Mercato
ΓΕΥΣΗ

25 εστιατόρια, καφέ, μπαρ που θα πηγαίνουμε όλο το 2025

Σε αυτά θα πηγαίνουμε όλη τη χρονιά: Από αγαπημένα κλασικά μέχρι νέα που ήρθαν για να μείνουν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON, ΑΣΠΑ ΚΟΥΛΥΡΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Για να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας εστιατόρια για τη νέα χρονιά, αφήνουμε εκτός τις τάσεις και το hype, και επικεντρωνόμαστε σε αυτό που πραγματικά έχει αξία: την αυθεντικότητα, την ποιότητα και τη νοστιμιά. Είτε πρόκειται για ένα απλό και γνώριμο πιάτο είτε για μια πιο περίτεχνη συνταγή, το γευστικό αποτέλεσμα είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Δεν είναι μόνο η παρουσίαση ή η μόδα, αλλά η πραγματική γεύση που απογειώνει την εμπειρία.

Τα παρακάτω 25 μαγαζιά ξεχώρισαν γιατί καταφέρνουν να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω με εξαιρετική φιλοξενία και αυθεντικότητα. Αυτά τα μέρη δημιουργούν την επιθυμία να επιστρέψεις ξανά και ξανά, προσφέροντας γαστρονομικές απολαύσεις και αξέχαστες στιγμές που θα σημαδέψουν το 2025.

Cookoovaya

Θα είμαι ειλικρινής. Έχω κουραστεί από τα περίτεχνα πιάτα που απαιτούν πολλά υλικά, χωρίς φυσικά να θέλω να μειώσω τη δουλειά και τη δημιουργικότητα. Στην Cookoovaya, το μεγαλείο του Περικλή Κοσκινά κρύβεται στο πεντανόστιμο ψάρι που έρχεται με τα καλύτερα φύλλα μαρουλιού ως συνοδευτικό.

Σε μία εποχή που η ποσότητα της τροφής υπερτερεί της ποιότητας και το χρυσό περιτύλιγμα μπορεί να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου δείχνει τον δρόμο προς τη μαγειρική φιλοσοφία που θέλουμε να δούμε περισσότερο. Το budget είναι υψηλό, αλλά αν μετράει για εσένα το περιβάλλον, η ευγενική εξυπηρέτηση και η αίσθηση της φιλοξενίας, εδώ υπάρχει όλο το πακέτο.

Ταβέρνα των Φίλων

Αγάπησα το εστιατόριο από την πρώτη στιγμή που πήγα. Ήταν χειμώνας, ο χώρος απέπνεε ζεστασιά και οικειότητα. Το καλοκαίρι, στη μικρή αυλή απέναντι, ήταν ακόμα πιο όμορφα. Επιστρέφω για τη νοστιμιά των πιάτων, για το πόσο κατανοητά είναι όλα και για τις συνταγές που βασίζονται εν μέρει στην παράδοση αλλά είναι εναρμονισμένες με το σήμερα. Εξίσου σημαντικό ότι βρίσκεις έναν κατάλογο με κρασιά που αναδεικνύουν τους Έλληνες οινοποιούς σε πολύ καλές τιμές.

Kousou & Co

Δεν είναι εύκολο να βρεις ποιοτικό φαγητό στο κέντρο της Αθήνας. Αν εξαιρέσεις κάποιες υγιείς περιπτώσεις street food, τα περισσότερα καταστήματα εστίασης έχουν παραδοθεί στον τουρισμό. Η Αργυρώ Κουτσού άνοιξε το εστιατόριο της μέσα σε μία στοά του Συντάγματος και κατάφερε να κάνει κάτι πολύ σπουδαίο: να δώσει μία ποιοτική επιλογή για τους ανθρώπους που εργάζονται και κινούνται στο κέντρο, μαγειρεύοντας φαγητά που απαιτούν κόπο και μεράκι.

Μαύρος Γάτος

Είναι ωραία τα μεσημέρια στον Μαύρο Γάτο στο Παγκράτι, που κρατάει γερά από το 1964. Μπορείς να πιάσεις τραπέζι ακόμα και μόνος σου, έχοντας για συντροφιά τις ιστορίες που ξεπηδούν από τις τοιχογραφίες του ζωγράφου Ντόρις Παπαγεωργίου, με τον μαύρο γάτο να επιδίδεται σε γλέντια, φαγοπότια και χορούς με γυναίκες. Τα παϊδάκια του είναι φημισμένα, τι καλύτερο λοιπόν από μία μερίδα, μαζί με πατάτες τηγανητές, μία χειροποίητη πίτα που συνήθως μπαίνει εμβόλιμη στο μενού και ένα ποτήρι κρασί.

