεις τα πιάτα που βγαίνουν από την ανοιχτή κουζίνα. Αξίζει να πιάσεις θέση στην μπάρα ώστε να βλέπεις όλη τη δράση και φυσικά να δοκιμάσεις τα κοκτέιλ, που φτιάχτηκαν για να συνοδεύουν το φαγητό.

Black Duck

Το Black Duck είναι από αυτά τα μαγαζιά που σε περιμένουν μετά από την προβολή μιας ταινίας ή θεατρικής παράστασης για ποτό ή φαγητό. Το διατηρητέο αυτό ιστορικό κτίριο απλώνεται σε τρεις ορόφους. Στο ισόγειο είναι ο ψηλοτάβανος χώρος του bistro ο οποίος προσφέρεται για καφέ, brunch και δείπνο μέχρι αργά το βράδυ. Στο πίσω μέρος του ισογείου λειτουργεί το bar του Black Duck, ενώ ανεβαίνοντας τις σκάλες συναντάς τον δεύτερο χώρο εστιατορίου.

Στο υπόγειο λειτουργεί η Gallery και το Atelier τα οποία φιλοξενούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκθέσεις, bazaar και workshops ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα γνωστοί αλλά και ανερχόμενοι μουσικοί παρουσιάζουν το έργο τους.

Καπλάνι

Η κρητική κουζίνα φημίζεται για τα λίγα υλικά και τις καθαρές πρώτες ύλες που δίνουν και την ταυτότητα στα πιάτα. Ο Μανώλης Ρωμανάκης φέρνει από το νησί ό,τι είναι απαραίτητο και αξίζει – από το δικής του παραγωγής ελαιόλαδο, τα κρασιά, τη ρακή, τα τοπικά αναψυκτικά, μέχρι τις ελιές, τη στάκα, τον ντάκο, τα τυριά, ολόκληρη κηρήθρα με το μέλι της και κάποιες λιχουδιές όπως η σφακιανόπιτα της κυρίας Ρένας από το Ρέθυμνο.

Γαμοπίλαφο, αρνί οφτό (δεν θα το βρεις τόσο αλατισμένο όσο στην Κρήτη), απάκι, στάκα σκέτη, με πατάτες ή αυγά, μαραθόπιτα, καλιτσούνια και χοχλιοί είναι μερικά από τα πιάτα που διαμορφώνουν την ταυτότητα της Κρήτης και τα οποία βρίσκεις σταθερά στο μενού.

ΤΙ ΚΑΠΛΑΝΙ

Cookoovaya

Η μαγειρική «σοφία» της Cookoovaya αποτυπώνεται με επιτυχία στο μενού που έχει φτιάξει ο Περικλής Κοσκινάς. Κάθε υλικό κατέχει τη δική του θέση και τον δικό του σκοπό στο εστιατόριο που επαναπροσδιορίζει τα όρια του fine dining προσδίδοντας μία παιχνιδιάρικη διάθεση, με πιάτα για να μοιράζονται.

Κοσμίδης

Τα σουβλάκια του Κοσμίδη συμπεριλαμβάνονται σταθερά ανάμεσα στα καλύτερα της πόλης. Είναι το νόστιμο, χειροποίητο μπιφτέκι του και η «μαγική» κόκκινη σάλτσα του, με τη γλυκύτητα της να εξισορροπεί το καυτερό, για τα οποία φημίζεται. Αν στα resolutions για τον νέο χρόνο είναι να ανακαλύψεις περισσότερα νέα μέρη, τότε αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για σουβλάκι και όχι μόνο.

ΚΟΣΜΙΔΗΣ

Hong Kong

Πάνω στην οδό Θηβών – εκεί που πραγματικά δεν το περιμένεις – συναντάς ένα μικρό Hong Kong. Στο μικρό, μοντέρνο εστιατόριο κυριαρχεί το ανοιχτόχρωμο ξύλο, το οποίο φωτίζει ακόμα περισσότερο τον χώρο. Στον τοίχο φιγουράρει ένα mural του street artist Nathan Makris, το οποίο απεικονίζει ένα μικρό κορίτσι να απολαμβάνει (όπως γίνεται παραδοσιακά στις ασιατικές χώρες) τη σούπα του.

