10 παραλιακές ταβέρνες για να φας μετά τη βουτιά
Με κριτήρια τη θέα στη θάλασσα, τις δροσερές αυλές και το νόστιμο φαγητό, γυρίζουμε την Αττική και τα πέριξ για τις καλύτερες ταβέρνες μετά το μπάνιο.
- 11 ΙΟΥΝ 2024
Με τις βουτιές να έχουν ήδη ξεκινήσει στις παραλίες της Αττικής και τους κοντινούς προορισμούς που ενδείκνυνται για μονοήμερες αποδράσεις, το μόνο που έχεις να σκεφτείς είναι πού θα φας μετά το μπάνιο. Οι παραλιακές ταβέρνες έχουν την τιμητική τους, είτε πρόκειται για μαγαζιά με θέα στη θάλασσα είτε για πιο κρυμμένα μέρη, κοντά σε παραθεριστικούς οικισμούς.
Τραπέζια στην άμμο αλλά και σε δροσερές αυλές γεμίζουν με τα απαραίτητα του καλοκαιριού, από τηγανητά καλαμαράκια και μακαρονάδες με θαλασσινά μέχρι ψάρια στη σχάρα και μαγειρευτά.
Δημοφιλείς προορισμοί για μπάνιο, όπως το Σούνιο, το Λαγονήσι, ο Μαραθώνας, αλλά και λίγο πιο μακρινοί, όπως η Κόρινθος μπαίνουν στη λίστα που συνδυάζει βουτιά και νόστιμο φαγητό.
Στον Θόδωρο κι Ελένη στο Σούνιο
Η δημοφιλής ψαροταβέρνα βρίσκεται πολύ κοντά στις παραλίες των Λεγραινών, του παραθαλάσσιου οικισμού της Ανατολικής Αττικής που φημίζεται για την παραλία του. Μπορεί να μην τη χτυπάει το κύμα, αλλά η απόστασή της από την παραλία ΚΑΠΕ για παράδειγμα είναι 5 λεπτά με το αυτοκίνητο.
Μέσα στα χρόνια, η ταβέρνα έχει δημιουργήσει πιστό κοινό κι ας μην έχει θέα θάλασσα, κι αυτό γιατί είναι το ιδανικό μέρος για να φας νόστιμα ψάρια και θαλασσινά, να πιεις το ούζο σου και να μην ξεφύγεις στον λογαριασμό. Από τα must πιάτα, τα αχνιστά μύδια με σκόρδο και λευκό κρασί -το τέλειο συνοδευτικό της τηγανητής πατάτας- και οι μακαρονάδες με θαλασσινά.
- Λεωφ. Λεγραινών, Λεγραινά
- 2292051936
Σαρδελάκι… με θέα για casual ψαροφαγία
Ψαροστέκι με χαλαρή διάθεση και θέα στον Σαρωνικό, το Σαρδελάκι… με θέα είναι το τέλειο πόστο για να φας μετά τη θάλασσα. Το μαγαζί διατηρεί το ίδιο μενού με το αδερφάκι του στη Γλυφάδα, αλλά εμπλουτίζει τον κατάλογο με επιλογές σε όστρακα.
Αθερίνα, σαρδέλα, γαύρος και άλλα μικρά ψαράκια γίνονται στη σχάρα ή τηγανητά, οι σαλάτες είναι χορταστικές και πάντα υπάρχουν εποχιακές επιλογές, όπως για παράδειγμα, η θαλασσινή αρμύρα.
- Λ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη
- 2109670913
Στα Καλάμια στο Λαγονήσι
Ιστορική θεωρείται πλέον η ταβέρνα τα Καλάμια στο Λαγονήσι αφού βρίσκεται στην παραλία του Αγίου Νικολάου από το 1947. Το μαγαζί του μπάρμπα Μιλτιάδη έχει περάσει πλέον στην τέταρτη γενιά καθώς το λειτουργεί ο εγγονός του, ο Λευτέρης.
