ISTOCK
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

5 αθηναϊκά εστιατόρια με ψωμί που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι φούρνοι

Το ψωμί στην Ελλάδα είναι σοβαρή υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που συνοδεύει σχεδόν κάθε γεύμα μας. Φαίνεται πως αυτό το έχουν αντιληφθεί πολλά από τα νέα μαγαζιά της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια μιλάμε πιο πολύ από ποτέ για το τρίτο κύμα καφέ, αφού βλέπουμε συνεχώς να ανοίγουν μικρά και μεγάλα καφέ που ξέρουν καλά την τέχνη τους και είναι αποφασισμένα να μας σερβίρουν μια κούπα γεμάτη αρώματα από ποικιλίες που παλαιότερα ήταν εξαιρετικά σπάνιες στην Αθήνα. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με το ψωμί. Σε κάθε γωνιά της πόλης ανοίγουν φούρνοι που μοιάζουν αποφασισμένοι να επαναπροσδιορίσουν την αρτοποιία.

Η αθηναϊκή επανάσταση του ψωμιού έχει ξεκινήσει για τα καλά και φαίνεται πως μόνο βήματα μπροστά μπορεί να κάνει. Οι new age φούρνοι της πρωτεύουσας πειραματίζονται με τα προζύμια, χρησιμοποιούν σπάνια αλεύρια, εμπνέονται από ψωμιά του εξωτερικού και δημιουργούν ελληνικές version.

Το ψωμί μπορεί να μοιάζει απλό, αλλά για να γίνει πραγματικά νόστιμο θέλει μεράκι και υπομονή, κι αν πετύχει τότε καταφέρνει να απογειώσει κάθε γαστρονομική εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο που στην κουλτούρα της χώρας μας το ψωμί έχει κεντρικό ρόλο στο τραπέζι. Αυτό φαίνεται πως το έχουν καταλάβει πια και πολλά εστιατόρια στην Αθήνα. Υπάρχουν μάλιστα μερικά μαγαζιά όπου το ψωμί συναγωνίζεται πια αυτό των καλών φούρνων και μας κάνουν πολλές φορές να ανυπομονούμε περισσότερο για το ψωμί παρά για το κυρίως πιάτο.

Line

ψωμί

 

Στο νέο μαγαζί των Πετραλώνων που κατάφερε πριν καλά-καλά κλείσει έναν χρόνο ζωής, να μπει στην λίστα με τα 50 Καλύτερα Μπαρ στον Κόσμο, εκτός από τα κοκτέιλ και τα ξεχωριστά κρασιά που φτιάχνουν οι ίδιοι στο εργαστήριό τους, τις εντυπώσεις κλέβουν και τα ψωμιά που συνοδεύουν το bar food. Εδώ το ψωμί φτιάχνεται από τα χέρια της αυτοδίδακτης baker Φαίδρα Μαυροειδή Σβανά, η οποία αγαπά να δουλεύει με προζύμι, αλλά και να πειραματίζεται με λαχανικά όπως είναι το παντζάρι, ο καφές και η σοκολάτα.

LINE
  • Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα
  • 21 0342 1311

ΦΙΤΑ

 

Το αγαπημένο μαγαζί της οδού Ντουρμ στον Νέο Κόσμο που μας έχει συνηθίσει στο φρέσκο ψάρι και τις προσεγμένες πρώτες ύλες, φροντίζει να ξεκινά η εμπειρία του φαγητού με μια ωραία ποικιλία ψωμιών. Το ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι αργής ωρίμασης που φτάνει στο τραπέζι μας είναι η καλύτερη αρχή για το γεύμα που θα ακολουθήσει.

ΦΙΤΑ
  • Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος
  • 211 4148624

Λινού Σουμπάσης & Σία

ψωμί

 

«Ένα απλό εστιατόριο» έτσι αυτοαποκαλείται το Λινού Σουμπάσης & Σία. Εδώ το μενού αλλάζει συχνά, αλλά μερικά πράγματα μένουν σταθερά. Τα δύο σημαντικότερα είναι ίσως η φρεσκάδα των υλικών και τα πεντανόστιμα ψωμιά που έρχονται στο τραπέζι στην αρχή του γεύματος. Ψωμιά με διαφορετικά ζυμώματα φτάνουν ζεστά και συνοδεύονται από φρέσκο ελαιόλαδο, τουρσιά, λαχανικά και πρόβειο βούτυρο.

ΛΙΝΟΥ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ & ΣΙΑ
  • Μελανθίου 2, Αθήνα
  • 21 0322 0300

 

 

Artisanal

ψωμί

 

Στο χαλαρό εστιατόριο της Κηφισιάς που τιμά την ελληνική κουζίνα, αποφάσισαν πως θέλουν να φτιάχνουν ακόμα και το ψωμί μόνοι τους. Έτσι εδώ και λίγο καιρό στο Artisanal λειτουργεί αρτοποιείο που από τις 10.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα θα διαθέτει μια γκάμα από δικά τους ψωμιά φυσικής ωρίμανσης και διάφορα άλλα αρτοσκευάσματα που θα φουρνίζονται φρέσκα καθημερινά.

ARTISANAL
  • Ζηρίνη 2, Κηφισιά
  • 21 0808 6111

Jerar

ψωμί

 

Εδώ το χειροποίητο προζυμένιο ψωμί έχει όνομα και λέγεται Καποδίστριας, εμπνευσμένο από την Κέρκυρα τον τόπο καταγωγής του σεφ Χάρη Νικολούζου. Ο Καποδίστριας λοιπόν, που φτιάχνεται από φυσικό προζύμι τεσσάρων ετών σερβίρεται ζεστός με βούτυρο από ξινή κρέμα και ελαιόλαδο από τη Μάνη.

JERAR
  • Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη
  • 6973039276