Μικρές Κυκλάδες
ΦΑΓΗΤΟ

5 μέρη στην Αθήνα για ούζο και μεζέδες

Παραδοσιακά ή νέο-καφενεία, ταβέρνες και εστιατόρια μπαίνουν στη λίστα για ουζομεζέδες, δηλαδή την καλύτερη ιδέα για καλοκαιρινή έξοδο.

Φαντάσου ότι είσαι σε κάποια αμμουδιά, βρέχεις τα πόδια σου στη θάλασσα και σου σερβίρουν το πρώτο ούζο της ημέρας με δυο-τρία νόστιμα μεζεδάκια. Αν δεν είναι αυτή η απόλυτη καλοκαιρινή εικόνα, τότε τι άλλο;

Επειδή όμως για πολλούς, οι διακοπές αργούν ακόμα, μπορείς και πάλι να απολαύσεις το αγαπημένο σου απόσταγμα συνοδεία ψαρομεζέδων (και όχι μόνο) στην Αθήνα.

Το Λέσβιον

Ένα καφενείο σαν το Λέσβιον δεν θα μπορούσε να μη δώσει σημασία στα αποστάγματα. Ανάμεσα στις ετικέτες, βρίσκεις τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο ανάλογα με τα γούστα του καθενός, χύμα από τη Λήμνο αλλά και σε ποτήρι. Ποικιλία υπάρχει και στο ούζο, με τις επιλογές κι εδώ να καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

Φάβα, ρέγκα καπνιστή, σαρδέλα παστή και γαύρος μαρινάτος είναι ανάμεσα στα ορεκτικά που ταιριάζουν ιδανικά με το ούζο σου, για να προχωρήσεις μετά σε κουτσομούρα τηγανητή, χταπόδι ψητό, καλαμάρι και σουπιά. Όλα φρέσκα και νόστιμα.

Το Υπερωκεάνειον

Πειραιάς, ούζο και μεζέδες πάνε μαζί. Και στο Υπερωκεάνειον, την μπακαλοταβέρνα με τη νοσταλγική διάθεση έχεις αυτή την αίσθηση του νησιού. Ίσως γιατί το μαγαζί αγαπάει την Κίμωλο (αν έχεις φάει πιταράκια ξέρεις) και τις νησιώτικες συνταγές γενικότερα.

Το μενού συγκεντρώνει μεζέδες καλοκαιρινούς, που «σηκώνουν» ούζο (βρίσκεις αρκετές ετικέτες για να διαλέξεις) για να φας την ψητή σαρδέλα με ντομάτα στο ψωμί, τα κασιώτικα ντολμαδάκια, τον μαρινάτο γαύρο και την τηγανητή αθερίνα.

Μικρές Κυκλάδες


Με μία ιστορία που ξεκινά από τη Σχοινούσα πριν από είκοσι χρόνια και την οικογενειακή ταβέρνα που προμηθευόταν καθημερινά τα ψάρια από τα καΐκια των φίλων ψαράδων, οι Μικρές Κυκλάδες έφτασαν στην Ηλιούπολη. Αφού απέκτησαν φανατικό κοινό, έκαναν το επόμενο βήμα στην Κηφισιά.

Το roofgarden σε περιμένει για να απολαύσεις νησιώτικες γεύσεις και ό,τι εκλεκτό βγάζει η θάλασσα, από όστρακα μέχρι γάμπαρη Αμβρακικού, ελληνικό μπλε καβούρι και καραβίδες. Το οικογενειακό ψαροκάικο και οι ψαράδες των Κυκλάδων στέλνουν πάντα φρέσκα ψάρια που μπορείς να τα επιλέξεις ψητά ή σε ζύμη που ανοίγει στο τραπέζι σου.

Το ούζο ταιριάζει ιδανικά για να ξεκινήσεις με ορεκτικά, όπως μους ταραμά με μελάνι σουπιάς, για να δοκιμάσεις τοπικά προϊόντα Π.Ο.Π από τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, καθώς κι επιλογές σε κρύες κοπές με ψάρια σε συνδυασμό με αυγοτάραχο, ή γλυκολέμονο και ανθό αλατιού.

Το Καφενείο του Ρίζου

Κάτω από την Ακρόπολη, σε μία σκιερή αυλή, τρως μεζεδάκια δίπλα σε θαμώνες που παίζουν σκάκι. Η αναβίωση του κτηρίου, που λειτουργεί από τη δεκαετία του ’30, έγινε με σεβασμό στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να στηθεί ένα φινετσάτο καφενείο.

Στους τοίχους της ψηλοτάβανης σάλας κρέμονται αυθεντικοί πίνακες φίλων ζωγράφων, μια λιθογραφία του Τσαρούχη καθώς επίσης πρωτότυπα της ελληνικής δισκογραφίας.Τα νόστιμα κεφτεδάκια είναι από τα πιάτα που πρέπει να έρθουν στο τραπέζι, ενώ στο μενού θα βρεις γνώριμες ετικέτες σε αποστάγματα, που καλύπτουν κάθε προτίμηση και budget.

Λόλος

Σε ένα από τα πιο παλιά καφενεία της πόλης που στην πρώιμη λειτουργία του συνδύαζε και μια χαρτοπαιχτική λέσχη, τρως φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στο κέντρο της Αθήνας. Ο Λόλος είναι ένα καθαρόαιμο τσιπουράδικο, με τους τωρινούς του ιδιοκτήτες – τον Θανάση και τον Νίκο – να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα.

Εδώ, τρως μεζεδάκια και κάθε λογής φρέσκο ψάρι, καθώς επίσης θαλασσινά και μαγειρευτά, σε λογικές για την εποχή τιμές. Το πρώτο τσίπουρο το πίνουν πάντα οι παλιοί θαμώνες νωρίς μέσα στην ημέρα για να δώσουν αργότερα τη σκυτάλη στη νεολαία.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!

Exit mobile version