Unsplash
ΓΛΥΚΑ

5 αθηναϊκά μαγαζιά για λαχταριστό μπακλαβά

Καλό και το γαλακτομπούρεκο, αλλά σαν τον μπακλαβά δεν έχει και ευτυχώς στην Αθήνα τον βρίσκουμε σε εξαιρετικά νόστιμες εκδοχές.

Ο μπακλαβάς είναι ένα από εκείνα τα φαγητά του οποίου η προέλευση δεν είναι ακριβώς γνωστή, ενώ πολλοί πολιτισμοί μάχονται για την καταγωγή του. Παρόλα αυτά, τον Φεβρουάριο του 2008, η εκδοχή του μπακλαβά που φτιάχνεται στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, έλαβε την πιστοποίηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και έγινε έτσι το πρώτο τουρκικό προϊόν που έλαβε αυτή τη διάκριση.

Ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ, που θεωρείται και ο πιο περίφημος, αποτελείται από 40-45 στρώσεις λεπτού φύλλου και πασπαλίζεται με τα γνωστά φιστίκια της περιοχής και ψήνεται με ξύλο βελανιδιάς σε ξυλόφουρνους. Η ποιότητα των υλικών και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι που τον κάνουν να ξεχωρίζει, ενώ οι μάστορες της περιοχής φροντίζουν η τέχνη να περνά από γενιά σε γενιά.

Σύμφωνα με τους γείτονες, η πρώτη αναφορά στον μπακλαβά συναντάται σε αρχεία του οθωμανικού παλατιού το 1473. Τέτοια ήταν μάλιστα η αγάπη που του είχαν οι Οθωμανοί που μέχρι και τον 18ο αιώνα μόνο όσοι ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι στην προετοιμασία του επιτρεπόταν να τον παρασκευάσουν. Η ελληνική βερσιόν της ιστορίας του μπακλαβά πάντως, λέει πως πρόκειται για απόγονο του βυζαντινού γλυκού κοπτοπλακοῦς.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια για την καταγωγή του πάντως, εμείς το απολαμβάνουμε ακόμα και σήμερα με την ίδια λαχτάρα. Μάλιστα, στην Αθήνα υπάρχουν μαγαζιά που έχουν συνδέσει άρρηκτα το όνομά τους με το λαχταριστό γλυκό και μας κάνουν να τα επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά.

Κοσμικόν

Είναι κατεξοχήν το ζαχαροπλαστείο που έχει συνδέσει το όνομά του με τα σιροπιαστά γλυκά στην Αθήνα. Έτσι και ο μπακλαβάς τους δεν αποτελεί εξαίρεση αφού παρασκευάζεται καθημερινά με την καλύτερη πρώτη ύλη για να το απολαμβάνεις φρέσκο. Μάλιστα, στο Κοσμικόν μπορείτε να διαλέξετε αν ο μπακλαβάς σας θα έχει αμύγδαλο ή φιστίκι.

ΚΟΣΜΙΚΟΝ
  • Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος | Αγ. Αλεξάνδρου 102, Παλαιό Φάληρο | Χαλανδρίου 34, Αγία Παρασκευή
  • 2108649124 | 2109811677 | 2106086337

Maxim Ζαχαροπλαστείο

Από το 1983 που άνοιξε το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο στη Νέα Σμύρνη, δημιουργεί πολίτικα γλυκά από την ιδιαίτερη πατρίδα των ιδιοκτητών του, την Κωνσταντινούπολη. Σιροπιαστά, μοσχομυριστά τσουρέκια, γλυκά ψυγείου, όπως προφιτερόλ και καζάν ντιπί, και μια ποικιλία σε γλυκά και αλμυρά κουλούρια αποτελούν τις σπεσιαλιτέ του ζαχαροπλαστείου. Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει και ο μπακλαβάς από τις σπεσιαλιτέ του νεοσμυρνιώτικου ζαχαροπλαστείου, που βγαίνει κάθε μέρα φρέσκος από τους φούρνους του.

MAXIM ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΊΟ
  • Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη
  • 2109324603

Anatolia Sweets

Το ζαχαροπλαστείο Anatolia μπορεί να μη μετρά πολλά χρόνια ζωής, ο άνθρωπος που το άνοιξε όμως έχει μεγάλη προϊστορία στο άνοιγμα φύλλου για μπακλαβά, αφού για χρόνια εργαζόταν σε βιοτεχνίες χονδρικής. Εδώ το σιροπιαστό γλυκό είναι ανάλαφρο και με τραγανά φύλλα, ενώ δεν τσιγκουνεύονται το φιστίκι.

ANATOLIA SWEETS
  • Γρυπάρη 128, Καλλιθέα
  • 2114205553

Μητροπολιτικόν

Εδώ ο μπακλαβάς φτιάχνεται σε μπουκίτσες και τυλίγεται σε χρυσόχαρτο. Η συνταγή έρχεται από το νησί της Λέσβου και θέλει το γλυκό να αποτελείται από δεκάδες φύλλα και αμύγδαλο. Το βούτυρο είναι πάντα άριστης ποιότητας, το μέλι μπόλικο και τα καρυκεύματα τόσα όσα πρέπει για να μην το πνίγουν. Μια βόλτα μέχρι το Σύνταγμα σίγουρα θα σας πείσει.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΝ
  • ΒΟΥΛΗΣ 39, Αθήνα
  • 21 0324 0654

Βάρσος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να σε κάνουν να πας μέχρι τον Βάρσο στην Κηφισιά. Οι πάστες, οι κρέμες, το ρυζόγαλο και το παγωτό είναι μερικοί από αυτούς. Ο πιο λαχταριστός όμως είναι τα σιροπιαστά του, με τον μπακλαβά να είναι ο βασιλιάς όλων. Εδώ φτιάχνεται με 100% πρόβειο γάλα και γεμίζεται με αμύγδαλο πριν τον σιροπιάσουν όπως του αξίζει.

ΒΑΡΣΟΣ
  • Κασσαβέτη 5, Κηφισιά
  • 210 8012472