Gajah the secret Island/Instagram
ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

5 (ακόμα) μαγαζιά που πρέπει να ξέρεις στην Αθήνα

Τα νέα εγχειρήματα στην εστίαση και την μπαρ σκηνή δεν σταματούν στην πόλη, κι εμείς ξεχωρίζουμε τις καλύτερες νέες αφίξεις που πρέπει να γνωρίζεις.

Νέες, φρέσκες αφίξεις έρχονται να μας ξεσηκώσουν εν μέσω της θερινής ραστώνης στην Αθήνα. Αν δεν έχεις φύγει ακόμα για διακοπές ή αν τα σχέδια είναι κάπως θολά, υπάρχουν καινούργια μέρη που σε ταξιδεύουν σε εξωτικούς προορισμούς, με tiki cocktails και ασιατικές γεύσεις, όπως το Gajah (ένα κρυφό νησί στο Φάληρο) ή το Saitama (ένα street food στην καρδιά του Κεραμεικού).

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν κι άλλα καλοστημένα εγχειρήματα, όπως ένα ολόφρεσκο ζαχαροπλαστείο με εξαιρετικά γλυκά και αρτοσκευάσματα, μία πιτσαρία στημένη από μια ομάδα αξιώσεων και ένα μπαρ που δίνει νέα πνοή σε ένα παλιό αγαπημένο στέκι στα Εξάρχεια.

Ξεχωρίζουμε τις καλύτερες νέες αφίξεις στην Αθήνα που πρέπει να γνωρίζεις.

Gajah

Ο απόλυτος, εξωτικός και instagramικός προορισμός του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται στο Φάληρο. Εκεί στη σκιά του ΣΕΦ, άνοιξε πριν από μερικές εβδομάδες ένα επιβλητικό μαγαζί που όμοιό του δεν έχεις ξαναδεί. Από τη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου. θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό από τα αγάλματα και τα συντριβάνια που σε συνδυασμό με την όλη διακόσμηση δημιουργούν μία ατμόσφαιρα εξωτική.

Ο Ελέφαντας (αυτό σημαίνει Gajah στα ινδονησιακά) είναι ένα bar restaurant που θέλει να σε κάνει να ξεσκάσεις, να ταξιδέψεις και πάνω από όλα να περάσεις καλά. Το μενού των cocktails το επιμελείται ο tiki master Αλέξανδρος Γκικόπουλος, ενώ στην κουζίνα θα βρεις τον σεφ Χαράλαμπο Τσακιριανάκη (Foinikas Cocina Y Cocteleria Mexicana, Horizon Rooftop Of Senses) ο οποίος έχει ετοιμάσει comfort πιάτα με επιρροές από την Πολυνησία.

Αφράτα bao buns με τραγανή πάπια ή τηγανιτές γαρίδες, vermicelli noodles με καραμελωμένο χοιρινό, black angus burger με ψητό ανανά, ρολό αστακού με σος hollandaise με passion fruit, μοσχάρι μαριναρισμένο σε rub καφέ, μπουτάκι κοτόπουλου μαριναρισμένο σε caribean jerk και πολλά ακόμα που μπορείς να τα μοιραστείς με τους φίλους σου ή να τα πάρεις ατομικά.

Εξίσου εξωτικά και τα γλυκά όπως η πανακότα με καρύδα, μελισσόχορτο και passion fruit και η κρέμα λευκής σοκολάτας με ανανά και tonka. Να σε ενημερώσω ότι δεν θα το βρεις στο Google maps. Πρέπει να το ανακαλύψεις, όπως ανακαλύπτεις μια κρυμμένη και εξωτική παραλία, όπως ανακαλύπτεις έναν μικρό θησαυρό.

  • Εθνάρχου Μακαρίου 1, Νέο Φάληρο
  • 6974455699

Φίλινγκς

Με ένα όνομα που μεταφράζεται τόσο σε συναισθήματα (feelings) όσο και στις γεμίσεις των γλυκών (fillings), ο pastry chef Αλέξανδρος Κονιάρης μάς συστήνει το νέο του μαγαζί. Ένα ζαχαροπλαστείο – εργαστήριο με φωτεινά χρώματα που μοιάζουν να έχουν περαστεί με ένα φίλτρο νοσταλγίας, βγάζει στη βιτρίνα γλυκά ημέρας σε μικρή παραγωγή και τα πρωινά, γεμίζει ένα καρότσι με νόστιμα pastries, όπως κρουασάν (δοκίμασε το double baked almond), φινανσιέ και cookies), ιδανικά για τον καφέ.

