4 αθηναϊκά μαγαζιά που έχουν απογειώσει την τέχνη του σάντουιτς
Ψαγμένα ψωμιά, λαχταριστά σαλάμια και λιωμένα τυριά σε μερικά από τα καλύτερα σαντουιτσάδικα της πόλης.
- 21 ΟΚΤ 2023
Η Wall Street Journal έχει γράψει για το σάντουιτς ότι είναι «η μεγαλύτερη συνεισφορά της Βρετανίας στη γαστρονομία» και μάλλον δεν έχει άδικο. Πήρε το όνομά του από τον Τζον Μόνταγκιου, 4ο Κόμη του Σάντουιτς, που θεωρείται πως είναι εκείνος που το επινόησε τον 16ο αιώνα στη σύγχρονη μορφή του.
Λέγεται πως ο κόμης που αγαπούσε πολύ τη χαρτοπαιξία, βρέθηκε κάποια στιγμή να παίζει μια 24ωρη παρτίδα και μη θέλοντας να λερώσει τα χέρια του τρώγοντας, διέταξε τους υπηρέτες του να του βάλουν ένα κομμάτι κρέας ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί. Πολύ γρήγορα ζήτησαν και οι άλλοι παρευρισκόμενοι να φάνε το ίδιο γεύμα με τον Μόνταγκιου, ενώ πολύ γρήγορα το σάντουιτς κατέκτησε ολόκληρη τη βρετανική επικράτεια.
Με την εξάπλωση της βρετανικής αυτοκρατορίας σε όλες τις ηπείρους, δεν άργησε το σάντουιτς να αγαπηθεί από λαούς με διαφορετική γαστρονομική κουλτούρα, οι οποίοι το προσάρμοσαν στις δικές τους γευστικές προτιμήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε πλέον σάντουιτς σε εκατοντάδες μορφές.
Το διασημότερο σνακ, που φτιάχνεται με σχετική ευκολία και στο σπίτι, έχει κατακτήσει εδώ και δεκαετίες και το αθηναϊκό street food, τα τελευταία χρόνια όμως βλέπουμε να εξελίσσεται.
Σε αυτά τα μαγαζιά μπορείτε να το απολαύσετε στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του και με τα πιο εκλεκτά υλικά.
Για ιταλικά σάντουιτς στο Borghese
Άνοιξε πριν από περίπου έναν χρόνο στην οδό Αρχελάου στο Παγκράτι και αγαπήθηκε πολύ γρήγορα, όχι μόνο από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και από εκείνους που δηλώνουν φαν της ιταλικής γαστρονομίας.
Εδώ τα σάντουιτς φτιάχνονται από φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί και γεμίζονται με ιταλικά αλλαντικά όπως παστράμι, προσούτο και μορταδέλα, εκλεκτά τυριά και εποχιακά λαχανικά. Στο Borghese οτιδήποτε χρησιμοποιηθεί κόβεται επιτόπου, ενώ ο, τι υπάρχει στη βιτρίνα του διατίθεται και για πώληση.
BORGHESE
- Αρχελάου 19, Παγκράτι
- 210-72.50.511
Στην Kora για σάντουιτς από εκλεκτό ψωμί
Εδώ μεγάλος πρωταγωνιστής είναι το ψωμί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο φούρνος του Κολωνακίου, προμηθεύει με τα ψωμιά του πολλά αγαπημένα μαγαζιά της Αθήνας.
Από τα μεγάλα hit του new age φούρνου είναι το σάντουιτς με focaccia, μορταδέλλα, κρεμώδη burrata, relish από κόκκινες πιπεριές, confit ντομάτας και beurre noisette από φιστίκι Αιγίνης. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
KORA
- Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι
- 210-36.27.855
Στο Talking Breads για old school σάντουιτς
Αγαπήθηκε πολύ για το κλασσικό αμερικάνικο grilled cheese του, στο Talking Breads όμως οι επιλογές είναι πολλές και είναι όλες χορταστικές.
Εδώ σχεδόν τα πάντα είναι χειροποίητα, ενώ οι πρώτες ύλες είναι προσεγμένες και πάντα φρέσκες. Το forest σάντουιτς, με μανιτάρια, τυριά, ρόκα, άρωμα τρούφας και σπιτική κέτσαπ, σε χειροποίητο ψωμάκι βουτύρου δε θα σας αφήσει σίγουρα ασυγκίνητο.
TALKING BREADS
- Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια
- 211-18.39.731
Για ιαπωνικά σάντουιτς στο Sando
Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως τα sando καθιερώθηκαν στην ιαπωνική κουζίνα. Ο πιο διαδεδομένος μύθος λέει πως έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο εστιατόριο Rengatei του Τόκιο το 1899, ως φόρος τιμής στο ευρωπαϊκό σνίτσελ, καθώς οι Ιάπωνες έμοιαζαν να γοητεύονται από τη δυτική κουζίνα και έψαχναν τρόπους να την κάνουν δική τους.
Τα ιαπωνικά σάντουιτς φτιάχνονται με αφράτο χειροποίητο milk bread και γεμίζονται με χοιρινό katsu, με μπακαλιάρο tempura ή και με παναρισμένη χοιρινή μπριζόλα. Υπάρχουν όμως και γλυκά sando που γεμίζονται με φρέσκα φρούτα και κρέμα mascarpone. Είναι τόσο όμορφα που θα τα έχετε πετύχει σίγουρα σε κάποια foodie σελίδα στο instragram.
SANDO
- Πετράκη 7, Αθήνα
- 210-32.26.653