iStock
HUNGRY X LAMBROS VAKIAROS

3 τέλειες συνταγές για παγωτό από τον Λάμπρο Βακιάρο

Κάθε Παρασκευή, ο Λάμπρος Βακιάρος προτείνει για τους πάντα Hungry αναγνώστες του OneMan τις πιο εύκολες, γρήγορες και φυσικά νόστιμες συνταγές. Αυτή είναι η ιδανική εποχή για να φτιάξουμε παγωτό στο σπίτι.

Έφτασε ο καιρός που απολαμβάνουμε το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό επιδόρπιο, που δεν είναι άλλο από το παγωτό. Με φρούτα εποχής, σοκολάτα ή άλλους απίθανους συνδυασμούς, το παγωτό λατρεύεται από μικρούς και μεγάλους και αποτελεί το ιδανικό κέρασμα για καλέσματα στο σπίτι αλλά και για τις ξαφνικές λιγούρες.

Brownies με fudge σοκολάτας, banoffee και κρέμα με φράουλα φτιάχνονται σε τρεις εύκολες συνταγές για παγωτό, που μπορούμε να το απολαμβάνεις κάθε ώρα της ημέρας.

Παγωτό Brownies με Fudge Σοκολάτας


Υλικά

Για το brownie

  • 180 γρ. πραλίνα
  • 1 μεσαίο αυγό
  • 35 γρ. αλεύρι

Για το fudge σοκολάτας

  • 200 γρ. γάλα εβαπορέ
  • 250 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. βούτυρο
  • 5 γρ. εσάνς βανίλια

Για τη βάση του παγωτού

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. γάλα εβαπορέ
  • 30 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 5 κρόκους αυγού

Εκτέλεση

Για το brownie

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
  2. Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε την πραλίνα και το αυγό και ομογενοποιούμε. (Σε περίπτωση που η πραλίνα είναι αρκετά σφιχτή τη μαλακώνουμε ελαφρώς στα μικροκύματα για 30’’). Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ομογενοποιούνται καλά τα υλικά. Σε ένα μικρό ταψί ή σε μια ατομική φόρμα 20×20 ή και μικρότερη, βάζουμε μία λαδόκολλα και από πάνω το μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο για 12 – 15 λεπτά.
  3. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφού έχει κρυώσει πάρα πολύ καλά, το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα 3×3 εκ.

Για το fudge σοκολάτας

  1. Σε ένα μπεν μαρί προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί καλά περίπου 5 – 7 λεπτά.
  2. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά έως ότου έρθει σε μια υφή η οποία να είναι ελαφρώς ρευστή αλλά και όχι πολύ πηχτή. Σε περίπτωση που θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του κρυώματος μεταφέρουμε το μπολ σε ένα κρύο μπεν μαρί (μπολ με παγάκια και νερό). Για μεγαλύτερη ευκολία στη σύνθεση του παγωτού, το μεταφέρουμε σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Για τη βάση του παγωτού και τη σύνθεση

  1. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα εβαπορέ, το κακάο και τη ζάχαρη και δίνουμε μια βράση έχοντας την εστία σε μέτρια θερμοκρασία.
  2. Παράλληλα σ’ ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε τους κρόκους και με έναν αυγοδάρτη τους ανακατεύουμε.
  3. Μόλις το μείγμα στην κατσαρόλα αρχίζει και αχνίζει και πλησιάζει προς το βράσιμο (προσέχουμε γιατί το μείγμα ξεχειλίζει εύκολα) αφαιρούμε την κατσαρόλα προσωρινά από την εστία. Με μια κουτάλα προσθέτουμε με πολύ σιγανή και σταθερή ροή λίγο παραπάνω από τη μισή ποσότητα από το υγρό της κατσαρόλας στους κρόκους, ανακατεύοντας έντονα με τον αυγοδάρτη. Ύστερα, επαναφέρουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία δίνουμε μια βράση. Ανακατεύοντας συνεχώς σιγοβράζουμε για 2 – 3 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  4. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή μεταφέρουμε το μπολ με τη βάση του παγωτού στην κατάψυξη και για τις πρώτες 2 ώρες και ανά 30 λεπτά (συνολικά 4 φορές) το ανακατεύουμε αρκετές φορές ώστε να σιγουρευτούμε ότι έχουμε «ξεκολλήσει» το παγωτό που έχει παγώσει στα τοιχώματα. Αν έχουμε παγωτομηχανή παραλείπουμε το παραπάνω βήμα και εξαρχής τοποθετούμε τη βάση του παγωτού στο μηχάνημα για 30 λεπτά.
  5. Αφαιρούμε το παγωτό από την κατάψυξη (το οποίο θα έχει αρχίσει να πήζει) και σε ένα ειδικό δοχείο για παγωτό (φελιζόλ ή μεταλλική φόρμα παγωτού) προσθέτουμε στο κάτω μέρος το 1/3 από το brownies και το 1/3 του fudge σοκολάτας. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το 1/3 της ποσότητας του παγωτού με και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλες 2 φορές δίνοντας έμφαση στην τελευταία στρώση, έτσι ώστε να τη διακοσμήσουμε ωραία.

