Note Thanun/Unsplash
ΓΕΥΣΗ

5 αθηναϊκά εστιατόρια για να γιορτάσεις την Τσικνοπέμπτη

Μπριζόλες, παϊδάκια, λουκάνικα: Τι θα έλεγες για αμερικάνικο BBQ ή ένα τραπέζι με θέα στην Ακρόπολη;

Με την Τσικνοπέμπτη να πλησιάζει καλύτερα να μην αμελήσεις την κράτησή σου. Κι ενώ η μέρα προστάζει για παραδοσιακές ταβέρνες με ψητά, παϊδάκια και μπριζόλες, μπορείς να τη γιορτάσεις λίγο διαφορετικά. Τι θα έλεγες για αμερικάνικο BBQ ή ένα τραπέζι με θέα στην Ακρόπολη;

Ένα σπέσιαλ μενού που μπλέκει απολαυστικά το αμερικάνικο BBQ με την ελληνική παράδοση έχει ετοιμάσει το Po’ Boys (Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου) για φέτος. Η προβατίνα και η γουρουνοπούλα έχουν ξανά την τιμητική τους. Το κρέας καπνίζεται στο smoker για 10 ολόκληρες ώρες και σερβίρεται είτε σε χορταστική μερίδα είτε σε αφράτο ψωμάκι Po’ Boys και Brioche Burger Bun. Το συνδυάζεις με White BBQ sauce, καραμελωμένα κρεμμύδια, καπνιστή ketchup, λιωμένα τυριά, Dijonnaise mayo, κρέμα μετσοβόνε και γλάσο από Bourbon για να απογειώσεις τη γεύση του σιγοκαπνιστού κρέατος.

Πατάτες φούρνου με πικάντικο καπνιστό χοιρινό λουκάνικο, καραμελωμένα κρεμμύδια και κασέρι Ξάνθης, πεϊνιρλί στα κάρβουνα με κασέρι Ξάνθης, σουτζούκι και πικάντικη σάλτσα από ψητή πιπεριά φλωρίνης και elotes – ψητό καλαμπόκι στα κάρβουνα, με κρέμα από chili, lime πάπρικα, σκόρδο και μαλακό τυρί μπαίνουν στη μέση για να ολοκληρώσουν το τραπέζι. Όσο για την μπύρα, φέτος τo Po’ Boys συστήνει τη δίκη του Po’ Boys Lager η οποία εννοείται ότι δε θα λείπει και από το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Το παγωτό μηχανής είναι το τέλειο κλείσιμο για το μενού της Τσικνοπέμπτης. Συνοδεύει τα γλυκά του καταλόγου ή σερβίρεται σε χωνάκι με ευφάνταστα toppings.

Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Όπως κάθε χρόνο, το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό για την Τσικνοπέμπτη (από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα) με ένα ειδικό μενού και φυσικά την πανοραμική θέα στους ιστορικούς λόφους της Αθήνας.

Ειδικά για την ημέρα, στήνεται ένα παραδοσιακό τραπέζι με ορεκτικά, όπως τυροκαυτερή και τζατζίκι, ζυμωτό ψωμί, σαλάτες και ποικιλία κρεατικών στη σχάρα (παϊδάκια αρνίσια, μπριζολάκια χοιρινά, μπιφτέκια μοσχαρίσια, λουκάνικο χωριάτικο, φιλετάκια κοτόπουλου, κεμπάπ μοσχάρι και αρνί) τα οποία συνοδεύονται από πατάτες τηγανητές, πίτες, τομάτα και πιπεριές κέρατο στη σχάρα και κρεμμυδοσαλάτα.

Το Ox Chop House (Χ. Μέξη 9) είναι μία μοντέρνα ψησταριά ως προς τη διακόσμηση, το ύφος και την παρουσίαση του φαγητού αλλά βάζει την ελληνική κουζίνα στο επίκεντρο. Παραδοσιακές συνταγές, τοπικοί παραγωγοί και κρέας με ονομασία προέλευσης αποτελούν τα βασικά συστατικά στην κουζίνα του Μιχάλη Νουρλόγλου. Η λίστα των κρασιών δίνει μεγάλη έμφαση στον εγχώριο αμπελώνα όμως δε λείπουν και οι ξένες ετικέτες.

κολωνακι brutus

Την αστική εκδοχή της κρεατοφαγίας πρεσβεύει το Brutus Tavern (Λεβέντη 3) στο Κολωνάκι. Στο μενού βρίσκεις εκλεκτές κοπές από επιλεγμένες φάρμες, όπως αυστραλέζικο dry aged black angus tomahawk, french limousin chateaubriand και danish holstein T-bone steak που συνοδεύονται από διάφορα sides. Στην ενότητα με τίτλο Carnivorous Habits έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε παϊδάκια από Ιβηρικό χοίρο, αρμένικο κεμπάπ, πικάνια και καπνιστό bio κοτόπουλο. Η λίστα των κρασιών αποτελεί μια ωδή στους αμπελώνες του Νέου Κόσμου, αλλά και στα μεγάλα γαλλικά κρασιά.

Το κρέας, τα premium προϊόντα και το κρασί είναι οι βασικοί πυλώνες του La Meat Maison (Χ. Τρικούπη 92) στην Κηφισιά. Στο εστιατόριο, το μενού είναι σχεδιασμένο για να μοιράζεται και περιλαμβάνει σαν βασικά συστατικά, φρέσκα κρέατα κατευθείαν από το κρεοπωλείο τους. Ξεχωρίζει το χειροποίητο Black Angus Madhi με καμένο βούτυρο, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με λουκάνικο chorizo και γιαούρτι, το αρνίσιο κεμπάπ και το Short-Ribs “Pastitsio” με φρέσκα ζυμαρικά, τυρί μετσοβόνε κρέμα και πορτσίνι. Μην αμελήσεις να ρωτήσεις για τις κοπές ημέρας που εναλλάσσονται.