Η παραδοσιακή ψαροταβέρνα διατηρεί αρκετά αυθεντικά στοιχεία αλλά έχει πλέον εκσυγχρονιστεί. Η τοποθεσία της είναι κομβική, καθώς βρίσκεται λίγα μέτρα από τη θάλασσα, και είναι ιδανική για μεσημεριανό μετά τις πρωινές βουτιές αλλά και αρκετά βολική για βραδινές βόλτες.
- Παραλία Αγίου Νικολάου, Λαγονήσι
- 2291025057
Στον Ξυπόλητο για τραπέζι πάνω στο κύμα
Η ταβέρνα βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, με θέα τον φάρο και το απέραντο γαλάζιο. Ο Ξυπόλητος μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής στην Αρτέμιδα, σε θέση προνομιακή καθώς βρίσκεται πάνω στην ακτογραμμή της Λούτσας.
Από τα τραπέζια του έχουν περάσει πολιτικοί και καλλιτέχνες, ενώ το μαγαζί έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές ως σκηνικό για τις ανάγκες της τηλεόρασης. Στον πυρήνα του, ωστόσο, παραμένει μια λαϊκή ταβέρνα για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.
- 25ης Μαρτίου Αγιος Νικολας, Λούτσα
- 2294028342
Στην κυρά Πόπη για τη δροσερή αυλή
Περνώντας από τον δρόμο που οδηγεί στο Λαγονήσι, υπάρχει μια δροσερή, καταπράσινη αυλή με πολλές μουριές που σε περιμένει μετά το μπάνιο. Η ψαροταβέρνα της κυρά Πόπης σερβίρει σπιτικό φαγητό, ψάρια και θαλασσινά από το 1996.
Τα ψάρια και τα θαλασσινά καταφτάνουν καθημερινά από όλα τα μέρη του Αιγαίου, ψήνονται με μαεστρία στα κάρβουνα ή τηγανίζονται ελαφρά. Έτσι η μαρίδα, ο γαύρος, η αθερίνα αλλά και το γαριδάκι μπαίνουν στο τηγάνι και γίνονται λαχταριστοί μεζέδες για να συνοδέψει κανείς το ούζο, το τσίπουρο ή το κρασί του.
Τα μεγαλύτερα ψάρια όπως το φαγκρί, η σφυρίδα και ο σαργός «τακτοποιούνται» στην ψησταριά και βγαίνουν από αυτή ζουμερά και λαχταριστά. Από το τραπέζι δεν μπορεί να λείψει η χορτόπιτα με παραδοσιακό τραγανό φύλλο, οι τραγανοί χταποδοκεφτέδες, το σκορδοπιτάκι με γαρίδα αλλά και η αμυγδαλοσκορδαλιά.
Η αρχή βέβαια γίνεται πάντα με τηγανητά καλαμαράκια και πατάτες.
Η ΚΥΡΑ ΠΟΠΗ
Στη Χήρα για μεζέδες
Όλα ξεκίνησαν το 1998 από μία καντίνα σε μία άγονη περιοχή της Αρτέμιδας στη Βραυρώνας. Το φαγητό και η θέα κέρδισαν τους επισκέπτες και με τα χρόνια ο κόσμος πλήθαινε μέχρι που κάποια στιγμή η καντίνα έγινε κανονικό μαγαζί. Στην πορεία, ανέλαβε τα ηνία η νέα γενιά, φροντίζοντας τόσο την κουζίνα όσο και τον εσωτερικό κι εξωτερικό χώρο.
Φρέσκα ψάρια με το κιλό και θαλασσινά πρωτοστατούν στο μενού, με το τηγανητό και ψητό καλαμάρι να ξεχωρίζει, καθώς επίσης το χταπόδι και οι ψητές σαρδέλες. Θα βρεις επίσης νόστιμες ποικιλίες για να συνοδεύσεις ούζο, τσίπουρο ή κρασί.