Κρέμα Παγωτό με Φράουλες


Υλικά

Για τη βάση

  • 200 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
  • 110 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

Για τη γέμιση

  • 400 ml ζαχαρούχο γάλα
  • 110 γρ. μείγμα daiquiri φράουλα
  • 230 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 15 ml κονιάκ
  • 500 γρ. φρέσκες φράουλες (κομμένες σε μικρά κομμάτια)
  • 230 γρ. κούπα κρέμα γάλακτος

Για το μείγμα daiquiri φράουλα

  • 220 γρ. φρέσκες φράουλες (κομμένες σε μικρά κομμάτια)
  • 110 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 120 ml νερό
  • 60 ml στημένο χυμό lime
  • 4-5 φύλλα δυόσμου

Για τη σάλτσα φράουλας (για γαρνίρισμα)

  • 300 γρ. φρέσκες φράουλες (κομμένες σε μικρά κομμάτια)
  • 30 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 30 ml κονιάκ
  • 30 γρ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Για το μείγμα Daiquiri Φράουλα

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  2. Ρίχνουμε στο μούλτι τη διαλυμένη ζάχαρη, το χυμό lime, τις φράουλες, το δυόσμο και τα πολτοποιούμε.
  3. Αφού τελειώσουμε το γλυκό, εάν έχει περισσέψει μείγμα μπορούμε να το φυλάξουμε στην κατάψυξη ή να φτιάξουμε cocktail daiquiri.

Για τη βάση

  1. Στο μούλτι, τρίβουμε τα μπισκότα πολύ καλά.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο, το προσθέτουμε στο τριμμένο μπισκότο και ανακατεύουμε καλά.
  3. Βάζουμε μία λαδόκολλα περιμετρικά στα τοιχώματα μιας φόρμας ζαχαροπλαστικής 24 εκ. (όχι στον πάτο), ιδανικά αντικολλητικής με αφαιρούμενο πάτο. Με ένα ψαλίδι κόβουμε το χαρτί που περισσεύει/εξέχει από πάνω.
  4. Προσθέτουμε μέσα το μπισκότο και με τη βοήθεια ενός ποτηριού το πατάμε παντού, μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα.
  5. Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για μισή ώρα.

Παγωτό Banoffee


Υλικά

Για το παγωτό

  • 45 γρ. βούτυρο
  • 45 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 300 γρ. μπανάνες (ψιλοκομμένες)
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα (παγωμένο)
  • 125 γρ. μπισκότα τύπου digestive (σπασμένα)
  • 100 γρ. φιστίκια πίνατς (ολόκληρα)

Για την καραμέλα

200 γρ. καστανή ζάχαρη
120 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Για την καραμέλα

  1. Ζεσταίνουμε μία μικρή κατσαρόλα (διαμέτρου τουλάχιστον 18 – 20 εκ.) σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια ρίχνουμε ελάχιστη ζάχαρη στο κέντρο του σκεύους. Όταν αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε περισσότερη ζάχαρη. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια (5-6). Ξεκινάμε να ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει εντελώς και να μην έχει κομμάτια ζάχαρης.
  2. Παράλληλα, σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, μέχρι λίγο πριν ξεκινήσει να βράζει.
  3. Έχοντας και τα 2 μείγματα σε υψηλή θερμοκρασία τα αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στην καραμέλα, ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη γρήγορα για να μην κολλήσει, για ένα λεπτό.
    (!) ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν ρίξουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στην καραμέλα θα αρχίσει να αφρίζει. Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε την κρέμα έτσι ώστε να πέσει ο αφρός και να μπορέσουμε να την προσθέσουμε όλη.
  4. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει (μέχρι να είναι χλιαρή), για περίπου 30 – 45 λεπτά.

Για το παγωτό και τη σύνθεση

  1. Προθερμαίνουμε ένα μεσαίο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη. Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να ενσωματώνεται με το βούτυρο και δημιουργηθεί ένας μικρός αφρός προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες μπανάνες και με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς. Μαγειρεύουμε για 5 περίπου λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Παράλληλα, στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ξεκινάμε να τη «χτυπάμε» με το σύρμα σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για περίπου 2 – 4 λεπτά, έως ότου αρχίζει να σφίξει.
    (!)Αν η κρέμα χτυπηθεί παραπάνω θα γίνει βούτυρο.
  3. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη προσθέτουμε το κρύο ζαχαρούχο γάλα και με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε χωρίς το μίξερ.
  4. Μόλις ομογενοποιήσουμε προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα, τα φιστίκια και το μείγμα με τις μπανάνες και ενσωματώνουμε καλά.
  5. Σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ στην οποία έχουμε βάλει μια λαδόκολλα αδειάζουμε το μείγμα του παγωτού.
  6. Στη συνέχεια, αδειάζουμε την κρύα καραμέλα κεντρικά του παγωτού και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού κάνουμε κυκλικές κινήσεις σαν να ζωγραφίζουμε, για να απλώσουμε την καραμέλα στο παγωτό.
  7. Καταψύχουμε για τουλάχιστον 8 ώρες.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες συνταγές στο site του Λάμπρου Βακιάρου και στο Instagram @iamvakiaros.

Exit mobile version