NETFLIX
ΓΕΥΣΗ

4+2 μαγαζιά που σερβίρουν επική πίτσα, χωρίς να είναι πιτσαρίες

Είναι ένα από τα αγαπημένα comfort και γρήγορα φαγητά για εκατομμύρια ανθρώπους. Όσο εύκολη κι αν μοιάζει η παρασκευή της όμως, λίγα είναι τα μέρη που κάνουν πραγματικά καλή πίτσα.

Ο μύθος στην Ιταλία λέει πως το 1889 η βασίλισσα Μαργαρίτα Τερέζα Τζοβάνι βρέθηκε κάποτε στην Νάπολη και ζήτησε από έναν ταβερνιάρη να της φτιάξει ένα πιάτο μόνο για εκείνη. Ο έξυπνος ταβερνιάρης αποφάσισε να στολίσει το ζυμάρι που είχε φτιάξει για την βασίλισσα με βασιλικό, ντομάτες και μοτσαρέλα, τρία υλικά των οποίων τα χρώματα θύμιζαν το κόκκινο, πράσινο και λευκό της ιταλικής σημαίας. Η βασίλισσα δήλωσε ενθουσιασμένη και κάπως έτσι φτάσαμε σχεδόν 150 χρόνια μετά να μπορούμε να απολαμβάνουμε πίτσα μαργαρίτα και όχι μόνο.

Από τότε έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες παραλλαγές, ενώ οι Ιταλοί μετανάστες διέδωσαν την πίτσα σε όλο τον πλανήτη.

Δεν είναι πάντα εύκολο όμως να βρεις καλή πίτσα. Λίγα είναι τα μέρη που μπορούν πραγματικά να απογειώσουν τον συνδυασμό υλικών και ζύμης. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα έχουν ανοίξει πολλά μαγαζιά που έχουν επενδύσει στην καλή πίτσα και εξελίσσουν συνεχώς την τέχνη τους. Πολλά από αυτά μάλιστα δεν είναι καν πιτσαρίες. Κι όμως τις πίτσες τους θα τις ζήλευαν και οι Ναπολιτάνοι pizzaioli.

Alio


@alio.restaurant

Το μαγαζί που δημιούργησε πριν μερικά χρόνια στο Χαλάνδρι ο Γιάννης Λουκάκος με τον αδερφό του Παναγιώτη και τον Άκη Βαρθαλάμη, είναι ένας ναός της ιταλικής κουζίνας και όπως ήταν φυσικό δεν θα μπορούσε να λείπει η ιταλική πίτσα.

Στο Alio χαρακτηρίζουν την πίτσα τους νεο-ναπολιτάνικη, καθώς προσθέτουν νεουορκέζικες πινελιές στην τραγανή ζύμη τους. Οι επιλογές είναι πολλές. Με ντομάτα San Marzano, μαλακό λουκάνικο salciccia, φέτες κρεμμυδιού, πιπεριά, μανιτάρια και αρωματικό λάδι σκόρδου για όσους προτιμούν τα λίγο καυτερά ή Bianca με burrata, λεπτές φέτες προσούτο cotto, λεμόνι, ψητά ντοματίνια και φιστίκι Αιγίνης για όσους αγαπούν τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις.

Και επειδή οι φαν της πίτσας του Alio ήταν πολλοί, οι άνθρωποί του αποφάσισαν να ανοίξουν το Alio Neighborhood Pizzeria που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην πίτσα και εστιάζει στο delivery και το take away.

ΑLIO
  • Βασιλέως Γεωργίου 34, Χαλάνδρι
  • 210-6850745

Napul’è

 


@napuleitalianfood

Για να φας καλή πίτσα, αξίζει να φύγεις από το κέντρο της Αθήνας και να φτάσεις μέχρι τη Βάρη, εκεί όπου η Μάγκυ Ταμπακάκη και ο σύζυγός της Francesco Ciccio, έχουν δημιουργήσει ένα από τα πιο αυθεντικά ιταλικά εστιατόρια.

Ο Francesco Ciccio είναι βέρος Ναπολιτάνος που σημαίνει ότι στο Napul’è δεν θα μπορούσαν παρά να φτιάχνουν πίτσα που μένει πιστή στην παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μάλιστα είναι ο ίδιος που στριφογυρίζει το ζυμάρι στον αέρα και ψήνει τις πίτσες στον φούρνο που έχει έρθει κατευθείαν από την Νάπολη.

Από τις πιο χαρακτηριστικές πίτσες που θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο της Μάγκυς και του Francesco, είναι η buffalina με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, βασιλικό και ελαιόλαδο.