Άκρα

Ανέκαθεν θεωρούσα το πρωινό ένα από τα καλύτερα γεύματα της ημέρας και στα Άκρα είναι στα καλύτερά του. Πίτες με χειροποίητο φύλλο, καλοφτιαγμένες ζύμες, κέικ και φυσικά ψωμιά προζυμένια συνθέτουν τη βιτρίνα κάθε πρωί. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης σάντουιτς και πιάτα με αυγά, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Όχι άλλο avocado toast.

Duende

Επιμελώς κρυμμένο σε ένα στενάκι στη γειτονιά της Ακρόπολης, το Duende εμφανίζεται σε όσους θέλουν να το δουν. Το ατμοσφαιρικό αυτό μπιστρό μετράει βέβαια κλασικούς θαμώνες που δίνουν τακτικά το ραντεβού τους. Σημείο αναφοράς για θεατρόφιλους και φίλους της τζαζ, παραμένει σταθερή επιλογή όταν δεν αναζητάς απλώς ένα μέρος για φαγητό αλλά μια όμορφη εμπειρία. Κόντρα στις μόδες και το ρεύμα της εποχής, κερδίζει το στοίχημα του χρόνου και ακολουθεί τη δική του πορεία. Εδώ, τρως μακαρόνια με κιμά στην μπάρα ενώ πίνεις το ποτό σου. Τι πιο ανεπιτήδευτο από αυτό.

NiDo

Πλούσια λίστα κρασιών, νόστιμες προσθήκες tapas πιάτων και καλή μουσική συνδυάζει το NiDo δίνοντάς σου έτσι όλες τις εναλλακτικές για μία ολοκληρωμένη έξοδο. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η ομάδα του Simul που κατάφερε να δημιουργήσει ένα στέκι με ωραία ατμόσφαιρα, ιδανικό για τα απογεύματα μετά τη δουλειά.

Σπύρος-Αντώνης

Tαβέρνα Σπύρος - Αντώνης

Αναρωτιόμαστε συχνά πού τρώμε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στην Αθήνα σε λογικές τιμές. Δεν είναι πολλά τα μαγαζιά που καταφέρνουν να κρατήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ποιότητα τους χωρίς να υπερχρεώσουν τα πιάτα. Στον Σπύρο Αντώνη ο χώρος παραμένει απλός και περιποιημένος – ό,τι ζητάς από μία ταβέρνα δηλαδή. Η αυλή του αποτελεί προνόμιο πια στις γειτονιές της πόλης, μια ανάσα σε όλο το τσιμέντο γύρω μας. Τα μαγειρευτά του είναι ίδια και απαράλλαχτα εδώ και δεκαετίες, από τον μπακαλιάρο – σκορδαλιά και τα ντολμαδάκια μέχρι τον κοκκινιστό κόκκορα με μακαρόνια. Και ύστερα είναι τα ψητά της ώρας, από λουκάνικα μέχρι παϊδάκια, όλα από φρέσκα, ελληνικά κρέατα.

Valtezziana 2.0

Πϊσω από την επανεκκίνηση της πιτσαρίας που βρίσκουμε στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (στον αριθμό 41) συναντάμε την ομάδα του The Black Salami Microbakery. Στο νέο τους εγχείρημα συνεργάζονται με τη Δήμητρα Κορδονούρη και η πίτσα μπαίνει στο επίκεντρο. Κρατούν τα άλευρα που έρχονται από έναν οικογενειακό πετρόμυλο στο Τορίνο και τις γνώσεις τους στις ωριμάνσεις και δίνουν το κάτι παραπάνω στο στόλισμα της ζύμης. Μπορείς να κάνεις μία σύντομη στάση για κρασί ή να φύγεις αγκαλιά με ένα ζεστό κουτί για τον δρόμο.