Η ΧΗΡΑ
- Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, Αρτέμιδα
- 2294045420
Στο Χειμώνα Καλοκαίρι και για το γλυκό
Εστιατόριο παντός καιρού, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει το όνομά του, φημίζεται για τη δημιουργική του κουζίνα η οποία ακολουθεί τις εναλλαγές των εποχών.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο καταπράσινος κήπος αποτελεί την καλύτερη επιλογή αν ψάχνεις πού θα φας μετά τις βουτιές στη Νέα Μάκρη ή το Ζούμπερι και σε αποζημιώνει καθώς το μαγαζί δε βρίσκεται κοντά στη θάλασσα.
Επιβάλλεται να αφήσεις χώρο για γλυκό, καθώς εδώ τα επιμελείται ο μετρ του είδους, Φώτης Χρυσανθίδης.
ΧΕΙΜΩΝΑ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
- Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι
- 2294099704
Στον Κάβο για κλασικές γεύσεις
Η πορεία του Κάβου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1964, όταν ο Τάκης Βλάσσης σκέφτηκε να μετατρέψει το παραλιακό «θέρετρο» της οικογένειας σε μία λιτή ψαροταβέρνα. Με τα χρόνια, τα «καλά νέα» του Κάβου κυκλοφόρησαν από στόμα σε στόμα και οι σταθεροί πελάτες έγιναν περισσότεροι. Καθώς η μία γενιά διαδεχόταν την άλλη, τη σκυτάλη του Κάβου παρέλαβε το 1997 ο γιος του κυρίου Τάκη, Τάσος.
Στο μενού της αμιγούς ψαροφαγίας εντάχθηκε και η μακαρονάδα με οστρακοειδή, που κατέληξε να γίνει και ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα. Σήμερα, οι σταθερές σχέσεις με ντόπιους ψαράδες επισφραγίζουν την ποιότητα της πρώτης ύλης, ενώ όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από σταθερούς, αξιόπιστους προμηθευτές.
ΚΑΒΟΣ
- Ίσθμια
- 2741037906
Στο Αλμυρίκι για μεσογειακή κουζίνα
Λίγα λεπτά μακριά από τον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό τα Λουτρά της ωραίας Ελένης, στην Κάτω Αλμυρή Κορινθίας, το Αλμυρίκι αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για φαγητό. Η κουζίνα του αγκαλιάζει τις παραδοσιακές συνταγές, για να τις παρουσιάσει μέσα από μία πιο μοντέρνα προσέγγιση.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη λίστα με τα κρασιά με αποτέλεσμα να βρίσκεις εξαιρετικές προτάσεις στο κελάρι για να συνοδεύσεις το φαγητό σου.
ΑΛΜΥΡΙΚΙ
- Παραλία Αλμυρής, Κορινθία
- 2741034230
Στον Αστακό για μεζέδες
Στην Ιχθυόσκαλα της Γλυφάδας στη 2η Μαρίνα, εκεί που οι ψαράδες ξεμπλέκουν τα δίχτυα τους και οι γάτες λιάζονται νωχελικά, άνοιξε πριν από μερικούς μήνες ο Astakos. Χρωματικά, ο χώρος κινείται σε γήινους ρυθμούς, με μερικές νότες πράσινου, γαλάζιου και μπλε, καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την παραλία. Ο Άγγελος Μπακόπουλος έστησε ένα μενού απλό και νόστιμο με μεγάλη ποικιλία μεζέδων για να συνοδεύσουν τα αποστάγματα.
Ξεχωρίζουν πιάτα όπως η σαλάτα της τράτας, η οστρακομακαρονάδα, η αθερινόπιτα, αλλά και ο μουσακάς γαρίδας. Στην ανοιχτή κουζίνα, πρωταγωνιστεί το τζάκι, όπου ετοιμάζονται όλες οι επιλογές «της ώρας». Θα διαλέξεις το ψάρι που θέλεις στο πιάτο σου από στις ψαροκασέλες και οτιδήποτε έρθει στο τραπέζι σου, από το ψωμί μέχρι τα γλυκά, είναι όλα χειροποίητα.
ΑΣΤΑΚΟΣ
- Διαδόχου Παύλου 46, Γλυφάδα
- 2108947342