NAPUL’è
  • Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη
  • 210-9655815

Naif


@naifathens

Άνοιξε πίσω από την Στέγη λίγο μετά την πρώτη καραντίνα και έγινε γρήγορα στέκι και τόπος συνάντησης όχι μόνο για όσους μένουν ή δουλεύουν στην γειτονιά του Νέου Κόσμου. Χωρίς να είναι ιταλικό εστιατόριο, το Naif μπορεί και φτιάχνει πολύ νόστιμη πίτσα.

Εδώ η πίτσα έχει ελαστικό ζυμάρι, λίγα υλικά και φρέσκια σάλτσα. Οι επιλογές μπορεί να είναι λίγες, αλλά είναι προσεγμένες και ψημένες σωστά.

ΝAIF ATHENS
  • Λεοντίου 10 και Ευρυδάμαντος, Νέος Κόσμος
  • 210-9334946

Steve’s


@steves_athens

Όπως είπαμε και στην αρχή, οι Ιταλοί μετανάστες διέδωσαν την πίτσα σε όλα τα σημεία σχεδόν της Γης, πράγμα που αναπόφευκτα σημαίνει πως δημιουργήθηκαν δεκάδες εκατοντάδες παραλλαγές της. Άλλες πιο πετυχημένες και άλλες λιγότερο. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι deep dish pizzas που γεννήθηκαν στις γειτονιές του Σικάγο.

Τέτοιες πληθωρικές πίτσες, όπου το τυρί λιώνει αμαρτωλά, θα βρείτε στον κατάλογο του Steve’s (ΣΤΗΒΣ για τους μυημένους), ενός μαγαζιού που αγαπά την αμερικάνικη κουζίνα και τις υπερβολές της. Εδώ το ζυμάρι της πίτσας ωριμάζει για τέσσερις μέρες, ενώ υπάρχουν και αρκετές vegan και vegetarian επιλογές.

STEVE’S DELI TAVERN
  • Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός
  • 211-116 9126

Napolitivo


@napolitivo

Όπως λέει και το όνομά του, το εστιατόριο της Μαρίνας Φλοίσβου, είναι αφιερωμένο στην αυθεντική ναπολιτάνικη κουζίνα. Πέρα από τα ζυμαρικά και τις φρέσκιες σαλάτες με τα ιταλικά υλικά, στο μενού του Napolitivo ξεχωρίζουν και οι πίτσες.

Οι άνθρωποι του μαγαζιού έχουν μείνει πιστοί στην συνταγή της Νάπολης και τις πίτσες του τις φτιάχνουν δεξιοτέχνες pizzaioli που εκπαιδεύτηκαν από Ιταλούς maestros.

Δοκιμάστε την πίτσα Diavola με σάλτσα τομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, πικάντικο σαλάμι Νάπολης, nduja, τριμμένη παρμεζάνα και πεκορίνο και θα μας θυμηθείτε.

NAPOLITIVO
  • Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο
  • 210-9840112

Lollo’s Atene


lollosatene

Ο Stefano Gentili και η Sabrina Ciarpelloni, βέροι Ρωμαίοι και οι δύο, άφησαν την πατρίδα τους το 2008 και άνοιξαν το πρώτο Lollo’s στην Αντίπαρο, το οποίο αγαπήθηκε πολύ.

Επόμενο βήμα του ζευγαριού να μεταφέρουν το εγχείρημά τους στην πρωτεύουσα. Έτσι άνοιξαν το Lollo’s Atene σε μια μονοκατοικία του ’50 στο Χαλάνδρι.

Τόσο το μαγαζί της Αντιπάρου, όσο και του Χαλανδρίου, είναι αφιερωμένα στην ιταλική κουζίνα, αυτές όμως που κλέβουν τις εντυπώσεις είναι οι πίτσες του. Και πιο συγκεκριμένα οι pinse, που από πολλούς θεωρούνται πρόγονοι της μοντέρνας πίτσας και η ιστορία τους φτάνει μέχρι την εποχή των Ρωμαίων.

Εδώ οι pinse είναι οβάλ και όχι στρογγυλές, έχουν πολύ λεπτό ζυμάρι από βιολογικά άλευρα που ζυμώνονται και αφήνονται για να ωριμάσουν τουλάχιστον 36 ώρες και είναι και εκείνες αυθεντικές Ρωμαίες, όπως οι ιδιοκτήτες της τρατορίας.

LOLLO’S ATENE
  • Εθνικής Αντιστάσεως 3α, Χαλάνδρι
  • 210-6801040
Exit mobile version