Το μενού είναι ένα μείγμα των διαφορετικών κουζινών της Ασίας, ένα γαστρονομικό και comfort θα έλεγα, ταξίδι από την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι το Βιετνάμ κι ακόμα παραπέρα. Sushi, noodles, bao buns πρωτοστατούν στον κατάλογο και μπλέκονται με ακόμα περισσότερα πιάτα που θα έβρισκε κανείς σε καντίνες στους δρόμους αλλά και fancy εστιατόρια.

Ourse

Το Ourse ανήκει στα boutique ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτείς. Πρόκειται για έναν καλαίσθητο χώρο με γλυκά που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα σε γεύσεις και υφές και φέρουν την υπογραφή του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη. Κάθε τι που βγαίνει από το εργαστήριο είναι χειροποίητο και φτιαγμένο με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, αγνές και αυτούσιες.

Τα γλυκά του pastry chef έχουν βρεθεί σε ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας και ο ίδιος έχει συνδέσει το όνομά με μια πορεία σε σπουδαία εστιατόρια και ξενοδοχεία τόσο στην Ελλάδα όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, έχει λάβει διακρίσεις όπως αυτή του Pastry Chef της Χρονιάς για το 2020 από το Gault & Millau Hellas.

Στάνη

Είναι σημαντικό να στηρίζουμε τα αιωνόβια μαγαζιά της Αθήνας και η Στάνη είναι ένα από αυτά για τα οποία θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Η ιστορία αυτού του παραδοσιακού γαλακτοπωλείου ξεκινά το 1931, όταν ο ιδρυτής της Στάνης, Νικόλαος Καραγεώργος άφησε τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας για να εγκατασταθεί στον Πειραιά.

Σήμερα, ο Θανάσης Καραγεώργος κρατάει τα ηνία του μαγαζιού, χωρίς να κάνει εκπτώσεις. Εδώ, τρως ρυζόγαλοκρέμα, πρόβειο γιαούρτι, βούτυρο με μέλι αλλά και παραδοσιακά γλυκά, όπως μουσταλευριά, γαλακτομπούρεκο και πάστα αμυγδάλου, όλα φτιαγμένα με αγνά υλικά και γνώμονα την ποιότητα.

Cyrano en ville

Το Cyrano En Ville αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να γνωρίσεις καλύτερα τη δημοφιλή πλατεία Βραζιλίας (και τα πέριξ). Το όνομά του παραπέμπει στην ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του Συρανό ντε Μπερζεράκ και την ίδια στιγμή αποτελεί ένα συνονθύλευμα αισθήσεων από την Ιταλία και τη Γαλλία.

Στα ράφια του φιγουράρουν μόνο ελληνικές μπύρες από μικρές ζυθοποιίες, ετικέτες κρασιών που εναλλάσσονται σε ποτήρι και στη μικρή του κουζίνα που αποτελεί ουσιαστικά και το μαγαζί, στήνονται φρέσκες σαλάτες, πεντανόστιμες μπρουσκέτες, flatbreads και πλατό με προϊόντα που επιλέγονται προσεκτικά.

Το μικρό μενού βασίζεται στις μεσογειακές γεύσεις, με λιβανέζικα στοιχεία ενίοτε, όπως η παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και σκόρδο, και αλλάζει τακτικά αφού όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από την τοπική αγορά.

Μαύρος Γάτος

Ο Μαύρος Γάτος βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1964, με τους σύγχρονους ιδιοκτήτες να έχουν διατηρήσει τη γνώριμη ατμόσφαιρα, με τις χαρακτηριστικές τοιχογραφίες του ζωγράφου Ντόρις Παπαγεωργίου. Η ταβέρνα του Παγκρατίου κρατάει τους παλιούς θαμώνες της αλλά έχει αποκτήσει ένα νέο φανατικό κοινό χάρη στις προσιτές τιμές και την καλή πρώτη ύλη.

Τα κρέατα είναι ελληνικά, καλοδιαλεγμένα από όλη την Ελλάδα, όπως η Μυτιλήνη και η Αμφιλοχία. Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ είναι τα παϊδάκια αλλά η εξέλιξη στην κουζίνα είναι εμφανής, αφού βρίσκεις ποιοτικές κοπές και άλλα κρέατα. Στα μαγειρευτά, οι λαχανοντολμάδες παραμένουν ένα φημισμένο πιάτο, όπως επίσης οι χειροποίητες πίτες. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με μια ενημερωμένη λίστα από εγχώρια και διεθνή κρασιά.

ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ

VeriTable

Το εστιατόριο των Alain Parodi και Christine Bassard τιμά τη γαλλική παράδοση και κληρονομιά σε έναν χώρο ζεστό και φιλόξενο και αναδεικνύει τη μοναδική φιλοσοφία του chef στο φαγητό και την εμμονή του με την εξαιρετική πρώτη ύλη. Στο VeriTable το μενού αλλάζει κάθε εβδομάδα, αφού για τον chef δεν υπάρχει κάποια ρουτίνα στην καθημερινότητά του.

Μπορείς να επισκεφτείς το εστιατόριο απλώς για να απολαύσεις κρασί και τυριά ή να φας απλό, οικείο, εκλεπτυσμένο φαγητό. Ο Alain Parodi μαγειρεύει κλασικές συνταγές από τη Γαλλία, δέχεται ιδιαίτερες παραγγελίες από τους πελάτες του και μπορεί να δημιουργήσει à la minute ένα fine dining μενού.

Barro Negro

Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για να επισκεφτείς το Barro Negro αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Εκτός του ότι έχει λάβει διεθνή αναγνώριση στη λίστα με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου, το μαγαζί που δημιούργησαν οι Στέλιος Παπαδόπουλος, Γιώργος Καβακλής και Θάνος Ξύγκης, δίνει στην tequila και το mezcal τη θέση που τους αξίζει.

Επηρεασμένοι από τα ταξίδια τους στο Μεξικό και την κουλτούρα της tequila, έστησαν ένα μπαρ που ξεφεύγει από το tex mex σκηνικό και αναδεικνύει τη μοντέρνα σκηνή της χώρας. Εδώ, πίνεις κλασικά ποτά, με συνταγές της tequila που έχουν ένα μικρό twist και φυσικά πολλά διάσημα tequila classic cocktails, πέρα από τις δημοφιλείς Paloma και Margarita, καθώς επίσης και cocktails με mezcal.

Hervé

Στο Hervé, που άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2020, ο chef παρουσιάζει μία δημιουργική κουζίνα με διεθνείς επιρροές μέσα από μενού γευσιγνωσίας που εξελίσσεται σε 17 στάδια και αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα τοπικά προϊόντα, επιλέγοντας αποκλειστικά ελληνικά ψάρια και θαλασσινά, αναδεικνύει τη γαλλική του καταγωγή με υλικά όπως το φουά γκρα, αλλά και μετουσιώνει όσα κέρδισε από τα ταξίδια του στην Ασία, σε νόστιμα πιάτα.

Morning Sweetie

Ένα μαγαζί αφιερωμένο στο πρωινό είναι το Morning Sweetie, όπου από το ανοιχτό εργαστήριο βγαίνουν καθημερινά γλυκά και αλμυρά σνακ, ταιριαστά με τον καφέ. Εκτός όμως από τα νόστιμα που παρασκευάζονται εκεί, βρίσκεις ψαγμένα προϊόντα, όπως τους 100% φρέσκους χυμούς ψυχρής έκθλιψης VERVE, που είναι ιδανικοί για ένα πρωινό boost.

Στον καφέ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, με τους ιδιοκτήτες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό roastery ΜΟC. Εδώ, θα πίνεις 100% αφρικανικό καφέ – Buna blend – ενώ αν είσαι τυχερός κι έρθει η σειρά σου, μπορείς να επιλέξεις τον επόμενο single origin που θα ανοιχτεί στο μαγαζί.

MORNING SWEETIE

Upper Athens Bistro

Το βράδυ, η φωτισμένη και στολισμένη Στοά Όθωνος λειτουργεί ως πέρασμα για να βρεθείς σε μία παράλληλη είσοδο από τη διπλανή πολυκατοικία και να ανέβεις τη μαρμάρινη σκάλα που θα σε οδηγήσει στον δεύτερο όροφο.

