iStock
ΓΕΥΣΗ

5 καφενεία για τις πολύ ζεστές μέρες στην Αθήνα

Παραδοσιακά και μοντέρνα, για καφέ και παγωμένη μπύρα με μεζέδες.
Τα επίπεδα της ενέργειας έχουν πέσει κατακόρυφα και οι αντοχές δεν είναι στο φόρτε τους. Βιώνεις τη θερινή ραστώνη, αλλά βρίσκεσαι (δυστυχώς) ακόμα στην Αθήνα. Πιθανότατα δουλεύεις και η καθημερινότητά σου δεν είναι σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί. Μια παγωμένη μπύρα και δύο-τρία ελαφριά μεζεδάκια σε ένα μέρος που διακατέχεται από χαλαρότητα είναι ένα από τα καλύτερα αντίδοτα σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου.

Καφενεία παραδοσιακά αλλά και πιο μοντέρνα μαγαζιά, τα οποία όμως διατηρούν όμως αυτή την ανεπιτήδευτη απλότητα, σε περιμένουν να χαλαρώσεις, δίνοντάς σου μια μικρή αίσθηση διακοπών, είτε εξαιτίας της γενικότερης ατμόσφαιρας είτε της κουζίνας τους.

Στη Μουριά για ούζο

Πολυσύχναστο στέκι είναι αυτό το αιωνόβιο καφενείο των Εξαρχείων, αφού από τα τραπέζια της Μουριάς περνούν καλλιτέχνες, πολιτικοί, φοιτητές και κάτοικοι-θαμώνες της περιοχής. Όσο όμως η πόλη αδειάζει λόγω καλοκαιρινών διακοπών, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είσαι τυχερός και να πιάσεις θέση.

Στα πολλά χρόνια που πέρασαν (μετράμε από το 1915), η Μουριά παραμένει ένα κλασικό καφενείο, σερβίροντας ελληνικό καφέ για τους πρωινούς τύπους που θέλουν να αράξουν και φυσικά ούζο, τσίπουρο και μερικούς μεζέδες για να μην πίνεις ξεροσφύρι.

Στο Καφενείο του Ρίζου για κεφτεδάκια

Κάτω από την Ακρόπολη, σε μία σκιερή αυλή, τρως μεζεδάκια δίπλα σε θαμώνες που παίζουν σκάκι. Η αναβίωση του κτηρίου, που λειτουργεί από τη δεκαετία του ’30, έγινε με σεβασμό στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να στηθεί ένα φινετσάτο καφενείο.

Στις υψηλές θερμοκρασίες, ενδείκνυται να πιάσεις τραπέζι στην ψηλοτάβανη σάλα. Οι αυθεντικοί πίνακες ζωγράφων-φίλων των ιδιοκτητών, μια λιθογραφία του Γιάννη Τσαρούχη καθώς και τα πρωτότυπα βινύλια της ελληνικής δισκογραφίας σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές.

Τα νόστιμα κεφτεδάκια είναι από τα πιάτα που πρέπει να έρθουν στο τραπέζι, ενώ στο μενού θα βρεις γνώριμες ετικέτες σε αποστάγματα, που καλύπτουν κάθε προτίμηση και budget.

ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΖΟΥ

Στον Θεσσαλό για μπύρα

Η καταπράσινη και σκιερή αυλή γεμίζει με θαμώνες. Ο Θεσσαλός στον Βοτανικό φημίζεται άλλωστε για το νόστιμο, οικονομικό φαγητό του και τη χαλαρή ατμόσφαιρα.

Στα χρόνια που πέρασαν, το μαγαζί δεν έχασε τον προσανατολισμό του. Παραμένει ένα καφενείο με πιάτα για τη μέση, κρατώντας ακόμα τις φημισμένες πατάτες με σκόρδο και δεντρολίβανο, δίνοντάς σου την αίσθηση πώς βρίσκεσαι στην πλατεία ενός χωριού.

ΘΕΣΣΑΛΟΣ

Στον Τιτάνα για καφέ και κρέμα

Μόλις περάσεις την πόρτα, η γωνιά με τις σοκοφρέτες, τα γλειφιτζούρια και τα πατατάκια σε μεταφέρει στην παιδική ηλικία. Αν έκανες διακοπές σε χωριό, ξέρεις ότι μία βόλτα στο καφενείο είχε πάντα λιχουδιές για τον δρόμο. Στο ένα ψυγείο είναι στοιβαγμένες οι κρέμες Τρίκκη ενώ στο άλλο παγώνουν οι μπύρες.

Ο Τιτάνας, το funky και συνάμα ρετρό καφενείο των Λεωνίδα Δεληγιάννη (Κάιν, Ρεσιτάλ, Κόμπρα) και Μίλτου Κοντογιάννη (Studiomateriality), έχει βρει τη θέση του σε μία ήσυχη πλευρά του Νέου Κόσμου και αποτελεί την ιδανική στάση για να δροσιστείς και να ανακτήσεις δυνάμεις.

Στον Γάκια για την αυλή

Θαλασσινοί μεζέδες, νόστιμες αλοιφές αλλά και σπεσιαλιτέ για όσους αγαπούν το κρέας, συγκεντρώνονται στον κατάλογο του Γάκια στη Νέα Ερυθραία. Η μέρα ξεκινάει με καφέ ψημένο στη χόβολη για να συνεχιστεί με το πρώτο ουζάκι και πιάτα στη μέση για όλη την παρέα.

Exit mobile version