unsplash
ΓΕΥΣΗ

Πίτσα όπως παλιά σε 4 μαγαζιά στην Αθήνα

Μακαρονάδα φούρνου και πίτσα σπέσιαλ σε μαγαζιά που παραμένουν διαχρονικά και χαρίζουν γερές δόσεις νοσταλγίας, τότε που οι πιτσαρίες ήταν οικογενειακή έξοδος.

Πολύ πριν την εμφάνιση της ιταλικής πίτσας στην εγχώρια γαστρονομική σκηνή, υπήρχε αυτή με το φουσκωτό ζυμάρι που ψηνόταν σε στρογγυλό ταψί. Ένας συνδυασμός λιωμένων τυριών, με ξεροκαμένες άκρες και υλικά όπως μπέικον, πεπερόνι και μανιτάρια υπερτερούσαν κάθε μινιμαλιστικής προσέγγισης. Αυτή η πρώτη και παντοντινή – για πολλούς – αγάπη είχε καναδέζικη καταγωγή, απόρροια της επιστροφής των Ελλήνων μεταναστών στα πάτρια εδάφη.

Οι πιτσαρίες που μεσουράνησαν στα ’80s εξυπηρετούσαν την επιθυμία για μια fancy οικογενειακή έξοδο, χωρίς να μας απασχολεί το φυσικό προζύμι, η αργή ωρίμανση και οι ντομάτες san marzano. Η πίτσα σπέσιαλ φιγούραρε σε κάθε κατάλογο, με το εκάστοτε μαγαζί να δίνει τη δική του πληθωρική εκδοχή. Το αίσθημα της νοσταλγίας είναι βαθιά χαραγμένο στις πίτσες με το ψωμένιο ζυμάρι, αφού έχουν συνδυαστεί με πολλές ανέμελες στιγμές στη ζωή μας.

Μπορεί να περάσαμε μία περίοδο που σνομπάραμε την «παλιακή» πίτσα αλλά δε νομίζω να βρήκε ποτέ κανείς εκείνη την αίσθηση παρηγοριάς στη ρόκα – προσούτο – παρμεζάνα. Κι ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα μαγαζιά στην Αθήνα που εκτός από σπέσιαλ και μακαρονάδες φούρνου, προσφέρουν ακριβώς αυτό το συναίσθημα.

Portofino Pizza


Σύμφωνα με την Portofino Pizza, ήταν ένας Έλληνας μετανάστης από τον Καναδά, ο πρώτος που έφερε την τεχνογνωσία της πίτσας στην Αθήνα το 1970 και κατάφερε να δημιουργήσει μία αλυσίδα με δεκαοχτώ καταστήματα. Σήμερα, η συνταγή παραμένει η ίδια και στο κατάστημα του Χαλανδρίου φουρνίζει με την ίδια αγάπη όπως παλιά. Στο μενού βρίσκεις πίτσες με ονομασίες όπως Portofino (με σάλτσα ντομάτας, mix τυριών, πεπερόνι, φρέσκα μανιτάρια και πράσινη πιπεριά), Μόντρεαλ (το τυρί φτάνει ως την άκρη της ζύμης), Royal και Special.

Pizzeria Γαλήνη


Σε μία ήσυχη συνοικία στα Σεπόλια, η πίτσα Γαλήνη φτάνει τα σαράντα χρόνια λειτουργίας, διατηρώντας το περιβάλλον αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Υφασμάτινα τραπεζομάντιλα είναι στρωμένα στα τραπέζια για να υποδεχτούν τις αφράτες πίτσες και τις μακαρονάδες φούρνου – μία ακόμα σπεσιαλιτέ των ’80s και ’90s.

Pizza Park


Λειτουργεί στη Νέα Ερυθραία από το 1979, με αποτέλεσμα να είναι από τις πρώτες πιτσαρίες στην ευρύτερη περιοχή. Η διαχρονικότητα είναι η λέξη κλειδί στην επιτυχία της Pizza Park που εστιάζει στις πίτσες, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία γευστικών συνδυασμών και εμπλουτίζει το μενού με κλασικές μακαρονάδες.

Normandia


Η νοσταλγία σού χτυπάει την πόρτα όταν περάσεις την πόρτα του Normandia και δεις το μενού στη φωτεινή επιγραφή που δεσπόζει πάνω από το πάσο της κουζίνας. Η πιτσαρία έχει συμπληρώσει 45 χρόνια ζωής αλλά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το ψωμένιο ζυμάρι της δε σε λιγώνει καθόλου, η ποσότητα των υλικών είναι αρμονική και δεν υπάρχει ίχνος περιττής λιπαρότητας. Highlight τα μακαρόνια φούρνου αραμπιάτα.

Exit mobile version