5 μαγαζιά που πρέπει να ανακαλύψεις αν αγαπάς το καλό φαγητό και τα γλυκά
Πόσο καλά ξέρεις τα μικρά μυστικά της πόλης; Όπως ένα παντοπωλείο που βγάζει κάθε πρωί φρεσκότατα πιροσκί ή ένα ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει εδώ και δεκαετίες καριόκες Ξάνθης.
- 18 ΑΠΡ 2024
Ατελείωτοι οι οδηγοί και οι λίστες με προτάσεις για φαγητό στην Αθήνα αλλά πάντα υπάρχουν μαγαζιά που ξεφεύγουν από το ραντάρ σου. Μπορεί να ξέρεις που βρίσκεις νόστιμο smash burger ή τις τοπ επιλογές για πίτσα και cocktails αλλά ξέρεις τα μικρά μυστικά της πόλης; Όπως ένα πιροσκί που βγαίνει φρεσκότατο κάθε πρωί ή ένα ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει εδώ και δεκαετίες παραδοσιακές καριόκες Ξάνθης.
Το παντοπωλείο Αστάνα για τα πιροσκί
Ένα από τα πιο νόστιμα πιροσκί της πόλης βρίσκεις στην Καλλιθέα, αν τύχει και περάσεις νωρίς το πρωί από το παντοπωλείο Αστάνα. Με καταγωγή από το Καζακστάν και ιστορία από τον Πόντο και τη Ρωσία, η οικογένεια Γιουλβανίδη κουβαλάει παραδόσεις και συνταγές από τον τόπο της. Τα πιροσκί τους δεν είναι καθόλου λαδερά, η ζύμη είναι αφράτη και οι γεμίσεις ποικίλες.
Με τυρί, πατάτα, μοσχαρίσιο κιμά, ανθότυρο, λουκάνικο, μανιτάρι και πατάτα, λάχανο τουρσί και συκώτι, θα βρεις σίγουρα το δικό σου αγαπημένο, με το κάθε πιροσκί να κοστίζει μόνο 1 ευρώ.
Το Καπλάνι για τα φαγητά της Κρήτης
Ο Μανώλης Ρωμανάκης τιμά την ιδιαίτερη πατρίδα του και το Καπλάνι αποτελεί μία σίγουρη επιλογή όταν αναζητάς κρητικές γεύσεις στην πρωτεύουσα. Ο ιδιοκτήτης και μάγειρας φέρνει από το νησί ό,τι είναι απαραίτητο και αξίζει – από το δικής του παραγωγής ελαιόλαδο, τα κρασιά, τη ρακή, τα τοπικά αναψυκτικά, μέχρι τις ελιές, τη στάκα, τον ντάκο, τα τυριά, ολόκληρη κηρήθρα με το μέλι της και κάποιες λιχουδιές όπως η σφακιανόπιτα της κυρίας Ρένας από το Ρέθυμνο.
Γαμοπίλαφο, αρνί οφτό, απάκι, στάκα σκέτη, με πατάτες ή αυγά, μαραθόπιτα, καλιτσούνια και χοχλιοί είναι μερικά από τα πιάτα που διαμορφώνουν την ταυτότητα της Κρήτης και τα οποία βρίσκεις σταθερά στο μενού του εστιατορίου στην Καισαριανή.
Το Ειδικόν για τα κεφτεδάκια
Πίσω από τα παλιά καπνεργοστάσια του λιμανιού, σύνορα Πειραιά – Δραπετσώνας, το Ειδικόν μένει αναλλοίωτο στον χρόνο. Από το 1920 που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Ένα ψυγείο αντίκα και μια παλιά ζυγαριά κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενώ το σκηνικό παραπέμπει σε ένα κλασικό μπακάλικο.
Κονσέρβες στοιβαγμένες συνυπάρχουν με τα κουτιά απορρυπαντικών στο βάθος, έχοντας πλέον διακοσμητική χρήση. Αυτή η εναλλαγή προϊόντων άλλωστε ήταν χαρακτηριστική στις μπακαλοταβέρνες. Το Ειδικόν είναι παντοπωλείο – μπακάλικο, αλλά για τους γνώστες είναι ένα από τα παλιότερα μεζεδοπωλεία, αφού μετράει ήδη τρεις γενιές. Θα φας τηγανιτή συκωταριά, κεφτεδάκια και ποικιλία από τυριά και αλλαντικά – ό,τι χρειάζεσαι δηλαδή για να συνοδεύσεις τη ρετσίνα που φυλάσσεται στα βαρέλια του ιδιοκτήτη.
Το Μαρτίν για τις καριόκες
Μισό αιώνα ζωής έχει συμπληρώσει το Μαρτίν αλλά αν δεν έχεις βρεθεί στα πέριξ της πλατείας Αμερικής, το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζεις το ζαχαροπλαστείο. Το πολίτικο τσουρέκι του έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και οι καριόκες Ξάνθης, που τυλίγει ακόμα μία – μία στο χέρι η κυρία Έφη, αποτελούν σήμα κατατεθέν.
Το Sweek Melek στο Φάληρο για πολίτικες λιχουδιές
Το Sweet Melek στο Παλαιό Φάληρο αποτελεί για πάνω από μία δεκαετία σημείο συνάντησης για όσους άφησαν πίσω τους την Κωνσταντινούπολη – ένα μέρος για να απολαμβάνουν παραδοσιακά γλυκά και μεζέδες αλλά και ιεροτελεστία του τσαγιού.
Τσατάλια, μπατόν σαλέ, κουραμπιέδες, ασουρέ αλλά και φαγητά όπως μαντί, κεφτέδες, σουτζούκι με αυγό και τας κεμπάπ είναι μερικά από όσα φτιάχνει με τα χεράκια της η Ανούς Τσιρισιάν, που βρήκε Φάληρο μία δεύτερη πατρίδα.