ΦΑΓΗΤΟ

4 πιάτα για να δοκιμάσεις στην οδό Πραξιτέλους

Από τραγανή γουρουνοπούλα και βιετναμέζικα noodles μέχρι αφράτη βάφλα με αυγό και french toast.

Η οδός Πραξιτέλους, ο δρόμος με τον άλλοτε αμιγώς εμπορικό χαρακτήρα, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα όσον αφορά το φαγητό. Νέες αφίξεις έκαναν την εμφάνισή τους, όπως το Γκαστόνε και το Makers, και ήρθαν να προστεθούν σε ήδη εδραιωμένα στέκια όπως το ANÄNA. Μέχρι πρότινος έβρισκες street food επιλογές, όπως το δημοφιλές Big Mouth, που ξεχωρίζει για τα σάντουιτς ή το Migada, με γεύσεις από τη Λατινική Αμερική.

Πλέον, στην οδό Πραξιτέλους συνυπάρχουν μαγαζιά όπως χαρτοπωλεία, διαμερίσματα προς ενοικίαση για τους τουρίστες και φυσικά μέρη για φαγητό, ποτό, καφέ και γλυκό. Στον αριθμό 33 μάλιστα, σε μια ιστορική πολυκατοικία που σε εντυπωσιάζει με το αίθριο και τη θολωτή οροφή της, συμβιώνουν ανήσυχοι Αθηναίοι που βρίσκουν καταφύγιο για τα εγχειρήματά τους. Για παράδειγμα, το Fig Shop της Έλλης Ξεμαντήλωτου, που στεγάζεται στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας, συγκεντρώνει την αγάπη της δημιουργού του για το πρωινό γεύμα. Έτσι, βρίσκεις από κεραμικά πιάτα και μπολ μέχρι εμαγιέ κούπες και φυσικά τα απαραίτητα για το πρωινό, όπως τσάι, χειροποίητη γκρανόλα και φυτικά βούτυρα (βλέπε κάσιους, αμύγδαλο και φιστίκι).

4 πιάτα για να δοκιμάσεις στην οδό Πραξιτέλους

Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις έναν δρόμο, πάντα σε περιμένει κάτι νέο να το ανακαλύψεις. Μερικές φορές, είναι οι γρήγοροι ρυθμοί που σε κάνουν να προσπερνάς διάφορα και μετά να αναρωτιέσαι αν ήταν πάντα εκεί. Κάποια ναι, κάποια όχι.

Γουρουνοπούλα στο Γκαστόνε

Το Γκαστόνε άνοιξε τις πόρτες του όταν έκανε restart η εστίαση, μετά τους περιορισμούς ελέω πανδημίας. Κι ενώ μπορεί να γνωρίζεις ήδη το μέρος και να έχεις περάσει την όμορφη πλατεία που βγάζει τα τραπέζια του, ίσως να μην ξέρεις ότι στην καρδιά της Αθήνας βρίσκεις ένα πιάτο που θυμίζει χωριό. Τραγανή γουρουνοπούλα που ψήνεται στη σούβλα και σερβίρεται με πικαλίλι, μιας σος που της ταιριάζει γάντι.

French Toast στο ANÄNA

Το μαγαζί έδειξε από την πρώτη στιγμή την αφοσίωση του στον ποιοτικό καφέ και τα νόστιμα πιάτα με τα οποία μπορείς να τον συνοδεύσεις. Το πιθανότερο είναι να το έχεις τιμήσει δεόντως για καφέ στο χέρι και ένα γλυκό σνακ, όπως τα κέικ ή τα buns του. Αν έχεις χρόνο, πιάσε τραπέζι στο αίθριο, κάνε χάζι την κίνηση στην πολυκατοικία και δοκίμασε french toast με φρούτα εποχής, κρέμα μασκαρπόνε και σιρόπι καραμέλας.

 

Pho Xao στο Madame Phú Man Chú

Τα noodles στο γουόκ είναι πάντα μια καλή ιδέα στο βιετναμέζικο μαγαζί του κέντρου και μάλιστα μπορείς να τα παραγγείλεις αναλόγως με τις προτιμήσεις σου (βλέπε χοιρινό ή γαρίδα). Ο Luc Lejeune, o Vu Dinh Hung και ο Κωνσταντίνος Zουγανέλης (Buba Bistrot Exotique) αποτελούν την ομάδα της Madame, που φέρνει τις εξωτικές τις γεύσεις στην Αθήνα.

Avo waffle στο The Makers

Μία ελληνική επιχείρηση με πάθος για το design αλλά και το φαγητό είναι το The Makers. Εκτός από το craftmanship, η ομάδα εστιάζει και στο φαγητό. Αξίζει να ξεκινήσεις την ημέρα σου για καφέ και πρωινό, δοκιμάζοντας την αφράτη βάφλα με smashed avocado, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!