ΦΑΓΗΤΟ

5 μέρη για νόστιμες γαρίδες στην Αθήνα

Γαρίδες ψητές, τηγανητές αλλά και με αναπάντεχα συστατικά στην πιο funky εκδοχή τους για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.
Καθαρίζονται με το χέρι και όσοι ξέρουν ρουφούν το κεφάλι γι’ αυτό το έξτρα νόστιμο ζουμί. Οι γαρίδες είναι ο ιδανικός μεζές για το ούζο και δεν θέλουν πολλά – πολλά αν είναι καλή η πρώτη ύλη. Αρκεί να τις ψήσεις και να τις κρατήσεις ζουμερές, ρίχνοντας μετά αρκετό λεμόνι ή να τις τηγανίσεις με μαεστρία και να μην αφήσεις σχεδόν τίποτα να πάει χαμένο όταν τις τρως.

Οι γαρίδες είναι ένα υλικό που αφήνει το πεδίο ελεύθερο για πολλούς συνδυασμούς. Από μακαρόνια και κριθαρότο μέχρι σαγανάκι, ταιριάζουν ιδανικά με ζυμαρικά και κόκκινη σάλτσα. Είναι όμως πάντα πιο νόστιμες στην πιο απλή εκδοχή τους. Ψητές ή στο τηγάνι.

Πιάτο που σηκώνει ούζο αλλά και ένα αρωματικό κρασί, ανάλογα με τις προτιμήσεις, μπορεί να σταθεί μόνο του στο τραπέζι με μία πληθωρική σαλάτα, ένα ψαράκι και φυσικά ταραμοσαλάτα ένεκα της Σαρακοστής που ξεκινά. Με την Καθαρά Δευτέρα ως έναυσμα, αναζητούμε αυτό το νόστιμο φαγητό σε τέσσερα μέρη που φημίζονται για την αυθεντικότητά τους και την αγάπη τους στη θάλασσα.

Πού θα φας νόστιμες γαρίδες στην Αθήνα

Γαρίδες ψητές, τηγανητές αλλά και με αναπάντεχα συστατικά στην πιο funky εκδοχή τους για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

Μαργαρώ

Η ιστορία της Μαργαρώς και του συζύγου της Γιάννη ξεκινάει από την Άνω Μερά της Μυκόνου. Όταν πρωτοξεκίνησε η λειτουργία της ταβέρνας στον Πειραιά, όπου εγκαταστάθηκαν οι δυο τους, τα φαγητά που σέρβιρε η μαγείρισσα Μαργαρώ ήταν αρκετά διαφορετικά από τα σημερινά. Αναλαμβάνοντας η νέα γενιά, αποφάσισε να κρατήσει ένα μενού μεστό με ψάρια, γαρίδες, χωριάτικη και χύμα ρετσίνα, το οποίο και τελικά έμεινε ακέραιο στον χρόνο και έκανε το μαγαζί πόλο έλξης για όλους.

Η Μαργαρώ φημίζεται για τα τηγάνια της, από όπου περνούν και οι γαρίδες της. Εδώ, θέλει χέρι, λίγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν πιρούνι και μαχαίρι για να βγάλουν το ψαχνό, οπότε μην ντραπείς να ακολουθήσεις την πλειοψηφία.

Τα Κανάρια

Γάμπαρη από τα νερά του Πλαταμώνα, το παραθαλάσσιο χωριό της Πιερίας, φέρνουν τα Κανάρια στο Μοσχάτο. Με μετρημένα πιάτα και τη λιτότητα να διέπει τόσο το μενού όσο και τον χώρο, τα Κανάρια ανοίγουν την πόρτα τους και την Καθαρά Δευτέρα.

Για όσους ξέρουν το μαγαζί, δεν θα έχουν εκπλήξεις από το φαγητό, αφού θα βγουν τα λίγα και καλά που βρίσκουν πάντα. Φρέσκες γαρίδες στο τηγάνι, ψαράκια, όπως μπαρμπούνι και λυθρίνια αλλά και φαγκρί ή συναγρίδα είναι οι κλασικές επιλογές. Για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, θα βγει και μια νόστιμη ταραμοσαλάτα προκειμένου να ολοκληρωθεί το τραπέζι.

Αιόλου 68

Funky ψαροφαγία χαρακτηρίζει το Αιόλου 68, το οποίο συνδυάζει τόσο τις παραδοσιακές θαλασσινές επιλογές όσο και τις διεθνείς γεύσεις που αγαπάμε. Όποιος γνωρίζει τον Βασίλη Ακρίβο από το Ψάριστον (θυμόμαστε το σημιακό γαριδάκι), θα θυμάται ότι αρέσκεται στους πειραματισμούς (κάπως έτσι βγήκε και το καπνιστό χέλι πριν το δούμε μετά παντού).

Χωμένο ανάμεσα στα κτίρια του κέντρου, το μαγαζί στήνει τα τραπέζια του σε ένα αστικό ξέφωτο ανάμεσα σε δύο στοές και φέρνει νόστιμα θαλασσινά και ψάρια. Οι γαρίδες έχουν την τιμητική τους και ο καθένας τις απολαμβάνει ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Τις παραγγέλνεις με το κιλό, ψητές ή στο τηγάνι, αλλά με τρούφα, σε Bloody Mary αν θέλεις να ξεφύγεις από τα κλασικά και με κίμτσι για τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων.

Dopios

Το αστικό μεζεδοπωλείο που φέρει την υπογραφή της οικογένειας Πιτσιλή και του Χριστόφορου Πέσκια, αναδεικνύει ποιοτικές πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα και φέρνει στο τραπέζι αγαπημένες γεύσεις του chef. Η κουζίνα του Dopios παρουσιάζει έναν ευρύ γεωγραφικό χάρτη παραγωγών, δίνοντας, εκτός από το φαγητό, έμφαση στα κρασιά και τα αποστάγματα.

Από το μενού δεν λείπει η ταραμοσαλάτα και οι γαρίδες, μόνο που εδώ παρεκκλίνουν των κλασικών και έρχονται με ένα twist, όπως συνηθίζει άλλωστε να κάνει ο Πέσκιας. Γαριδάκια popcorn, λοιπόν, με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου και umeboshi aioli και ταραμοσαλάτα με chips γαρίδας. Bonus, το ψωμί από το Τρομερό Παιδί για να αλείψεις τον ταραμά.

Καφενείο Ήβης


Η Ήβη δεν έρχεται στο μυαλό σου ως αυθεντικό γαριδάδικο, αλλά έχει και τα δύο στοιχεία. Το καφενείο έχει κρατηθεί μακριά από τα τουριστικά φώτα της περιοχής και διατηρεί την αυθεντικότητά του, παραμένοντας ένα μέρος φιλικό και ήσυχο για να αράξεις από νωρίς και να τσιμπήσεις μεζέδες, πίνοντας ούζα.

Μιλώντας για φαγητό, εδώ βρίσκεις νόστιμες ψητές γαρίδες, πιάτο που δεν λείπει από το μενού και που θα έχει την τιμητική του την Καθαρά Δευτέρα. Η Ήβη θυμίζει πάντα καλοκαίρι στην πιο εναλλακτική του εκδοχή, οπότε αν η αργία σε βρίσκει στην πόλη και θέλεις κάτι ανεπιτήδευτο με νόστιμο φαγητό, ξέρεις πού πρέπει να πας.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!

Exit mobile version