Foyer Espresso Bar

Τα αδέρφια Μάκης και Γιώργος Παπαντωνίου έχουν δημιουργήσει ένα open space καφέ και εργαστήριο, σε έναν λιτό χώρο που γεμίζει φως μέσα στην ημέρα χάρη στη μεγάλη τζαμαρία. Ένας πάγκος απλώνεται κατά μήκος της και ακριβώς απ’ έξω θα βρεις λίγα τραπέζια στο πεζοδρόμιο αν θέλεις να καθίσεις για να απολαύσεις τον καφέ σου και κάποιο από τα λαχταριστά ψωμένια γλυκά. Εδώ, θα βρεις όμως και ένα ράφι με 5-6 ετικέτες από βιολογικά, βιοδυναμικά ή ήπιας παρέμβασης κρασιά, τόσο από τον ελληνικό όσο και από το διεθνή αμπελώνα, που αλλάζουν σε συχνή βάση και μπορείς να αγοράσεις για το σπίτι.

Paleo

Η βιομηχανική γειτονιά στην Πολυδεύκους, πίσω από το λιμάνι του Πειραιά, είναι πάντα μια καλή ιδέα, όταν θέλεις να απολαύσεις ένα ωραίο κρασί από τους αμπελώνες της Ιταλίας, της Γαλλίας ή της Ισπανίας. Το Paleo παραμένει ήσυχο και διακριτικό, απλώνοντας τα τραπέζια του τόσο όσο χρειάζεται.. Το συμπυκνωμένο μενού που αναγράφεται στο σουπλά περιλαμβάνει επιλογές σε φρέσκα λαχανικά εποχής, ζυμαρικά, αλλά και κρέας, όπως μια ζουμερή ταλιάτα για όσους εμμένουν κλασικά σε δροσερά κόκκινα κρασιά.

Μαργαρώ

Ακριβώς έξω από την πύλη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στο Χατζηκυριάκειο, η Μαργαρώ βλέπει τα τραπέζια της να γεμίζουν για το διάσημο τηγάνι της. Η ψαροταβέρνα του Πειραιά που λειτουργεί από το 1944, έχει κρατήσει τα πράγματα απλά. Καμία περίτεχνη διακόσμηση ούτε ποικιλία στον κατάλογο, καθώς η παραγγελία είναι μία: χωριάτικη πλούσια σε καλό ελαιόλαδο για να κάνεις «βούτα» με το ψωμί, γαρίδες και μπαρμπούνια στο τηγάνι.

Makris

Η χρονιά έκλεισε με το εστιατόριο Makris να βραβεύεται με ένα αστέρι Michelin από τον Οδηγό της Αθήνας για το 2024. Καθόλου άδικα, για όποιον δίνει σημασία στις βραβεύσεις, αλλά ο Πέτρος Δήμας είχε αποδείξει τι μπορεί να κάνει και πριν από την εν λόγω διάκριση. Η οικογενειακή φάρμα του σεφ και συνιδιοκτήτη του εστιατορίου Πέτρου Δήμα στην Κόρινθο, αποτελεί την πηγή έμπνευσης για το μενού του ενώ παράλληλα τροφοδοτεί και την κουζίνα. Τα τρία μενού γευσιγνωσίας που έχει δημιουργήσει ο σεφ με την ομάδα του βασίζονται αποκλειστικά στην εξαιρετική πρώτη ύλη, τους Έλληνες παραγωγούς και τη βιωσιμότητα.

1982 Art Space & Bar

Το art space-bar των Fahd-Αλέξανδρος Hassan Kassem και Νίκου Τόγκα σε πάει πίσω στο 1982, μια δεκαετία που αναπολούμε συνήθως με νοσταλγική διάθεση. Ένα street bar που συνδυάζει έναν χώρο τέχνης για να μαζεύονται οι φίλοι τους και οι άνθρωποι με τους οποίους τυγχάνει να μοιράζονται κοινά βιώματα. Όσο πίνεις το ποτό σου, μπορεί να πετύχεις performances, εκθέσεις, DJ sets και εκδηλώσεις γύρω από την τέχνη.

Λευτέρης

Στο ψητοπωλείο του Λευτέρη, σε μία ήσυχη γειτονιά στις Τζιτζιφιές, σε περιμένουν τραπεζάκια στον άνετο εξωτερικό χώρο και η χαλαρή διάθεση μιας οικογενειακής ταβέρνας. Το μενού περιλαμβάνει μπιφτέκια, μερίδα και σε πίτα, σαλάτα, τζατζίκι, πατάτες και φυσικά παγωμένες μπύρες. Κράτησέ το για τις πρώτες ανοιξιάτικες ημέρες, που μπορείς να καθίσεις έξω στην πρασιά και να απολαύσεις το αθηναϊκό βράδυ.

