Pexels
ΓΕΥΣΗ

4 πιάτα που θα σε πείσουν ότι το κουνουπίδι δεν είναι βαρετό

Από ένα υλικό που έμενε στην αφάνεια ως απλό συνοδευτικό, το κουνουπίδι εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή σε μερικά από τα πιο δημοφιλή αθηναϊκά εστιατόρια.

Το κουνουπίδι ήταν για πολλά χρόνια ένα βαρετό λαχανικό. Λιγότερο εντυπωσιακό και πολύχρωμο από το ξαδερφάκι του το μπρόκολο, συνήθως το έβραζαν και το σέρβιραν σκέτο ως ένα συνοδευτικό που στερούνταν έμπνευσης. Μέχρι που ξαφνικά, οι chefs μερικών από τα πιο επιδραστικά εστιατόρια του εξωτερικού, άρχισαν να δημιουργούν με το κουνουπίδι συνταγές που άλλαξαν τελείως τη φήμη του.

Το ταπεινό αυτό λαχανικό έγινε steak, ως μία εξαιρετική εναλλακτική για χορτοφάγους και vegan, βάση για πίτσα και σάντουιτς για όσους απέφευγαν τη γλουτένη και αναζητούσαν μία εναλλακτική πρόταση. Στο Le Bernardin, ένα βραβευμένο με αστέρι Michelin γαλλικό εστιατόριο θαλασσινών στη Νέα Υόρκη, ο executive chef Eric Ripert το έκοβε σε λεπτά κομμάτια και το σέρβιρε ωμό ως γαρνιτούρα πάνω σε crab cakes.

Πρόκειται για μια θεαματική άνοδο για ένα λαχανικό το οποίο αγνοούνταν για καιρό, και που πλέον διανύει τη δεύτερη δεκαετία της δημοτικότητάς του. Το κουνουπίδι υπήρχε πάντα κάπου ανάμεσα στα υπόλοιπα βραστά λαχανικά αλλά για παρέμενε στην αφάνεια για αρκετό καιρό.

Είναι διαφορετικοί οι λόγοι για τους οποίους δοξάστηκε το κουνουπίδι. Όπως η τάση για μία πιο χορτοφαγική διατροφή και η άνοδος των διατροφών που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες, όπως Paleo και Keto. Το γεγονός ότι το κουνουπίδι μπήκε στα μενού των εστιατορίων υψηλής γαστρονομίας έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη δημοτικότητά του.

Για τη Suzy Badaracco, πρόεδρο της εταιρείας πρόβλεψης τάσεων Culinary Tides, η πρώιμη έλξη του κουνουπιδιού, δεν οφείλεται μόνο στη γεύση και στα αφανή φυσικά χαρίσματα τού αλλά και το γεγονός ότι δεν είναι κρέας. «Βγαίναμε από την εποχή που το μπέικον και το κρέας θεωρούνταν βασιλιάδες» λέει στο Vox. Και κομμάτι της κουλτούρας του κρέατος είναι η μπριζόλα: μεγάλη γεύση, μεγάλο κρέας, μεγάλο μαχαίρι. Και όσον αφορά τα λαχανικά, δεν υπάρχουν πολλά με τα οποία μπορείς να επιτύχεις παρόμοιο αποτέλεσμα. Δεν μπορείς να το κάνεις με ένα καρότο» προσθέτει.

Το κουνουπίδι αλλιώς στα αθηναϊκά εστιατόρια


Στα αθηναϊκά εστιατόρια της πόλης, το κουνουπίδι βρήκε τον δρόμο του σε πιάτα – πρωταγωνιστές, βρίσκοντας αφενός συμμάχους σε όσους ακολουθούν μία χορτοφαγική ή χωρίς γλουτένη διατροφή. Οι συνταγές όμως που προτείνουν οι μάγειρες απευθύνονται σε όλους όσοι αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Το κουνουπίδι tempura, που προτείνει από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του το Kitschen, είναι ένα ανάλογο παράδειγμα. Πρόκειται για ένα μπολ με μπουκίτσες κουνουπίδι, με το λαχανικό να έρχεται τραγανό στο εξωτερικό του, με μια ελαφριά μαγιονέζα και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Στο Proveleggios το κουνουπίδι ψήνεται στα κάρβουνα, πασπαλίζεται με κουρκουμά και συνδυάζεται με παλαιωμένο ανθότυρο Μπαμπούνη από το ναξιώτικο τυροκομείο.


Στο νέο του μπιστρό Bon Bon Fait Maison L’ Atelier, ο chef Κρίτων Πουλής προτείνει μία ενδιαφέρουσα και δροσιστική σαλάτα με το κουνουπίδι να πρωταγωνιστεί και να εντυπωσιάζει ακόμα και όσους δεν δηλώνουν ένθερμοι οπαδοί του. «Ήθελα να αναδείξω αυτό το λαχανικό και να καλύψω τις ανάγκες τόσο εκείνων που τους αρέσει αλλά δεν το αναζητούν όσο κι εκείνων που δεν τρελαίνονται» εξηγεί ο chef.

Εδώ, το κουνουπίδι ψήνεται για πέντε λεπτά στον ατμό, κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες στο ιαπωνικό μαντολίνο και αναμειγνύεται φρέσκια ινδική καρύδα, σελινόριζα ζουλιέν και μία σος με λεμόνι, λάιμ, κόλιανδρο και ελαιόλαδο.

Στο Dopios, ο Χριστόφορος Πέσκιας συνδυάζει δύο ταπεινά υλικά σε ένα χορτοφαγικό πιάτο με βαθιά γεύση: τραχανάς και κουνουπίδι που καραμελώνεται και συνδυάζεται με χαλούμι για να γίνει ένα νόστιμο και χορταστικό τραχανώτο.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, το κουνουπίδι επιβεβαιώνει πώς δε χρειάζονται σπάνια υλικά για να δημιουργηθεί ένα νόστιμο πιάτο. Αρκεί η δημιουργικότητα και η όρεξη να διευρύνουμε τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες, βλέποντας απλώς τις πρώτες ύλες… αλλιώς.

Exit mobile version