Ο τελικός προορισμός είναι μία ευρύχωρη σάλα όπου το βιομηχανικό στοιχείο συναντά τοιχογραφίες αναγεννησιακού στυλ, που φιλοτέχνησε ο Ρώσος καλλιτέχνης Νικολάι Ντίμα. Από τις μεγάλες τζαμαρίες, ξεπροβάλει η Ακρόπολη, αλλά εσύ βρίσκεσαι ήδη μακριά από τον θόρυβο της πόλης.

Το Upper Athens Bistro είναι ένας χώρος με διαφορετικές γωνιές. Από τη μία δεσπόζει το μπαρ, όπου φιγουράρει μια πρωτοποριακή μηχανή για cocktails που επισφραγίζει τη συνέπεια στην ποιότητα, και από την άλλη πλευρά, τα τραπέζια για όσους θέλουν να απολαύσουν το φαγητό τους.

UPPER ATHENS BISTRO

Bulacan

Στα εστιατόρια των μεταναστών, το φαγητό είναι το μέσο για να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα. Το μαγαζί τους γίνεται πολλές φορές ο πυρήνας της κοινότητάς τους, ένας χώρος όπου αισθάνονται οικειότητα, τρώνε γνώριμες γεύσεις και τηρούν έθιμα και παραδόσεις. Στο Bulacan, το φιλιππινέζικο εστιατόριο της Αθήνας, ισχύουν όλα τα παραπάνω.

Το μενού περιλαμβάνει αρκετές σούπες, πιάτα με noodles και ρύζι, με το χοιρινό να κυριαρχεί σε πολλές συνταγές. Εδώ, αξιοποιείται κάθε μέρος του ζώου και αν ανήκεις στους τολμηρούς, μπορείς να δοκιμάσεις πιάτα όπως το Dinuguan (στιφάδο με ψιλοκομμένη χοιρινή καρδιά, σάλτσα από αίμα χοίρου, σκόρδο και τσίλι) και το Sisig με κομμάτια από αυτιά γουρουνιού, κρεμμύδια και χυμό λεμονιού.

ΦΙΤΑ

Ανέδειξε τα πιο ταπεινά ψάρια και τα ταίριαξε με υλικά όπως όσπρια και φαγόπυρο. Έκανε διάσημα τα σπαγγέτι αυγοτάραχο και δημιούργησε μια ανάγκη που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν: το τρίπτυχο μύδια, τηγανητές πατάτες και ταραμοσαλάτα.

Και έδωσε έναν καλό λόγο να μείνεις για γλυκό, με το εκλέρ του να αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια για το κλείσιμο κάθε γεύματος. Το ΦΙΤΑ συνεχίζει να κάνει ό,τι ξέρει καλύτερα: απλό, νόστιμο φαγητό με σεβασμό στην πρώτη ύλη και τους παραγωγούς προτού αυτό να εξελιχθεί σε μία από τις τρέχουσες τάσεις της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής.

Oinoscent

Στο Oinoscent μπορείς να προμηθευτείς κρασί για το σπίτι (είτε με μία επίσκεψη δια ζώσης είτε μέσω παραγγελίας με αποστολή του καταστήματος), να απολαύσεις ένα ποτήρι στο μπαρ και φυσικά να κάνεις κράτηση για φαγητό.

Το τελευταίο κομμάτι έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από το 2021, με τον Γιάννη Τσικουδάκη να βρίσκεται στην κουζίνα. Ο chef αγαπάει το κρασί και φροντίζει να δημιουργεί πιάτα που να ταιριάζουν με τις επιλογές που προτείνει η έμπειρη ομάδα του μαγαζιού αλλά και να τις αναδεικνύουν.

Λέσβιον

Σε μία ήσυχη γειτονιά στο Γαλάτσι, off broadway θα λέγαμε, λιάζονται χταπόδια και μπαίνει καλό τηγάνι κάθε μέρα. Στο Λέσβιον φτιάχνουν κάθε λογής μεζέδες, από ταραμοσαλάτα και φάβα μέχρι ψάρια παστά και μαρινάτα για να τους συνδυάσεις με αποστάγματα και μπύρα.

Ψαράκια φρέσκα για τηγάνι, πατάτες τηγανητές χωρίς ίχνος περιττού λαδιού και καλαμαράκι βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, επιβεβαιώνοντας πώς μπορείς ακόμα να φας σαν να είσαι διακοπές.