Πριν αποφασίσει να ανοίξει το δικό του ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα, ο Αλέξανδρος πέρασε αρκετό χρόνο σε σημαντικές κουζίνες του Λονδίνου, όπως στο βραβευμένο με αστέρι Michelin Trinity, με τον chef Adam Byatt να του μαθαίνει πώς το φαγητό πρέπει να είναι απλό και νόστιμο. Στην Αθήνα, συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με εστιατόρια όπως το Lost και το CTC, ενώ πλέον επιμελείται τα γλυκά του Simul και παρέχει υπηρεσίες consulting.

Παραμένει προσγειωμένος και με όρεξη για πειραματισμούς, μέσα από τους οποίους θέλει να ξεδιπλώσει ιδέες και τεχνικές και παράλληλα να αναδείξει ελληνικά προϊόντα, και κυρίως από τον τόπο του την Καλαμάτα, τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας πάνω στο φαγητό και να ακολουθήσει όσο γίνεται, την εποχικότητα.

Υπάρχουν γλυκά, όπως για παράδειγμα το choux με το φιστίκι, τα οποία ο Αλέξανδρος σε παροτρύνει να τα φας με το χέρι, προκειμένου να ενεργοποιήσεις όλες σου τις αισθήσεις. Ο ίδιος ξεχωρίζει το κρουασάν με σφένδαμο και μπέικον αλλά και την lemon pie, μια λονδρέζικη συνταγή που εδώ όμως «πειράζεται» με ελληνικό πρόβειο γιαούρτι.

Πολλά είναι τα πλάνα που έχει στο μυαλό του για το άμεσο μέλλον – από νέους κωδικούς που σίγουρα δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει μέχρι pop – ups με φίλους chefs και νόστιμες εκπλήξεις, όπως ο Νίκος Θωμάς και ο Δημοσθένης Μπαλόπουλος.

Saitama

Η Αθήνα αγαπάει το street food, είναι γεγονός. Το τελευταίο εγχείρημα που έρχεται να προστεθεί στον χάρτη της πόλης, προκύπτει από τη συνεργασία των Άνταμ Κοντοβά και Σταμάτη Σταματιάδη και αφορά το φαγητό που τρώγεται στο χέρι.

Το Saitama μετράει δύο εβδομάδες στον Κεραμεικό, μια περιοχή που έχει καταφέρει να αγκαλιάσει τις κουζίνες του κόσμου. Το τεράστιο γκράφιτι που φιγουράρει στον τοίχο έξω από το μαγαζί, δεν έγινε τυχαία. Η περιοχή αγαπάει την τέχνη του δρόμου και σίγουρα το Saitama – που οφείλει το όνομά του στον πρωταγωνιστή της σειράς manga One-Punch Man θέλει να εναρμονιστεί με τη γειτονιά.

Στο νέο αυτό street food δεν μπαίνουν ταμπέλες, αφού το νόημα τελικά είναι να φάμε νόστιμο φαγητό που έχει την ιδιότητα να μας ταξιδεύει. Το ανατολίτικο κεμπάπ – αυτό που ψήνεται σε σιδερένιες βέργες στα κάρβουνα – αναμειγνύεται με ασιατικές γεύσεις, αυτές δηλαδή που αρέσουν στον Άνταμ Κοντοβά, έναν μάγειρα που είναι υπεύθυνος για τη fusion κουζίνα του Kobra.

Έτσι, έχουμε χειροποίητα κεμπάπ σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές – από κοτόπουλο satay κι έναν συνδυασμό αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά με σάλτσα kabayaki μέχρι vegan, κι άλλες τόσες επιλογές σε noodles, μαζί με δροσιστικά cocktails που βγαίνουν από την κάνουλα και μία μπύρα. Το γλυκό έχει εξίσου ενδιαφέρον με τα υπόλοιπα πιάτα, αφού πρόκειται για μία decadent baked Alaska, ένα παγωτό που έχει προκύψει σε συνεργασία με τον Παπασπύρου και που ολοκληρώνεται με το χαρακτηριστικό καψάλισμα.

Knave

Το Knave είναι το νέο μαγαζί στα Εξάρχεια, σε έναν χώρο που δεν είναι τόσο νέος αφού έχει τη δική του ιστορία. Για να καταλάβεις τι εννοούμε, βρίσκεται στην οδό Ασκληπιού στα δεξιά και συγκεκριμένα στο μέρος όπου βρισκόταν ο Ρινόκερος.

