
5 εστιατόρια για να φας το μεσημέρι στην Αθήνα
Αθηναϊκές στοές, θέα στην πόλη, ανοιξιάτικοι πεζόδρομοι και φιλόξενα μαγειρεία.
- 25 ΜΑΡ 2025
Είτε θέλεις να κάνεις ένα σύντομο διάλειμμα από τις οθόνες και να φας σε ένα ωραία στρωμένο τραπέζι είτε θέλεις να μαζευτείς με μερικά αγαπημένα πρόσωπα για μεσημεριανό, η Αθήνα είναι γεμάτη με προτάσεις.
Αθηναϊκές στοές, θέα στην πόλη, ανοιξιάτικοι πεζόδρομοι και φιλόξενα μαγειρεία. Ξεχωρίζουμε 5 εστιατόρια που αξίζουν για το μεσημέρι.
Βάζα με όμορφα άνθη κοσμούν τα τραπέζια της στοάς Ξενοφώντος. Η Αργυρώ Κούτσου, μία υπέροχη οικοδέσποινα, φροντίζει όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Τα μεσημέρια θα δεις εργαζόμενους από τις γύρω εταιρείες να κάνουν το διάλειμμά τους, αλλά και περαστικούς που αναζητούν γεύσεις νόστιμες και ποιοτικές.
Η ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα, μαγειρεύει πρωτίστως τα φαγητά που αγαπάει η ίδια. Μαζί με τα κόμφορτ μακαρόνια με κιμά, τα λαδερά, τον μουσακά και τις τηγανιές κεφτέδων και πατάτας, προσφέρει πίτες, πατσά, σπλήνα και φυσικά φρέσκα ψαράκια μαγειρεμένα με τον δικό της τρόπο. Στο Koutsou & Co. (Ξενοφώντος 15Α, Αθήνα) σταθερό μενού δεν υπάρχει, η κουζίνα εμπνέεται κάθε μέρα από την αγορά και τη διάθεση της ημέρας.
Οι πεζόδρομοι της Αθήνας έχουν την τιμητική τους την άνοιξη. Σε έναν ήσυχο πεζόδρομο, με τα γύρω δέντρα να έχουν ανθίσει, βρίσκεται και ο Πελεκάνος (Σφακτηρίας 24, Αθήνα), ένα ουζερί που φτιάχτηκε για τα ηλιόλουστα μεσημέρια.
Λειτουργεί Πέμπτη έως Κυριακή, εξασφαλίζοντας έτσι τη φρεσκάδα των πρώτων υλών καθώς εδώ παραλαμβάνουν φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και λαχανικά από την Τήνο, δύο φορές την εβδομάδα. Και για τα υπόλοιπα προϊόντα όμως αναζητούν μικρούς παραγωγούς από την Ελλάδα.
Για τα φαγητά τους, ανατρέχουν σε συνταγές σπιτικές, καλογερικές, των παλιών καφενείων και τις φέρνουν στα δικά τους μέτρα και σταθμά. Κάνουν μόνοι τους τα παστά και τα ξυδάτα, οι πατάτες είναι φρεσκοκομμένες.
Ο κατάλογος αλλάζει καθώς η κουζίνα εξαρτάται από τον καιρό και τις διαθεσιμότητες των προμηθευτών, αλλά βρίσκεις ψαράκια και θαλασσινά στο τηγάνι και τη σχάρα καθώς επίσης και πιο ιδιαίτερα πιάτα, όπως γαυροκεφτέδες. Ωραία η λίστα με τα αποστάγματα, τις μπύρες και τα κρασιά, με τη συμβολή του αμπελουργού και οινολόγου Ηλία Ρουσσάκη.
Στον 4ο όροφο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Nyn Esti (Λ. Ανδρέα Συγγρού 51-53, Αθήνα) αναδεικνύεται ο ιδανικός προορισμός για ένα μεσημεριανό ραντεβού χάρη στο νέο μενού (Τρίτη – Σάββατο 12:00 – 17:00 και Κυριακή 12.00 – 19.00) που υπογράφει ο σεφ Σταμάτης Μισομικές. Εμπνευσμένο από τη δωδεκανησιακή κουζίνα και την ευρύτερη ελληνική μαγειρική παράδοση, προσφέρει πιάτα που αναδεικνύουν την αρχέγονη γεύση των τοπικών υλικών.
Με γνώμονα τη βιωσιμότητα, ο σεφ αξιοποιεί κάθε πρώτη ύλη δημιουργικά. Για παράδειγμα, κομμάτια που δεν χρησιμοποιούνται στα πιάτα του βραδινού, όπως το υπόλοιπο ενός πουλερικού ή φλούδες λαχανικών, μεταμορφώνονται σε γιουβέτσι ή σε τραγανά κριτσίνια. Το περιβάλλον συνδυάζει ποιότητα, άνεση και προσιτή πολυτέλεια και φυσικά μία υπέροχη θέα στην πόλη.
Από μανιάτικες πίτες μέχρι μπορστ σερβίρει το Σούλα ρουστίκ φουντ (Ξάνθης 10, Αθήνα), ένα μικρό μαγειρείο στην Κυψέλη που άνοιξε για να εξυπηρετεί πρωτίστως τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής. Το απόγευμα κατεβάζει ρολά, και όσο πιο νωρίς το μεσημέρι το επισκεφτείς τόσο μεγαλύτερη ποικιλία θα έχει.
Τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά εμπλουτίζονται με γνώριμα ρουστίκ πιάτα κι από άλλες κουζίνες, κι έτσι δίπλα στο λεμονάτο μοσχαράκι, το κοκκινιστό αρνί, τα γιουβαρλάκια, την κοτόσουπα και τη βραστή γίδα, βρίσκεις γκούλας με φασκόμηλο και μπορστ.
Καθημερινά, βγαίνουν 7 με 8 φαγητά και το μενού περιλαμβάνει πάντα δύο τρεις σούπες και μία επιλογή σε όσπρια. Τα λεμονάτα, τα κοκκινιστά και τα αυγολέμονα είναι το «δυνατό» τους σημείο, και φυσικά δεν λείπουν οι μανιάτικες πίτες, όπως το σαΐτι και ο μπρούστουλας (μια χορτόπιτα χωρίς φύλλο). Φτιάχνουν επίσης ρυζόγαλο και γαλακτομπούρεκο όνειρο.
Σε μία ζωντανή πλευρά των Εξαρχείων, η Τράτα (Θεμιστοκλέους & Νικηταρά, Αθήνα) αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς για τα μεσημέρια που θέλεις να ξεσκάσεις και να φας νόστιμα και ποιοτικά. Είναι οι λευκές και γαλάζιες καρέκλες με τα ονόματα ελληνικών νησιών και η όλη διακόσμηση στο εσωτερικό που θυμίζουν κάτι από διακοπές. Και φυσικά η κουζίνα που βασίζεται στο φρέσκο ελληνικό ψάρι και τα θαλασσινά.
Η αρχή γίνεται με ζυμωτό ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο με θαλασσινό αλάτι, άγρια ρίγανη και ελαιόλαδο Κρήτης, έναν βελούδινο ταραμά, φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και φάβα με καπνιστό χέλι, τραγανή κάπαρη και φαγόπυρο. Εκτός από τα μεγάλα ψάρια, βρίσκεις γαυράκι στο τηγάνι, σαρδέλα στη σχάρα, ολόκληρο χταποδάκι με αρωματικό λαδόξυδο, μπαρμπούνια και κουτσομούρες. Την τιμητική του έχουν όμως μαγειρευτά και ζυμαρικά, τα οποία βγαίνουν σε πληθωρικές μερίδες.