Αορίτης

Μπορεί να έκανε μία στροφή από την κρητική κουζίνα σε μία ταβέρνα που αγκαλιάζει πια όλες τις γαστρονομικές εκφάνσεις της ελληνικής κουζίνας, αλλά παραμένει μία καλή επιλογή για τη μεσημεριανή έξοδο. Η επιμονή στην ποιότητα παραμένει, καθώς συνεργάζονται με τοπικούς παραγωγούς και προσέχουν τις πρώτες ύλες τους. Στη νέα του εποχή, λοιπόν, ο Αορίτης είναι μία παραδοσιακή ταβέρνα που σερβίρει νόστιμα κεφτεδάκια, λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο, φρικασέ με άγρια χόρτα και αρνίσια συκωτάκια, παϊδάκια και άλλες συνταγές εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση.

Vasilenas

Αξίζει να βάλεις στη λίστα σου το αιωνόβιο αθηναϊκό εστιατόριο που βρίσκεται πια σε νέο ανανεωμένο χώρο. Θα μυηθείς σε μία head-to-tail φιλοσοφία καθώς στο μενού αξιοποιούνται όλα τα μέρη του ψαριού: κεφάλι, κόκκαλα, κοιλιά, ουρά, πτερύγια, φιλέτο, μάγουλα, γιακάδες. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων ήταν ούτως ή άλλως πάντα στη ραχοκοκκαλιά της φιλοσοφίας του εστιατορίου και το head to tail ήταν μία πρακτική που ακολουθούσαν ιστορικά. Το μενού, που είναι ξεχωριστό από το à la carte, διαμορφώνεται ανάλογα με τα άτομα της παρέας που θα το μοιραστούν και την ψαριά της ημέρας.

Πλάτανος

Στα Ιλίσια, στην οδό Σεβαστείας, ο Πλάτανος είναι το καφενείο που ψάχνεις ένα ηλιόλουστο μεσημέρι ή μία γλυκιά βραδιά. Βρίσκεται εκεί για περισσότερα από 30 χρόνια και έχει καταφέρει να γίνει στέκι με παλιούς και νέους θαμώνες. Δεν υπάρχει προκαθορισμένο μενού, θα βρεις ψαρικά, κρέας και μαγειρευτά ανάλογα με την ημέρα.

Atelier Papaioannou

Στο κέντρο της Αθήνας (Στοά Σπυρομήλιου, στο City Link), το Atelier Papaioannou μοιράζεται τη φιλοσοφία του για την παραδοσιακή ψαροφαγία. Τιμώντας τη μακρά ιστορία του, ο Γιώργος Παπαϊωάννου παρουσιάζει ένα μενού εμπνευσμένο από τις πρώτες συνταγές του πατέρα του, αλλά και τη νησιώτικη κουζίνα με πιάτα όπως ροφός αχνιστός με κυδωνάτες πατάτες, ρεβιθάδα με καπόνι και σέσκουλα, ψάρι παϊδάκι με άγρια χόρτα εποχής. Ανοιχτό καθημερινά από το μεσημέρι αποτελεί την ιδανική επιλογή για ένα διάλειμμα στο κέντρο της πόλης.

Coterie & Bro

Το όνομά του σημαίνει κλίκα και δεν δόθηκε τυχαία καθώς πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο βραβευμένος bartender Χρήστος Κλουβάτος, ο αδερφός του και μια παρέα φίλων που είχαν έναν κοινό σκοπό. Να δημιουργήσουν κάτι όμορφο, ξεχωριστό, που ό,τι προσφέρει θα είναι άρτια εκτελεσμένο και σερβιρισμένο. Το πρωί, λοιπόν, απολαμβάνεις ποιοτικό καφέ με επιλογές, έχοντας να επιλέξεις από διαφορετικές ποικιλίες, και όσο περνάει η ώρα μπορείς να πιεις το κρασί σου. Τη μικρή προσεγμένη λίστα έχει επιμεληθεί ο σομελιέ Τηλέμαχος Παπανδρέας από το Delta.

Αίγλη Ζαππείου

Ο ιστορικός χώρος της Αθήνας έχει μεταμορφωθεί σε έναν πολυδιάστατο προορισμό που συνδυάζει μεταξύ άλλων και τη γαστρονομία. Η φιλοσοφία της αντικατοπτρίζει την ευρύτερη προσέγγιση του χώρου για πολυσυλλεκτικότητα. Έτσι, τα μενού εκτείνονται από προσεκτικά φτιαγμένα hot dogs και πίτσα μέχρι chateaubriand και ψάρι ψημένο στην parilla, συμπεριλαμβάνοντας ειδικά σχεδιασμένα μενού για παιδιά και κατοικίδια.