Πίσω από τη μεταμόρφωση -όχι ολική- βρίσκεται ο Λέλος Γεωργόπουλος, ενώ στο πλευρό του έχει τον ​​Βαγγέλη Θανάση -σίγουρα τον θυμάσαι από το Theory και από το Frater & Soror- και τον Δημήτρη Μπούκουρη που τον θυμάσαι από το The Clumsies.

Αν αναρωτιέσαι τόση ώρα τι σημαίνει όμως Knave, να σε ενημερώσουμε ότι δεν έχει μόνο μια απόδοση. Από τη μία σημαίνει ο βαλές, τον οποίο θα δεις κρυμμένο στην κάλτσα στο πανέμορφο mural του Dreyk the Pirate, ενώ από την άλλη είναι χαρακτηρισμός για κάποιον πονηρό και αλήτη.

Μόλις μπεις θα παρατηρήσεις την πολύχρωμη ταμπέλα με τα cocktails και από αυτά είναι σίγουρο ότι δεν θα ξέρεις ποιο να διαλέξεις. Για να σε βοηθήσω, τα cocktails είναι κλασικές συνταγές οι οποίες έχουν ένα twist.

Εμείς θα σου προτείναμε το Boulevaryeah που στην ουσία είναι ένα boulevardier με την προσθήκη mezcal, αλλά και το GNTI? το οποίο είναι μια παραλλαγή του gin tonic το οποίο σερβίρεται με αποξηραμένα βερίκοκα.

Μόλις πιεις την πρώτη γουλιά, το Knave αναλαμβάνει τα υπόλοιπα, αφού η μουσική και το vibe του είναι σίγουρο ότι θα σε κάνουν να περάσεις καλά. Ξέρει πώς να το πετύχει, έχει βαλέ στο μανίκι.

Lucinda

Lucinda είναι το κορίτσι που γεννιέται την αυγή. Με ένα γυναικείο όνομα, που διακατέχεται από αθωότητα και ρομαντισμό, οι Αντώνης Δρακουλαράκος (Sushimou), Κυριάκος Λιοδάκης (Granello) και Δημοσθένης Κουβαράκης (Juicy Grill) σύστησαν τη νέα τους πιτσαρία στον Χολαργό.

Η φιλία του Αντώνη με τον Κυριάκο ξεκίνησε με αφορμή τα μαγαζιά τους στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρώτος γνωριζόταν ήδη με τον Δημοσθένη και έτσι όταν προέκυψε η ιδέα για την πιτσαρία, ο τρίτος πρότεινε το μέρος που θα άνοιγαν. Το πρώτο κατάστημα που φιλοξένησε το Juicy Grill στον Χολαργό στεγάζει πλέον το νέο εγχείρημα των τριών συνεργατών.

Οι τρεις τους μοιράζονται το know-how μιας επιχείρησης εστίασης αλλά και την αγάπη για το καλό φαγητό. Έτσι, ξεκίνησε η Lucinda, με τον Κυριάκο να έχει αναλάβει το κομμάτι της ζύμης, έχοντας ήδη τα διαπιστευτήρια από το Granello.

Μιας και πρόκειται όμως για ένα τελείως διαφορετικό μαγαζί, η πίτσα που θα δοκιμάσεις είναι διαφορετική – από το προζύμι μέχρι την ωρίμανση. Διατηρεί όμως το στυλ της ναπολιτάνικης πίτσας χωρίς να περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτό.

Από την Ιταλία έρχονται τα άλευρα, καθώς επίσης και τα προϊόντα για τα οποία απαιτείται ονομασία προέλευσης, όπως οι ντομάτες και η μοτσαρέλα. Στους συνδυασμούς όμως δεν μπαίνει φρένο, καθώς συνδυάζονται γεύσεις ελληνικές, μεσογειακές αλλά και αμερικάνικες, όπως η δημοφιλής πίτσα πεπερόνι.

Το μενού περιλαμβάνει επίσης σαλάτες, μια ποικιλία σε ορεκτικά, όπως καρπάτσιο και arancini, πιάτα ζυμαρικών με χειροποίητα νιόκι και επιδόρπια για το ιδανικό κλείσιμο (βλέπε τιραμισού, πανακότα και κανόλι).

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!

Exit mobile version