Μονόκερος

Με μεγάλη εμπειρία αλλά και προσωπικό πάθος για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης καταφέρνει και συνδυάζει στο αρτοποιείο του την παράδοση και τις εξαιρετικά ποιοτικές πρώτες ύλες. Βρίσκεις καθημερινά μπατζίνα κολοκύθι και τραχανόπιτα, αφράτα βουτυρένια κρουασάν, φανταστικό βάσκικο cheesecake – μιας και το έχει δουλέψει πολύ το συγκεκριμένο γλυκό, carrot cake, brownie, μπριός, χειροποίητη granola, σάντουιτς με τη δική τους φοκάτσια με κολοκύθι, μοτσαρέλα και πέστο λιαστής ντομάτας και φυσικά, καρβελάκια και ψωμί του τοστ.

Mercato

Mercato

Το Pranzo Della Domenica –που ενσαρκώνει την καρδιά και την ψυχή ενός ιταλικού brunch– επιστρέφει στο Mercato του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, υπό την επιμέλεια της επικεφαλής σεφ Μάγκυ Ταμπακάκη, και της έμπειρης ομάδας της. Διαθέσιμο σε δύο χρονικές περιόδους κάθε Σάββατο και Κυριακή –13:00 έως 15:00 και 15:30 έως 17:30 – διαθέτει έναν τεράστιο διαδραστικό ιταλικό μπουφέ με εντυπωσιακά food stations και ανεβαστική μουσική. Τα διάσημα λαζάνια 100 στρώσεων που αποτελούνται από στρώσεις φρεσκοφτιαγμένων ζυμαρικών, μπολονέζ ραγού, κρεμώδη σάλτσα μπεσαμέλ και μοτσαρέλα με ψιλοτριμμένη παρμεζάνα Reggiano και ελαιόλαδο αποτελούν το highlight του brunch.

Osteria Mamma

Η πιο νέα άφιξη στην Αθήνα φέρνει την comfort ιταλική κουζίνα μεταφρασμένη μέσα από τη ματιά της σεφ Ελένης Σαράντη σε έναν πολύ όμορφο χώρο στον Κεραμεικό (Σαλαμίνος 64). Ορεκτικά, ζυμαρικά, κυρίως πιάτα και γλυκά συνθέτουν τον μαζεμένο κατάλογο που έχει φτιάξει η σεφ. Το ψωμί αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι και περιλαμβάνει προζυμένια φοκάτσια με ντοματίνια και δεντρολίβανο, φοκάτσια με πατάτα, panisse ρεβιθιού και κριτσίνι, μαζί με ρικότα και μέλι, τυρί stracchino και πίκλες. Ξεχωρίζουν το αραντσίνο με γέμιση οσομπούκο μιλανέζε, η καρμπονάρα σε μία πιο ιδιαίτερη εκδοχή και η κοτολέτα με prosciutto crudo και παρμεζάνα. Το μενού πλαισιώνει μία πλούσια λίστα κρασιών από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό αμπελώνα.

Καντίνα στις Ελιές

Στα πέριξ της Αττικής όμως, εκεί που η φύση κάνει πιο αισθητή την παρουσία της και η βουή της Αθήνας ξεμακραίνει, έχεις την ψευδαίσθηση ότι ξεφεύγεις. Η καντίνα Στις Ελιές στα Σπάτα φημίζεται για τα καλοψημένα κρεατικά, τις χρυσαφένιες πατάτες – ροδέλες και τα τυροπιτάκια με το τραγανό φύλλο. Η ψησταριά επεκτείνεται σε μία μία σκιερή, σκεπαστή αυλή με αρκετά τραπέζια (που σε ώρες και μέρες αιχμής είναι κρατημένα από όσους εργάζονται κοντά) που σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να έχεις φύγει αρκετά χιλιόμετρα από την πόλη. Σπεσιαλιτέ εδώ είναι η προβατίνα αλλά και τα υπόλοιπα κρεατικά δεν υστερούν σε ποιότητα και γεύση. Ζουμερό συκώτι, λαχταριστό μπιφτέκι μοσχαρίσιο και νόστιμο λουκάνικο, χοιρινά μπριζολάκια, κεμπάπ και καλαμάκι κοτόπουλο είναι ανάμεσα στις επιλογές ενώ συχνά πυκνά βρίσκεις και black angus.